VIP-urile care nu-si platesc ratele la masini

joi, 03 august 2000, 23:00
3 MIN
 VIP-urile care nu-si platesc ratele la masini

Vinzarea in rate a autoturismelor produse de Daewoo in Romania a devenit o afacere rentabila pentru cei care au apelat la astfel de facilitati si una extrem de paguboasa pentru Asirom. Astfel, o serie de VIP-uri din Focsani au rate neachitate catre Asirom, rate care in unele cazuri insumeaza zeci si chiar sute de milioane de lei.
O suma mare are de platit societatea Impex Agro, unde printre altii sint actionari subprefectul Jan Vraciu si consilierul judetean Costica Neata. Firma are de platit, pentru ca a cumparat de la reprezentanta Daewoo sase autoturisme Leganza, suma de 266 milioane de lei.
O suma insemnata o are de achitat si familia Prunache. Fostul consilier judetean Cornel Prunache trebuie sa-si plateasca ratele restante de 42 de milioane de lei iar sotia sa, Marlena, are o datorie de 8 milioane de lei.
Un alt datornic este Marius Tuvene, unul dintre beneficiarii creditelor curier de la Bancorex, care ar trebui sa plateasca 64 milioane de lei in conturile Asirom.
86 de restantieri la plata ratelor
La prima vedere, este bizar ca din aceasta afacere sa piarda tocmai o societate de asigurari, insa lucrurile sint explicabile.
Din 1996, cind Asirom a incheiat un contract cu "RODAE automobile" pentru asigurarea platii ratelor la masini catre persoane fizice si juridice, societatea a pierdut aproximativ 3,5 miliarde de lei, achitind ratele rau platnicilor. Conform directorului Asirom, Dan Iacob, din 1996 pina in prezent, societatea de asigurari a platit rate restante in valoare de peste 10 miliarde de lei, din care 7,6 miliarde de lei pentru persoane juridice. "In Vrancea mai sint in derulare in acest moment 140 de contracte de vinzare in rate, din care 86 cu rate restante. Pina acum am obtinut hotariri definitive si titluri executorii pentru 20 de autoturisme pe care urmeaza sa le confiscam", ne-a spus directorul Asirom, Dan Iacob.
Fanica Panciu ii ia "pe sus" pe inspectorii de la asigurari
Fostul director al FPS spune insa ca recuperarea creantelor sau a masinilor este extrem de anevoioasa datorita unor imperfectiuni scapate in contractul de vinzare-cumparare. "Uneori masinile sint vindute de sub gaj sau sint avariate grav si in acel moment nu mai avem ce recupera", a mai precizat Dan Iacob.
Directorul Asirom spune ca procedurile sint atit de greoaie si datorita faptului ca acele contracte de vinzare erau facute fara ipoteca imobiliara. "Din cele 42 luni de derulare a contractului cu RODAE, doar in 7 luni am recuperat mai multi bani decit s-au platit. Ultimele luni au fost in acest an, cind am luat hotarirea ca inspectorii sa mearga din poarta in poarta si sa recupereze aceste datorii. Spre exemplu, la Panciu, inspectorii nu mai au curaj sa bata la poarta fostului primar Panciu, fiindca acesta le vorbeste urit angajatilor de la Asirom", ne-a marturisit Dan Iacob.
Restantierii vor fi somati sa-si achite "coditele"
Deoarece recuperarea banilor restanti devine o problema grava pentru Asirom, societatea de asigurari a semnat un contract cu o agentie privata de detectivi si body-guarzi, "Aris 2000", prin care acestia urmeaza sa recupereze banii de la rau platnici. "De pe 15 august urmeaza sa intre in actiune detectivii de la «Aris 2000». Am trimis deja lista cu persoanele pentru care avem hotarire definitiva si urmeaza sa facem acest lucru si cu cei cu datorii mari", ne-a mai declarat Dan Iacob.
Actualul director al Asirom spune ca in Vrancea s-a ajuns in situatia aceasta si datorita faptului ca sint multe societati care au luat masini in rate din afara judetului. "Dosarele nu au fost bine analizate la data respectiva. Avem probleme, in special cu societatile a caror bonitate nu a fost verificata de inspectorii care au acordat aceste credite", a concluzionat acesta. (Traian NEGULESCU, Elena CRISTIAN)

Comentarii