Viticultorii fluiera a paguba

marți, 02 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Viticultorii fluiera a paguba

Viticultorii vrinceni isi vad munca de aproape un an ducindu-se pe apa simbetei. Productia de struguri este cu mult sub asteptari, iar piata de desfacere lipseste cu desavirsire. Singura societate care achizitioneaza struguri de la populatie este Vincon, celelalte firme de profil oferind doar posibilitatea pastrarii vinului in custodie. Pretul strugurilor, cu mult sub cel de anul trecut, variaza in functie de concentratia de zahar intre 1.700 si 2.700 de lei/kg. Chiar si asa proprietarii de vii nu-si pot recupera nici jumatate din cheltuielile facute.
Pina in prezent, din totalul de 22.084 hectare de vita de vie cu struguri de vin, existente in judetul nostru, au fost recoltate doar 7.037 hectare, ceea ce reprezinta 32%. Productia medie obtinuta pina in acest moment este mai mult decit ingrijoratoare, aceasta cifrindu-se la 5.646 kg/hectar, ceea ce insemna cam jumatate din cit s-ar obtine intr-un an bun. Specialistii sustin ca intr-un an productiv, cultura de struguri poate ajunge la peste 10 mii de kilograme la hectar, iar media se situeaza la 7000 kg /hectar. Motivele unei culturi scazute sint legate de seceta pronuntata din acest an, pe linga cantitatile mici recoltate putindu-se vorbi si despre o calitate indoielnica, datorata ploilor din ultimele saptamini. Viticultorii spun ca de frica pierderii recoltei se urgenteaza culesul, situatie in care cea mai mare parte dintre struguri au o concentratie de zahar destul de scazuta, fiind valorificati la preturi dintre cele mai mici. Dincolo de esecul culturilor de struguri, viticultorii se confrunta si cu lipsa unei piete de desfacere. Cele mai multe dintre societatile de profil nu achizitioneaza struguri de la populatie, singura varianta oferita fiind pastrarea in custodie. Din informatiile detinute de noi, la acest moment numai Vincon cumpara struguri de vin, preturile oferite, in functie de concentratia de zahar, fiind cuprinse intre 1.700 si 2.700 lei/kilogram. Preturi cu care viticultorii nu numai ca nu sint de acord, dar le considera cu mult sub valoarea reala a strugurilor. Compativ cu anul precedent, preturile pe piata de profil sint oarecum aceleasi, pe alocuri chiar mai scazute. "Chiar daca preturile oferite de societatile care preiau struguri sint foarte mici noi sintem multumiti ca avem unde duce strugurii. Va imaginati ce s-ar fi intimplat daca nici Vincon nu ar fi achizitionat struguri? Am fi ramas cu ei in curte sau am fi fost obligati sa facem vin. Ceea ce inseamna ca nu ne-am fi scos nici macar in parte banii investiti", ne-au spus unii producatori viticoli.
Oricare dintre variante ar fi aleasa, viticultorii vor ramine in paguba, cele peste 20 de milioane de lei cheltuite pentru un hectar de vie intr-un an neputind fi recuperate in nici un fel. La o productie de 5000 de kilograme la hectar, banii obtinuti din valorificarea strugurilor reprezinta abia jumatate din cheltuieli. Celelalte societati de vinificatie justifica imposibilitatea preluarii strugurilor prin satisfacerea nevoilor cu propria productie, insa adevaratul motiv pare a fi lipsa de mijloace materiale pentru efectuarea platilor. Este pentru prima data in ultimii ani cind la nivelul judetului nostru doar o singura societate de vinificatie cumpara struguri de la producatorii particulari.
Este demn de mentionat ca atit in campania electorala cit si dupa, politicienii au batut moneda pe adoptarea unei Legi a Viei si Vinului. Mai mult decit atit, deputatul liberal Nini Sapunaru a pomenit chiar de infintarea unei Burse a Vinului la Focsani, idee preluata si de presedintele Consiliului Judetean Vrancea o data cu proiectul noului Cartier al Tineretului din zona Sud. Viticultorii sint mana cereasca pentru o discursul unui politician. Din pacate, cei care trudesc la munca viilor ramin doar cu gustul amar al promisiunilor. (Elena CRISTIAN)

Comentarii