Cei mai tari meditatori din Galati

marți, 10 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Cei mai tari meditatori din Galati

Chiar daca piata meditatiilor a fost intr-o oarecare masura afectata dupa desfiintarea sistemului de admitere la facultate prin concurs, exista si in prezent profesori care au o clientela bogata printre elevii ce doresc sa-si aprofundeze in particular cunostintele la o anumita disciplina. Tinta este obtinerea unei note mai mari la examenele de capacitate si bacalaureat, in conditiile in care de aceste rezultate depinde reusita la un liceu mai bun sau la facultatea dorita. Astfel, parintii se zbat sa prinda un loc pentru odraslele lor la un profesor renumit.
Cei mai cautati profesori meditatori sint cunoscuti de toata lumea. Marea lor majoritate sint profesori de la liceele de elita, ai caror elevi au obtinut ani la rind premii la olimpiade. La aceste cadre didactice este si cea mai mare aglomeratie de elevi, dar si cele mai mari preturi.
Exista insa si profesori care au nenumarati elevi la pregatire, dar nu din cauza faimei pe care ar avea-o, ci pentru ca fac presiuni asupra "invataceilor" de la clase. Nu de aceasta categorie ne vom ocupa insa astazi, ci de "aristocratia" meditatorilor. O sedinta la un astfel de cadru didactic costa intre 100.000 si 150.000 de lei, in timp ce la un profesor obisnuit pretul este de 80.000 de lei sau chiar mai mic.
Majoritatea meditatorilor in top sint profesori la licee de elita
Cei mai cautati preparatori la matematica sint Constantin Ursu, Chita Popovici si Petrica Batrinetu de la Colegiul "Vasile Alecsandri", Mitica Dudau de la Liceul Pedagogic, Iulian Stiubianu de la Colegiul "Cuza", iar pentru gimnazisti Elena Mican de la Scoala nr. 26.
Pentru limba si literatura romana cele care cunosc cel mai bine reteta succesului la aceasta disciplina sint considerate a fi Laila Chitic si Elena Tudorache, ambele de la "Alecsandri". In ceea ce priveste alegerea unui preparator la fizica, toti parintii si elevii ar "vota" cu Mihai Vasiliu de la CVA, cel care are anul acesta nu mai putin de cinci olimpici in lotul national. Pentru limba engleza sint preferate Nicoleta Ionita, Elena Albu de la CVA si inspectorul de specialitate la aceasta disciplina Georgeta Stoenescu, titulara la Liceul "Emil Racovita".
In schimb, Ruxandra Serban de la CVA este cel mai cautat dascal pentru pregatirea la chimie a candidatilor pentru facultatile de medicina.
Maria Dinu de la Colegiul "V. Alecsandri" si inspectorul de specialitate Catalin Samoila, titular la Liceul "Mihail Kogalniceanu" sint cei mai faimosi meditatori la biologie.
In topul preferintelor pentru pregatire la geografie se afla inspectorul de specialitate Costica Popa, de asemenea titular la Colegiul "Vasile Alecsandri".
Cei mai apreciati pofesori de istorie, chiar daca nu mai au prea multi elevi la pregatire, intrucit nu se mai dau examene de admitere la aceste facultati, sint Constantin Serban de la Liceul Pedagogic, Emil Serban de la Liceul Mihail Kogalniceanu si Mihai Brailescu de la CVA.
Cele mai solicitate profesoare de franceza este Florinela Radi si Viorica Gradea de la Colegiul "V. Alecsandri".
Un alt profesor de franceza foarte cautat este inspectorul de specialitate la aceasta disciplina, Elena Marasescu. Din declaratiile fostilor ei "invatacei" am inteles ca acest cadru didactic, titular la Liceul Mihail Kogalniceanu, este renumit si pentru faptul ca mediteaza cite un singur elev pe sedinta.
La informatica cel mai renumit printre gimnazisti este profesorul de la Scoala nr. 2, Valeriu Cretu.
Meditatiile – un subiect tabú
Desi meditatorii "de top" sint stiuti de tot orasul, acestia evita sa discute deschis despre acest subiect. Tocmai pentru ca sint atit de cunoscuti, majoritatea acestor profesori platesc si impozite la stat. Unii dintre ei au mers pina acolo incit au facut si cerere sa li se scada din veniturile declarate cheltuielile din timpul orelor de pregatire pe rechizite, curent electric si uzura mobilierului.
Gurile rele mai spun ca, in ciuda faptului ca meditatorii "de clasa" si-au declarat veniturile, acestea nu sint chiar cele reale. De cealalta parte, profesorii meditatori sustin ca au recurs la aceasta "a doua slujba" din cauza salariilor de mizerie pe care le primesc de la Revolutie incoace. In plus, ei sustin ca nu pot calcula cu exactitate veniturile lor obtinute din pregatiri intr-un an de zile, din cauza ca unii elevi vin o perioada si apoi renunta. (Roxana PENCIU)

Comentarii