Concurenta mare la admiterea la facultate

joi, 19 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Concurenta mare la admiterea la facultate

5.415 absolventi de liceu s-au inscris in perioada 14-18 iulie la facultatile din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati. Insa, pentru ca acestia au avut posibilitatea sa se inscrie la mai multe facultati in acelasi timp, pentru cele 2.130 de locuri fara taxa scoase la concurs in sesiunea din iulie s-au inregistrat nu mai putin de 12.450 de optiuni. Ca urmare, spre deosebire de alti ani cind la unele facultati galatene nu se ocupau locurile in prima sesiune, anul acesta se preconizeaza ca pentru admiterea din septembrie vor ramine foarte putine. "Avind in vedere ca la toate facultatile (cu exceptia uneia) numarul candidatilor depaseste numarul locurilor, in mod teoretic, pentru luna septembrie nu vor mai ramine locuri. Din experienta anilor anteriori, stim insa ca foarte multi candidati admisi vor da examene si la alte universitati si se vor retrage de pe liste. De aceea, este foarte important de stiut ca cei care vor sa ramina la Universitatea noastra sint obligati sa aduca diplomele de bacalaureat pina pe data de 10 august. In caz contrar, ei vor fi eliminati de pe listele admisilor", ne-a declarat rectorul Emil Constantin. Acesta a mai adaugat ca in cazul in care se vor retrage candidatii admisi, locurile eliberate nu vor fi ocupate de urmatorii concurenti care au fost considerati respinsi, ci vor fi scoase la concurs in septembrie. Conducerea Universitatii spera ca astfel sa selecteze pentru locurile eliberate pe cei mai buni dintre candidatii aflati sub linie in prima sesiune.
11,5 candidati pe loc la Geografia turismului
Cea mai mare concurenta s-a inregistrat anul acesta la noul-infiintat profil din cadrul Facultatii de Stiinte Economice, Geografia turismului. Aici concurenta este de 11,5 candidati pe un singur loc, fiind depuse nu mai putin de 230 de dosare pentru 20 de locuri. Alte specializari unde candidatii au dat navala sint industria alimentara cu 6,2 candidati pe loc si romana-engleza cu 6,3 candidati pe loc. Concurenta pentru aceste specializari este de fapt mult mai mare, daca s-ar lua in consideratie si cei care au trecut facultatile respective ca a doua sau a treia optiune. "Am calculat concurenta numai pentru cei care au optat pentru facultatea respectiva in principal", ne-a declarat rectorul.
Doar 5 candidati la Teologie-limba engleza
La polul opus se afla specializarea Teologie ortodoxa-limba engleza unde si dupa incheierea inscrierilor, pentru cele 20 de locuri fara taxa, si-au depus dosarul doar 5 candidati. In acelasi timp, au mai ramas locuri libere la Colegiile de la Mecanica, Metalurgie si institutori-educatie fizica si muzicala.
Facultatile tehnice cistiga teren
Daca in urma cu citiva ani a inceput un adevarat declin al facultatilor cu profil tehnic, din cauza lipsei locurilor de munca in acest domeniu, anul acesta se constata la aceste institutii o concurenta destul de mare. Candidatii vin la aceste facultati si in ideea ca exista foarte multe oferte de locuri de munca si in strainatate. In acelasi timp, se observa faptul ca unele specializari, cum ar fi stiintele economice, limbile straine, teologia, unde in anii anteriori dadeau navala foarte multi absolventi de liceu, nu au mai avut cautare anul acesta, concurenta abia depasind doi pe un loc. Aceasta se explica si prin faptul ca absolventii acestor institutii si-au gasit greu de munca. (Roxana PENCIU)

Comentarii