Dupa gratii, cu abecedarul in mina

vineri, 19 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Dupa gratii, cu abecedarul in mina

Unii dintre cei certati cu legea s-au pus cu burta pe carte dupa ce au ajuns dupa gratii, lucru pe care nici nu visau sa-l faca pe vremea cind se aflau in libertate. Asa se face ca, desi nu au calcat vreodata peste pragul unei scoli, o parte dintre detinuti se apuca sa buchiseasca si sa socoteasca, din plictiseala si fara o prea mare convingere ca bruma de invatatura le va folosi la ceva in viata. Ca si cum faptul ca stau cu cartile in miini le-ar aminti de zilele cind erau in libertate, cind intra in clasa detinutii devin cit pot ei de constiinciosi.
Putini oameni stiu ca in Galati exista o scoala cu un statut aparte, aflata dincolo de portile masive ale Penitenciarului. Scoala nr. 44, ca orice unitate de acest tip, are un invatator si citiva profesori, numai ca media de virsta a elevilor este cuprinsa intre 18 si 22 de ani. La aceasta scoala programul incepe la ora 12,00 cu "invataceii" de la clasele primare. "La noi programul e diferit de cel dintr-o institutie de invatamint obisnuita. Cei care nu au fost niciodata la scoala sint adusi in clasa mea, timp de un an de zile sa-i invat doar sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca.
Dupa aceea, ei pot primi certificat de absolvire a patru clase. In cazul in care nu au invatat cit trebuie, mai vin un an sau un semestru, dupa caz. E un soi de alfabetizare intensiva", ne-a declarat invatatorul celor paisprezece scolari de dupa gratii, Alexandru Duta.
Singurele discipline cu care se lupta "discipolii" lui Alexandru Duta sint citirea si matematica.
Doar un semestru de scoala pentru toata viata
Elevii de la ciclul primar sint impartiti in doua grupe, cu care invatatorul lucreaza simultan: incepatori si avansati.
Printre incepatori se afla si cel mai mare dintre "invatacei", in virsta de 27 de ani, tatal a trei copii, care se afla in inchisoare pentru furt. Acesta ne-a declarat ca s-a apucat de invatat din plictiseala si pentru ca nu avea altceva mai bun de facut intre zidurile Penitenciarului. "Decit sa stau in celula sa ma bat cu ceilalti puscariasi, m-am apucat de scoala. Nu cred ca-mi va folosi prea mult invatatura; dupa ce ies de aici, n-am sa continui sa ma duc la scoala, fiindca am trei copii de crescut acasa", ne-a declarat "bobocul" din clasa I, care a considerat ca e sub demnitatea lui sa invete sa citeasca de pe un "Abecedar" si se chinuia sa buchiseasca o pagina din "Monitorul" de Galati.
In acest timp, restul incepatorilor citeau ori silabiseau pe litere o lectie cu veverita si ciocanitoarea, dintr-un abecedar obisnuit. Cei de la sectia "avansati" se ocupau cu lucruri mai serioase, din manualul de citire de clasa a III-a si recitau de zor poezia "Hora Unirii". Invatatorul ne-a mai spus ca vreo doi dintre elevii avansati, care stiu sa citesca destul de cursiv si sa socotesca repede, vor primi certificatele de absolvire a patru clase chiar dupa primul semestru. Ambii au raspuns reporterilor "Monitorului" ca au venit sa invete deoarece isi doreau sa faca ceva in tot acest timp cit stau la puscarie si pentru ca se simt mai liberi in sala de clasa decit in celula. Nici unul dintre"invataceii" in zege nu au de gind sa-si continue studiile si sa obtina diploma de gimnazist, cu toate ca le-ar fi placut sa poata invata o meserie si sa-si faca astfel un rost in viata.
Cu cartea in mina, in mijlocul detinutilor
Atit invatatorul Alexandru Duta, cit si directorul Scolii nr. 44, Maria Sava, ne-au asigurat ca scolarii de dupa gratii sint mai linistiti decit cei dintr-o unitate de invatamint obisnuita. "Cei care ajung in bancile scolii nu au comis fapte grave, de aceea cind stau in clasa nu este nevoie sa fie paziti de gardian. Acesta sta pe coridor, pentru a interveni daca e cazul. Insa nu s-a intimplat niciodata sa am nevoie de ajutorul lui. Detinutii sint cuminti la cursuri, altfel stiu ca nu vor mai iesi din celula", ne-a declarat invatatorul. Acesta ne-a mai relatat ca la inceput i-a venit destul de greu sa-i invete pe puscariasi carte, dar cu timpul a reusit sa se descurce. "Am ajuns sa ma aproprii de ei, si in unele cazuri, pentru a ma face inteles, am inceput chiar sa folosesc limbajul lor", ne-a mai povestit Alexandru Duta.
Acelasi lucru ni l-a povestit si directorul scolii: "Daca stii cum sa-i iei si ai si stapinire de sine, te poti descurca mai usor intr-o scoala de detinuti decit printre elevii obisnuiti. Chiar poti ramine surprins cit pot fi de respectuosi. Or fi facut ei ce-or fi facut «afara», insa la mine la scoala sint cuminti", ne-a spus Maria Sava.
(Roxana PENCIU)

Comentarii