Proprietari peste blocuri care se scufunda

duminică, 21 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Proprietari peste blocuri care se scufunda

Locatarii blocului D6 ne-au spus ca teava de apa calda care trece pe sub imobilul lor se sparge atit de des, incit orice reparatie a acesteia a devenit inutila.
Printre blocurile aflate pe "lista neagra" a Comisiei municipale de combatere a tasarilor se afla si blocurile E8, E3 si D3 din Tiglina I. Daca situatia primelor doua imobile era cunoscuta mai demult, blocul D6 a intrat recent in atentia autoritatilor locale. In ultimul timp insa, problemele au inceput sa se tina lant de proprietarii apartamentelor din acest bloc.
"Cind se sparge teava, lucratorii de la Apaterm vin, bat un cep de lemn, dupa care pleaca"
Teava de apa calda care face legatura dintre Punctul Termic nr. 7 si blocurile E6, D5 si D6 trece exact pe sub blocul D6. Presedintele Asociatiei de proprietari nr. 207, Ion Radu, ne-a spus ca in ultimii ani aceasta se sparge de trei-patru ori pe luna. Fiind vorba de o conducta magistrala, sarcina repararii acesteia cade in sarcina Apaterm, motiv pentru care administratorul asociatiei i-a chemat de fiecare data pe lucratorii acestei societati. "De fiecare data cind au venit, muncitorii de la Apaterm nu au facut altceva decit sa bata un cep de lemn in locul unde teava era sparta si sa plece. Bineinteles ca dupa ce dadeau din nou drumul la apa calda, din cauza presiunii, cepul sarea si subsolul se inunda din nou cu apa", ne-a spus "seful de bloc" de la D6, Petrache Cocu.
Administratorul Asociatiei nr. 207, Ivona Regiulis, ne-a spus ca in aceasta iarna a curs atit de multa apa calda din conducta de sub bloc, incit locatarului de la parter i s-a incins podeaua. "Aceasta apa care curge se duce in pamint. Si cum acest lucru se intimpla de citiva ani buni, nici nu ma mira faptul ca terenul pe care se afla blocul se taseaza", ne-a spus Ivona Regiulis.
"Ne-am luat gindul ca o sa ni se inlocuiasca teava"
Presedintele de asociatie, Ion Radu, este insa mai pornit impotriva societatii de gospodarie comunala a Galatiului. El este convins ca cei de la Apaterm sint responsabil ca blocul D6 a ajuns pe lista imobilelor "cu bulina rosie" (este afectat de fenomenul de tasare).
"La solicitarile noastre repetate, cei de la Apaterm s-au hotarit asta-vara sa inlocuiasca conducta magistrala, care este veche de cel putin 36 de ani (n.r. – Ion Radu a luat ca reper anul in care s-au mutat in bloc cei mai vechi locatari). Au facut o groapa la marginea blocului si asa au ramas lucrurile. Cind a venit iarna, prin noiembrie, ne-am dus noi la Apaterm sa-i rugam sa acopere groapa pentru ca aceasta s-ar fi umplut cu zapada si apa ajungea in subsolul blocului. Au venit si au acoperit-o si, cu aceasta ocazie, au luat si tevile pe care le pregatisera, probabil, pentru aceasta lucrare. Ne-am luat astfel si noi gindul ca o sa ni se inlocuiasca teava", ne-a spus Ion Radu.
Apaterm, inamicul numarul unu al locatarilor din D6
Cind vine vorba despre Apaterm, locatarii din blocul D6 au foarte multe reprosuri de facut. Unul dintre acestia, profesorul Ion Rusu, si-a adus aminte ca acum vreo trei ani intre blocurile C5 si E4 s-a spart o teava. "Apa a curs continuu timp de o luna, pina cind cei de la RAGC (n.r. – Apaterm) au reparat-o. Muncitorii veneau in fiecare zi, stateau putin si apoi plecau", ne-a spus Ion Rusu. Un alt locatar, Petrache Cocu, ne-a zis si el ca in martie a fost nevoie de interventia unui angajat al Curtii de Conturi si care locuieste in blocul respectiv pentru ca Apaterm sa vina sa repare o teava sparta.
"Toata aceasta apa care se pierde este suportata de noi pentru ca apomentrul este montat la punctul termic, iar defectiunile apar pe conductele dintre punctul termic si blocuri", sustine presedintele Asociatiei.
Situatia blocului D6 nu este nici pe departe singulara, aceleasi probleme avind in acest moment si locatarii din E5, E6 , E8 sau alte imobile din Tiglina I. Citeva dintre aceste blocuri au fost consolidate partial cu peste 20 de ani in urma, dar acest lucru pare sa nu-i ajute acum cu nimic pe galatenii care traiesc in ele si au fost nevoiti sa devina, prin "grija" statului, proprietari peste niste ruine. Astfel, ei sint acum nevoiti sa suporte costurile unei eventuale consolidari a imobilului in care locuiesc, desi nu au nici o vina pentru starea proasta in care acesta a fost adus. (Gabi BEJAN)

Comentarii