Vinzarile de imobile si terenuri sint blocate

joi, 15 iulie 1999, 23:00
4 MIN
 Vinzarile de imobile si terenuri sint blocate

inlocuirea registrelor de transcriptiuni de la Serviciul de publicitate imobiliara cu cartile funciare a luat pe nepregatite Judecatoria Galati. datorita volumului mare de munca si lipsei personalului, inregistrarea unei ipoteci sau a unui contract de vinzare-cumparare in cartea funciara poate dura pina la 60 de zile. din acest motiv, bancile nu mai pot acorda in acest moment credite cu garantii imobiliare. in plus, noul sistem de publicitate de la Judecatorie ii favorizeaza pe escrocii de apartamente n
La numai doua saptamini dupa ce guvernantii l-au introdus fortat in circuit, sistemul de publicitate imobiliara bazat pe cartile funciare a produs un adevarat haos. Evidenta tranzactiilor cu terenuri si constructii se tine, incepind cu 1 iulie, nu dupa numele proprietarilor, ca pina acum, ci pe imobile. Revolutionarea sistemului a prins insa Judecatoria Galati pe picior gresit din toate punctele de vedere: nu exista dotari pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii, nici personal calificat si nici suficienti judecatori. Din acest motiv, inscrierea unei ipoteci in Cartea funciara poate dura pina la 60 de zile, fapt ce ingreueaza extrem de mult sistemul de acordare a creditelor ipotecare de catre banci. Mai mult decit atit, in lungul interval scurs intre momentul autentificarii la notar a unui contract de vinzare-cumparare si transcrierea lui in Cartea funciara usureaza munca escrocilor, care pot astfelsa vinda un apartament de mai multe ori.
Pina pe 1 iulie, modalitatea prin care orice operatiune avind ca obiect apartamente, constructii sau terenuri (contracte de vinzare-cumparare, donatii, ipoteci, partaje) se inregistra la Judecatorie era foarte simpla.
Dupa ce in prealabil actul era autentificat de un notar public, una din parti se prezenta cu el la Biroul de publicitate imobiliara de la Judecatorie pentru a fi transcris in registrul de transcriptiuni. Astfel, nimeni nu mai putea sa conteste legalitatea actului respectiv.
Actele se inscriau in registru in ordinea sosirii lor la Judecatorie, si dupa numele proprietarilor. Acest registru de transcriptiuni, desi practic si extrem de operativ (intr-o zi, maxim doua, actul era inscris), prezenta inconvenientul ca-i expunea pe cumparatorii de buna credinta riscului de a cumpara un apartament care, in prealabil, mai fusese odata vindut sau ipotecat.
Prin legea 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara, registrele de transcriptiuni au fost inlocuite cu cartile funciare. Practic, fiecare imobil va avea o carte funciara in care se vor mentiona toate operatiunile ce s-au efectuat cu el.
Sistemul, ce se aplica in Ardeal de citeva sute de ani, a fost introdus, in Galati ca si in celelalte judete, incepind cu 1 iulie, desi mai erau multe detalii de pus la punct. In primul rind, ar fi trebuit sa se finalizeze lucrarile cadastrale in tot judetul, astfel incit fiecare imobil sa fie strict individualizat: amplasare in spatiu, dotari, etc.
Din acest motiv, noul sistem de publicitate imobiliara ce se practica la Galati de la inceputul lunii, se bazeaza pe carti funciare provizorii.
Daca in Ardeal pentru fiecare imobil este deschisa o carte funciara in care se inscrie fiecare operatiune (ipoteca, vinzare-cumparare), la noi se procedeaza exact invers. Cartea funciara a imobilului se deschide in momentul in care proprietarul se prezinta cu actul autentificat de notar (de vinzare-cumparare, ipoteca, donatie, etc.) la Judectorie. Repeziciunea cu care sistemul a fost implementat in publicitatea imobiliara, a creat insa serioase dificultati in multe domenii de activitate. La Judecatoria Galati nu exista decit un singur magistrat delegat pentru a se ocupa de serviciul respectiv, care insa, pe linga aceasta activitate, trebuie sa mai intre si in sedintele de judecata.
Din acest motiv, transcrierea unui act poate dura chiar 60 de zile.
Creditele ipotecare se acorda cu mare greutate
Un prim efect negativ al faptului ca inregistrarea unui act dureaza atit de mult timp este acela ca se incetineste foarte mult ritmul acordarii de catre banci a creditelor ipotecare. Pentru a primi un imprumut, clientul bancii trebuie sa ipotecheze un imobil printr-un act autentificat de un notar public. Actul respectiv nu este luat insa in considerare de banca pina cind nu este inregistrat la Judecatorie, lucru ce acum dureaza cam cit o vacanta parlamentara. Directorul adjunct al Bancii Romane de Dezvoltare filiala Galati, Cristian Dobre, ne-a declarat ca, in ultimele doua saptamini, numai o singura persoana a reusit sa obtina un credit ipotecar.
"Nu sint inca edificat in ceea ce priveste noua procedura, dar pot sa spun ca, datorita ei, activitatea de creditare este mult intirziata", a declarat Cristian Dobre.
O alta problema care apare este aceea ca astfel se lasa cale libera escrocilor de apartamente.
Pentru ca actul de vinzare-cumparare sta destul timp la Judecatorie inainte de a fi inregistrat si a primi numar de carte funciara, vinzatorul poate sa "marite" apartamentul de cite ori vrea el.
"In alte orase sint dificultati si mai mari"
Problemele cu care se confrunta intregul sistem al operatiunilor imobiliare din Galati au fost dezbatute la cele trei intilniri cei au avut loc de la 1 iulie si pina acum intre reprezentantii Camerei Notarilor Publici, Judecatoriei si Oficiului Judetean de Cadastru.
Dupa cum ne-a declarat presedintele Camerei Notarilor Publici, Sonia Tanase, se mai cauta inca solutii pentru a se depasi aceste dificultati.
"In alte orase sint dificultati si mai mari. De exemplu, la Iasi, au auzit ca notarii pur si simplu nu mai autentifica acte din cauza imposibilitatii de aplicare a sistemului de publicitate bazat pe carti funciare. Cred ca singura solutie este in acest moment ca organele financiare sa accepte scoaterea imobilului din rolul vinzatorului si trecerea in cel al cumparatorului numai in baza actului notarial, inainte de transcrierea acestuia la Judecatorie", a declarat Sonia Tanase. (Gabi BEJAN)

Comentarii