Hotarire unica de schimbare a sexului

sâmbătă, 27 noiembrie 2010, 00:40
7 MIN
 Hotarire unica de schimbare a sexului

O femeie din Iasi este una dintre putinele persoane din Romania care au obtinut pina acum acordul judecatorilor pentru a-si schimba sexul. Ea a cerut acest lucru in instanta din cauza unei afectiuni, fiind diagnosticata de medici cu "disforie transsexuala". Tinara a mers la medicii din Gent (Belgia), care i-au recomandat sa faca schimbarea de sex. Ulterior, aceasta a solicitat, potrivit legislatiei, aprobarea magistratilor de la Judecatoria Iasi, care i-au admis actiunea in urma cu doi ani. Tinara provine dintr-o familie de conditie buna. Recent, femeia a obtinut si schimbarea numelui, iar acum are o noua identitate. "Ziarul de Iasi" nu ofera in articol nici un element care ar putea duce la identificarea persoanei, protejindu-i astfel dreptul la intimitate si la viata privata.

In urma cu doi ani, femeia a depus la dosar mai multe acte medicale prin care demonstra ca sufera de o afectiune care necesita o astfel de interventie chirurgicala. Avocatul celei care a introdus actiunea in instanta refuza sa dea foarte multe detalii, sustinind ca nu poate incalca principiul confidentialitatii dintre el si clienta sa. "Nu va pot da relatii referitoare la acel caz si nici nu doresc sa-mi fie facut public numele. Tot ce va pot spune este ca sedinta de judecata a fost secreta si ca sentinta este unica in Romania. Mai exista doua astfel de cereri pe rolul instantelor de judecata din Romania, la Constanta si la Bucuresti, insa cea de la Iasi este singura solutionata pina acum. M-am pregatit o perioada indelungata pentru acel proces", a spus vineri avocatul femeii care a cerut instantei incuviintarea schimbarii de sex.

Si judecatorii sustin ca nu au mai auzit sa fi fost vreun astfel de caz. "Din cite stiu, este primul proces de acest gen solutionat de instantele de judecata. La dosar exista acte medicale in baza carora judecatorii au admis aceasta solicitare in urma cu doi ani. Persoana in cauza a depus documente prin care se dovedea ca a urmat un tratament hormonal la Spitalul Universitar din Gent (Belgia). A depus cererea, iar alaturi de aceasta a adus si un act in care s-a pus un diagnostic. In urma analizelor a rezultat ca persoana suferea de disforie transsexuala sau transsexualism, ea avind programate diverse sedinte de tratament medical", spune magistratul Cristina Vilcu, purtatorul de cuvint al Judecatoriei Iasi.

Magistratul adauga ca medicii belgieni au transmis instantei ca persoana respectiva trebuie sa treaca prin acea operatie. "Au fost citeva criterii dupa care s-au ghidat medicii, plecind de la verificarea existentei unor posibile tulburari mentale si ajungind la identitatea de gen. Ei au transmis ca schimbarea de sex si de nume este menita sa o ajute sa isi traiasca viata ca barbat", precizeaza Cristina Vilcu. In cursul acestui an, ieseanca a devenit barbat si in acte, avind acum o noua identitate, de altfel fiind stabilita in stranatate.

In Romania nu exista legislatie

Judecatorii spun ca exista unele prevederi legale in Romania care le permit cetatenilor sa ceara in instante incuviintarea schimbarii de sex. "Cel sau cea care doreste sa-si schimbe sexul are acest drept, dar trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In primul rind, cei care solicita acest lucru trebuie sa traiasca vreme de citiva ani sub noua identitate. In plus, persoanele in cauza trebuie sa solicite instantelor de judecata atit incuviintarea schimbarii sexului, cit si modificarea numelui si a datelor de stare civila", sustine magistratul iesean Mona Pivniceru, din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pe de alta parte, unii judecatori spun ca in tara noastra nu exista legislatie speciala pentru astfel de cazuri. "Nu stiu daca in Romania exista temei legal direct pentru a solicita instantei de judecata asa ceva, in afara de Legea 119/1996, Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Toate cele trei acte normative prevad dreptul omului de a dispune de propria persoana dupa cum crede de cuviinta, atit timp cit nu afecteaza alte persoane. De asemenea, intr-un astfel de proces se poate invoca O.G. nr. 41/2003, care face vorbire despre modificarea prenumelui si / sau a numelui, necesara dupa schimbarea sexului", crede Aurel Dublea, judecator in cadrul Curtii de Apel Iasi.

"Persoana care cere schimbarea sexului nu se simte bine in pielea sa"

Sociologii considera ca astfel de situatii sint rar intilnite, dar ca, in alte state, legislatia le recunoaste si exista posibilitatea remedierii unor probleme de acest gen pe cale medicala. "Fenomenul transsexualismului tine de provocarile ingineriei cromozomiale. Operatiile de schimbare de sex sint obtinute in strainatate si transsexualismul este recunoscut legal. O astfel de solicitare exprima, in fapt, o neadaptare a subiectului in relatiile cu grupul social. Persoana care cere schimbarea sexului nu se simte bine in pielea sa si incearca sa-si transfere personalitatea in sexul opus. De regula, astfel de cazuri se inregistreaza sub semnul patologicului. Nu as merge pina acolo incit sa vad o implinire spirituala in asta, asa cum afirma unii", crede sociologul Nicu Gavriluta.

Pe de alta parte, medicii considera ca o astfel de interventie nu poate fi efectuata fara acordul instantelor de judecata. "In astfel de situatii este necesara o expertiza medico-legala psihiatrica, deoarece solicitantul poate fi fara discernamint. Daca instantele de judecata nu cer astfel de expertize, ele nu se fac. In urma dialogului dintre judecatori si persoana care vrea sa-si schimbe sexul, magistratii decid daca este sau nu este vorba despre un element real, deoarece poate fi vorba si despre o deficienta mintala. In Romania exista astfel de clinici, in care se pot efectua operatii de acest gen, dar, din cite stiu, ele se efectueaza numai in urma obtinerii unei decizii judecatoresti", afirma dr. Virginia Marinescu, purtatorul de cuvint al Spitalului "Socola".

"Astfel de situatii pot avea un impact psihologic si social foarte puternic"

Medicii ieseni sustin ca exista mai multe afectiuni care pot genera o astfel de situatie, in care sa existe o neconcordanta intre sexul biologic si cel genetic.

"La cererea pentru schimbarea sexului poate fi vorba despre o neconcordanta intre sexul biologic si cel genetic (formula cromozomiala). Exista sindroame in care pot aparea astfel de neconcordante. Daca nu este vorba despre o boala, ci despre o dorinta personala, atunci trebuie efectuate verificari, pentru a nu exista vreo tulburare psiho-comportamentala, ci o identificare reala cu sexul opus. In orice caz, in astfel de situatii, lucrurile sint privite la modul cel mai delicat. O asemenea operatie nu este una simpla, avind consecinte pe termen lung. Daca pacientul se identifica in realitate cu sexul opus, atunci acesta nu este de condamnat pentru ca doreste sa fie operat", spune medicul iesean Mihaela Vicol.

Aceasta adauga ca unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al lui Thomas Beatie, americanul care a devenit barbat in urma unei operatii care i-a schimbat doar organele sexuale exterioare. "Thomas Beatie era initial o femeie foarte frumoasa, care a dorit sa devina barbat. S-a casatorit, dar, fiindca sotia sa nu putea da nastere unui copil, Beatie a decis sa poarte o sarcina. Astfel de situatii pot avea un impact psihologic si social foarte puternic. De asemenea cazuri se ocupa medicii chirurgi, cei care lucreaza in obstetrica si alti specialisti. Trebuie urmat un tratament indelungat cu testosteron, care poate aduce cu sine diverse complicatii. Este o situatie complexa, pentru ca medicul trebuie sa aleaga intre doua juraminte – acela de a nu face rau si acela de a face bine. Pacientul poate cere orice, dar medicul trebuie sa vada daca acel lucru este intr-adevar benefic pentru el", sustine Mihaela Vicol.

Cazuri rare la nivel national

Intr-un articol publicat anul trecut in presa centrala, presedintele comisiei de expertiza a Institutului National de Medicina Legala (INML), conf.dr. Valentin Gheorghiu, declara ca diagnosticul de transsexualitate este foarte dificil de pus, motiv pentru care exista si putine cazuri de acest gen.

"Diagnosticul de transsexualitate e foarte greu de pus, ai nevoie de ani de zile pina scoti de la persoana respectiva adevarul. Transsexualitatea e o tulburare de identitate sexuala, una e sa te fi nascut cu ea si una e sa fie indusa de mediu sau conjuncturala si de aceea trebuie mare atentie. Evaluarea se intinde pe mai multi ani si din aceasta cauza multi renunta pe parcurs. Dupa esecul inregistrat cu Sorina Ratiu care, dupa operatie, a vrut sa fie Sorin la loc, metodologia e foarte stricta. In afara de el, n-am mai dat aviz de operatie decit la sase persoane. De trei ani, insa, nu ne-a mai venit nici unul", a spus acesta.

Afirmatiile sale sint intarite de prof.dr. Ioan Lascar. Acesta a precizat in cadrul aceluiasi articol ca nu a mai operat vreun transsexual in ultimii trei ani. "La mine lista de asteptare e pina in 2016, dar stiu ca sint inscrisi pe lista peste 20. Eu nu-i operez decit dupa ce vin cu decizia instantei, nu stiu in ce stadiu se afla cei 20 cu dosarul. Pina acum am operat sase, si femei, si barbati. Din cite stiu, operatia de transformare a unui barbat in femeie costa in jur de 50.000 de euro, iar cealalta – pina intr-o suta de mii. Eu pe transsexuali ii operez gratis, in Romania n-a fost exclusa din sistemul de asigurari, transsexualitatea e considerata o boala, nu-i facem un hatir pacientului", a precizat medicul care a facut prima astfel de operatie in Romania.

Comentarii