Asalt la caminele Universitatii!

marți, 27 septembrie 2005, 23:00
3 MIN
 Asalt la caminele Universitatii!

Campusurile Universitatii „Cuza” au fost ieri luate cu asalt. In prima zi a cazarilor, ieri, incepind cu ora 8, mii de studenti dornici sa ocupe un loc de cazare in caminele din campusul universitar s-au prezentat la apel. Pentru a evita aglomeratiile din ultimii ani, majoritatea facultatilor au prelungit perioada de cazare pina pe data de 30 septembrie. Strategia adoptata nu a rezolvat insa problema. Cea mai mare parte a studentilor stiu ca cele mai bune locuri de cazare se obtin in prima zi. Astfel, inca de la primele ore ale diminetii, holurile Universitatii s-au transformat intr-un adevarat furnicar. Numarul mic al locurilor de cazare a pus in miscare si fenomenul cazarilor la negru, locul ajungind pina la 200 de euro.
Doar o treime din studenti prind loc in camin
Ca in fiecare an, studentii au asteptat ore in sir pentru a primi dispozitia de cazare. „Am ajuns in Iasi azi-dimineata la ora 5.00, iar acum am trei ore de cind stau pe holul facultatii cu bagajele dupa mine si astept sa intru la comisie sa imi iau dispozitia de cazare”, ne-a declarat o studenta de la Filosofie. Cozile de la facultate erau urmate de alte ore de asteptare in campusul universitar. Nemultumirea generata de aglomeratie a fost amplificata de numarul mic de locuri disponibile. Astfel, pentru cele circa 15.000 de cereri de cazare au fost disponibile doar 5.650 de locuri, distribuite dupa criteriul mediei. Numarul fiind limitat, studenti cu medii de peste 9,00 nu au prins un pat in camin. La Filosofie, trei studente s-au trezit pe din afara din vina secretarelor care au uitat sa le treaca pe listele de cazari, desi aveau medii mari. „Am asteptat in plus trei ore pentru o greseala comisa de ele”, ne-a declarat una dintre studentele aflate in aceasta situatie. Mai bine organizata a fost Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), unde comisiile de cazare au fost suplimentate, iar listele precizau nu doar numele celor cu drept de cazare, dar si caminul in care au fost repartizati, pe baza mediilor si a preferintelor exprimate de studenti la sfirsitul anului universitar anterior.
Criza de locuri a antrenat in mod inevitabil aparitia
asa-numitei piete negre a cazarilor. Pe holurile Universitatii se puteau auzi studenti exersindu-si capacitatile de negociere prin discutiile cu posibilii cumparatori sau vinzatori de locuri. „In general, pretul unui loc in camin pleaca de la 100 de euro, dar poate ajunge si la 150, sau chiar 200, in functie de camin, de numarul de locuri din camera, dar si de raportul dintre cerere si oferta”, ne-a declarat un student la FEAA. Desi conducerea universitatii a anuntat pedeapsa cu exmatricularea pentru vinzarea locului in camin, studentii nu prea se sinchisesc de asta. „Nu stiu pe cineva care sa fi fost prins”, a declarat acelasi student de la FEAA. Astazi, cazarile incep si la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi”. (Nicoleta AMOISOAEI)
Primaria finanteaza proiectul studentesc „Nu da spaga la cazare”
Mai multe organizatii studentesti vor sa elimine spaga de la cazari. Primaria va fi principalul finantator al programului „Nu da spaga la cazare”. „Campania se va desfasura in perioada 27 septembrie – 2 octombrie. Actiunile vor avea loc in campusurile Universitatii
„Al.I. Cuza” si Universitatii Tehnice. Urmarim incurajarea unei atitudini civice a studentilor impotriva coruptiei la nivelul administratriv al institutiilor de invatamint superior”, a declarat Daniel Rata, presedintele Costis, un consortiu al organizatiilor studentesti. Campania „Nu da spaga la cazare” va consta in impartirea de fluturasi, montarea de banere, afise si discutii cu studentii. „Avem doua grupuri tinta, comisiile de cazare si studentii. Pe fluturasi au fost scrise citeva articole din Codul Penal, cu pedepsele care le risca persoanele care dau sau primesc spaga”, a explicat Rata. Nici unul dintre liderii studentilor nu au oferit un exemplu in care s-a dat spaga pentru cazare, un posibil motiv pentru aparitia acestui fenomen fiind si lipsa spatiilor de cazare din campusurile iesene. „Numarul de studenti a crescut foarte mult, dar acest fenomen nu a fost dublat de noi spatii de cazare”, a spus Rata. Sefii Primariei sustin ca vor ajuta organizatiile studentesti in actiunile lor, la acest proiect municipalitatea urmind sa cheltuiasca in jur de 45 milioane lei. „Trebuie sa ne implicam. Suma exacta va fi stabilita de comisia de tineret din cadrul CL. Sper ca in viitor astfel de practici sa dispara. Poate ne molipsim si noi si facem o campanie «Nu da spaga la functionarii publici»”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. (Felix GUZGA)

Comentarii