Bani de la ieseni pentru stabii de la Bucuresti

luni, 03 mai 2004, 23:00
4 MIN
 Bani de la ieseni pentru stabii de la Bucuresti

Pentru al treilea an consecutiv, Iasul este chemat la Bucuresti doar sa vada cum ii sint cheltuiti banii. 11,3 milioane de dolari este suma, medie, care va fi cheltuita de guvernanti in numele iesenilor. Si din buzunarele acestora. Concret, cele aproape 400 miliarde lei vor fi achitate pentru achizitia a 180.000 tone de huila. Combustibilul va fi folosit la iarna pentru furnizarea de apa calda si incalzire in locuintele celor aproximativ 75.000 familii racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Iasi. Licitatia, care se va desfasura la mijlocul acestei luni, girata de Ministerul Administratiei si Internelor, are o miza colosala pentru ieseni. Miza este uriasa din cel putin doua motive. In primul rind, fiecare dolar in plus la tona de huila inseamna 180.000 de dolari mai mult. Sau, in lei, peste 6 miliarde. Apoi, calitatea carbunelui achizitionat este foarte importanta. Nerespectarea normelor de calitate sau a datelor de livrare echivaleaza cu sistarea furnizarii caldurii in apartamente. Din aceste motive, reprezentantul CET Iasi care va participa la aceasta licitatie trebuie sa fie cu ochii in patru pe banii si pe caldura iesenilor.
Potul e de 400 miliarde lei
Anuntul licitatiei de la Bucuresti a fost deja publicat in Monitorul Oficial. Astfel, pe 17 mai se va desfasura licitatia in urma careia CET Iasi va achizitiona 180.000 tone de huila pentru incalzirea de la iarna. Data limita de depunere a dosarelor este 14 mai. „Licitatia se organizeaza la Bucuresti pentru ca CET nu poate suporta din fonduri proprii aceasta achizitie. Impreuna cu alte orase care au nevoie de huila va fi contractat un credit, garantat de Guvern. Acesta este motivul pentru care licitatia va avea loc in Capitala”, a declarat Ion Mihai, directorul CET. Intr-adevar, alaturi de carbunele iesenilor, la aceasta licitatie va fi contractat si combustibilul pentru Giurgiu si Suceava. Explicatia Guvernului si a oficialilor ieseni este aceeasi ca si in anii trecuti, ei sustinind ca o licitatie cu mai multe orase si o cantitate mai mare de combustibil ar echivala cu un pret mai bun obtinut pentru fiecare tona de huila. Se intimpla insa asa si in realitate? Sau scopul este, potrivit relatarilor din presa centrala, incasarea „comisioanelor” imense, de 10-15% din valoarea tranzactiei? Mai ales ca sintem intr-un an electoral, cind foamea de bani este mai mare ca oricind.
Ce inseamna un dolar in plus pe tona
Avind la dispozitie datele licitatiei, putem foarte simplu calcula cit de importanta este aceasta afacere pentru ieseni. Astfel, anul trecut, pretul mediu al unei tone de carbune era de aproximativ 63 dolari. Pastrind acelasi pret reiese ca, numai pentru Iasi, firmele care aduc carbune se vor bate pentru un pot de 11,3 milioane de dolari, adica aproape 400 miliarde lei. Pentru a putea face o comparatie, aceasta suma este echivalenta cu a sasea parte din bugetul Iasului pe anul in curs. „Va fi o intilnire la Bucuresti, in urma careia vom stabili cu ce fonduri proprii va participa CET Iasi”, a spus Ion Mihai.
In aceste conditii, licitatia de la Bucuresti trebuie monitorizata extrem de atent. Si asta pentru ca fiecare dolar in plus inseamna o cheltuiala mai mare pentru ieseni. O mare parte din costul de producere al unei gigacalorii este influentata de costul de achizitie al combustibilului. Cu cit pretul carbunelui e mai mare, cu atit, proportional, poate creste costul unei gigacalorii. Aceasta crestere poate fi acoperita prin reducerea altor cheltuieli la CET. In cazul in care acest lucru nu va fi posibil, cresterea se va resimti in pretul final al gigacaloriei. Astfel, cresterea va fi acoperita din buzunarul iesenilor pe factura de energie termica, sau prin alocarea de subventii bugetare, care sint de fapt tot banii iesenilor achitati in contul taxelor si impozitelor. De exemplu, 1 dolar in plus pe fiecare tona inseamna 180.000 de dolari mai mult, adica 6 miliarde lei. La trei dolari in plus, suma creste cu 540.000 de dolari, adica peste 18 miliarde lei. O afacere similara s-a petrecut si anul trecut. In 2003, CET a facut propria licitatie de huila la Iasi, dar a mai luat combustibil si dupa o afacere perfectata la Bucuresti. Tona de huila luata de CET prin licitatia de la Bucuresti a fost cu 10 dolari mai scumpa decit cea achizitionata prin licitatia locala.
Acum citeva luni, CET a trecut printr-o mare criza de carbune
Neindeplinirea normelor de calitate la huila si a termenelor de livrare este un al doilea punct extrem de important al licitatiei. Chiar la inceputul acestui an, CET a avut probleme cu firmele furnizoare. Astfel, 12 vagoane continind 660 tone de huila, livrate de „Global Corporation”, nu au trecut testele de calitate de la CET. Concret, carbunele ardea greu si elibera o cantitate redusa de caldura. Acesta este doar un singur exemplu. Tot la inceputul acestui an, CET a trecut printr-o mare criza de carbune. Firmele care erau obligate prin contract sa aduca combustibilul nu au respectat graficul. Din aceasta cauza CET II Holboca a fost inchis, iar iesenii au putut avea caldura numai in urma interventiilor la virful „Distrigaz” pentru suplimentarea cotei de gaz destinata Iasului. Directorul CET asteapta deja carbunele ce va fi contractat la Bucuresti. „Cele 180.000 de tone reprezinta cantitatea totala necesara pentru iarna viitoare. Primele vagoane speram sa le primim in luna iunie”, a spus Ion Mihai. Seful CET a spus ca, tot in vara, va mai avea loc o licitatie, pentru pacura, care insa se va tine la Iasi. „Avem nevoie de aproximativ 50.000 tone de pacura pe care le vom achizitiona din fonduri proprii”, a spus Mihai. (Felix GUZGA)

Comentarii