Batalie decisiva in razboiul scriitorilor

vineri, 18 martie 2005, 00:00
3 MIN
 Batalie decisiva in razboiul scriitorilor

Conflictul care mocneste de ani de zile in filiala ieseana a Uniunii Scriitorilor pare sa fi rabufnit in ajunul alegerilor pentru conducerea asociatiei. De o parte, actuala conducere doreste sa-si pastreze privilegiile, iar de cealalta, alti scriitori ieseni ii contesta acesteia calitatile manageriale si acuza lipsa de transparenta a deciziilor la nivelul filialei. In aceste zile, ambele tabere si-au pus in joc armele pentru batalia finala, care se va da astazi, cind vor fi alesi sefii pe urmatorii patru ani.
Filiala ieseana a Uniunii Scriitorilor este condusa in acest moment sub interimat de Lucian Vasiliu, directorul Muzeului Literaturii. Acesta a preluat functia de secretar al asociatiei, in urma cu doi ani, dupa plecarea din tara a lui Grigore Ilisei, ales la conducerea filialei prin votul membrilor in 2001. Pe linga Lucian Vasiliu, din comitetul de conducere al filialei mai fac parte acum alti opt scriitori si critici literari: Cassian Maria Spiridon, Cezar Ivanescu, Valeriu Stancu, Horia Zilieru, Gellu Dorian (Botosani), Ioan Holban – directorul Teatrului National, Liviu Leonte si Sergiu Adam (Bacau). Acum, in pragul alegerilor pentru urmatorii patru ani, cea mai importanta acuza care i se aduce actualului comitet de conducere este lipsa de transparenta. „Nimeni nu stie cum sint cheltuiti banii filialei, nimeni nu stie cum se propun si cum se aleg participantii la activitatile acesteia, cum ar fi festivalurile nationale sau internationale”, spune scriitorul Dan Lungu. „Sint anumite nume pe care le intilnim in fiecare an la premiere, insa se pune problema cum si de cine a fost ales juriul concursului”, este de parere criticul literar Constantin Pricop. Intr-adevar, pe lista nominalizatilor si premiatilor filialei numai din ultimii doi ani, numele membrilor comitetului de conducere se regasesc cu insistenta. In 2002, de exemplu, volumul lui Valeriu Stancu „Mexicul tarimul de basm al poeziei” a fost nominalizat la sectiunea proza, iar Cassian Maria Spiridon, redactorul-sef al „Convorbirilor literare”, a luat premiu la sectiunea publicistica. Premiile acordate anul trecut au stirnit si ele nemultumiri. Mai intii a fost contestat juriul, iar nominalizatii au fost tot din conducerea filialei: Adrian Alui Gheorghe, membru in consiliul filialei Uniunii Scriitorilor, si Valeriu Stancu. „La premii, intotdeauna vor fi nemultumiri. Cel care pierde spune de obicei ca ceilalti au fost vinovati si ca tot noi am iesit in fata”, spune la rindul lui Cassian Maria Spiridon.
„Nu se va schimba nimic”
Tabara adversa comitetului de conducere se teme ca alegerile de astazi nu vor fi corecte. „Nu va fi un vot responsabil, ci unul pe baza de aranjamente. Nu se va schimba nimic”, crede Dan Lungu.
„Asa s-a intimplat in ultimii ani la Iasi. Se mai schimba unii, altii, dar in esenta ramin aceiasi oameni”, spune si Constantin Pricop. „In democratie sint opinii diverse, insa votul vorbeste. Ce vina au cei care sint propusi sau votati?”, tine sa le raspunda acestora Cassian Maria Spiridon. Adversarii acestuia contesata inclusiv faptul ca la alegerile de astazi nu vor avea dreptul sa voteze membrii care nu si-au platit cotizatia la zi, adica de 120.000 lei pe tot anul. In aceasta situatie se afla in jur de 70 de scriitori. Razboiului dintre scriitorii ieseni va avea astazi un deznodamint dupa alegerea celor 9 memebri ai comitetului de conducere, care la rindul lor vor decide cine va fi in umratorii patru ani presedintele filialei. Pina acum, culisele asociatiei ii dau ca favoriti pentru aceasta functie pe Cassian Maria Spiridon, Nichita Danilov si Valeriu Stancu. (Marinela RATA)

Comentarii