Carcatita de la "Cerealcom" – falanga Pantazi

luni, 23 aprilie 2001, 23:00
5 MIN
 Carcatita de la "Cerealcom" – falanga Pantazi

Directorii de la "Cerealcom" au gestionat timp de trei ani o afacere paguboasa pentru stat, o firma cu capital integral de stat fiind adusa in pragul falimentului cu pierderi de zeci de miliarde lei. Ocupati cu plati duble, salarii si plati compensatorii, directorii de la "Cerealcom" au renuntat, practic, la administrarea afacerilor societatii in centre importante din judet. Viceprimarul municipiului Pascani, Dumitru Pantazi, a fost unul dintre personajele-cheie care au condus, timp de doi ani, de afacerile "Cerealcom" in zona Pascani. Mii de tone de griu au trecut prin miinile unuia din cei mai bogati si influenti oameni din judet.
Directorii de la "Cerealcom", Zinica Coman, director general, si Anisia Jucan, director economic, au incredintat, fara remuscari, administrarea bazei de receptie de la Pascani directorului firmei "Agrocomplex", Dumitru Pantazi, cu care societatea se afla in relatii contractuale.
In timp ce alte baze din judet, cum ar fi cea de la Tibana si Trifesti, au fost trecute in conservare, figurind pe statele de plata cu doi paznici, la Pascani s-au efectuat lucrari de reparatii de sute de milioane de lei, prin intermediul firmei "Agrocomplex". Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit zeci de facturi decontate de "Cerealcom", insa directorii au refuzat sa arate documente justificative.
Nimeni nu stie pe ce baza s-au decontat aceste zeci de lucrari, pentru ca nimeni nu a avut acces la actele societatii.
Nici Dumitru Pantazi nu a indepartat ceata care pluteste in jurul afacerilor de la Pascani.
Pantazi lucra pentru "Cerealcom" 60 de zile pe luna
Pe 14 decembrie 1999, Dumitru Pantazi, directorul societatii "Agrocomplex" Pascani, a incheiat un Contract de prestari servicii cu "Cerealcom" pe o perioada de 12 luni. In contract nu este stabilit programul de lucru si salariul cuvenit. In schimb, s-a notificat, intr-un articol din contract, plata unui onorariu de 3.125.000 lei lunar la data de 7 a fiecarei luni. Pe statul de plata din luna decembrie 1999, Dumitru Pantazi figura pe functia de sef baza Pascani. Asa a ajuns actualul viceprimar cu fundul in doua luntri: pe de o parte, executa lucrari pentru "Cerealcom" prin firma sa, "Agrocomplex", si tot el le platea, ca angajat al beneficiarului.
Comparativ cu statele de plata ale celorlalti angajati de la baza Pascani din aceeasi luna, salariul reprezenta plata pentru 170 ore. Conform Legii 130/1999, "munca nu poate fi prestata prin incheierea unor conventii civile de prestari servicii decit in urmatoarele situatii : pentru desfasurarea cu regularitate a unor activitati care nu depasesc, in medie, 3 ore pe zi in raport cu programul lunar de lucru; activitatile ce urmeaza a fi prestate nu fac parte din domeniul activitatilor de baza, stabilite potrivit legii, pentru care se justifica incheierea unor contracte individuale de munca".
Desi era angajat pentru a presta servicii, la "Cerealcom", de trei ore pe zi, Dumitru Pantazi era platit, practic, pentru 60 de zile intr-o luna. Acest fapt rezulta dintr-un calcul simplu, 170 ore intr-o luna insemnind 60 de zile lucratoare, cu 3 ore program zilnic de lucru. "Nu stiu cum era in contract. Eu stiu ca lucram trei ore pe zi", a afirmat Pantazi.
"Agrocomplex" a trait bine mersi pe seama "Cerealcom"
Contractul cu "Cerealcom" a fost incheiat dupa o conversatie cu directoarea generala de atunci, Zinica Coman. "M-a intrebat: «Nu vrei sa fii sef de baza la Pascani?», isi aminteste Dumitru Pantazi.
In calitate dubla, de sef de baza si director la "Agrocomplex", Dumitru Pantazi a semnat lucrari fiind reprezentant al beneficiarului ("Cerealcom") si executant ("Agrocomplex").
Nimeni nu stie la ce valoare au ajuns lucrarile executate la baza de receptie de la Pascani. "Am semnat, este adevarat, dar nu stiu cit au costat reparatiile. Voi verifica facturile", spune Pantazi.
De exemplu, la inceputul lunii martie a anului 1999, "Cerealcom" a platit 96 milioane lei pentru transportarea griului dintr-o magazie intr-alta si in vagoane. Ca document justificativ, la factura este anexat un proces-verbal care cuprinde zilele lucrate de personalul zilier de la "Agrocomplex", care a efectuat lucrari in perioada septembrie-octombrie 1998. Pe factura, la semnatura si stampila apare numele lui Dumitru Pantazi. Era simplu: el aproba o suma in numele "Cerealcom", suma care ajungea in contul propriei firme. Asadar, "Cerealcom" platea oamenii de la "Agrocomplex" pentru activitati de rutina, desi avea in baza proprii angajati.
O alta factura de 33 milioane lei, reprezentind reparatii la anumite utilaje, a fost aprobata fara probleme, desi nu exista nici o expertiza tehnica privind necesitatea acestor reparatii. Alte 94 milioane lei s-au platit pentru reparatii curente la trei magazii si un sopron. Nu exista un calcul al manoperei, proiect tehnic, la semnatura "aprobat director", unde ar fi trebuit sa figureze o persoana din conducerea "Cerealcom" apare tot stampila de la "Agrocomplex" si semnatura lui Pantazi.
Nu mai putin de 106 milioane lei s-au cheltuit, la "Cerealcom", pentru un gard din plasa cu ochiuri. Nimeni nu stie nici macar unde se afla gardul. Angajatii de la "Cerealcom" stiu ca acolo se afla un gard de ani de zile, si pe care nu l-a reparat nimeni.
Pantazi cerea, sefii "Cerealcom" plateau
Lucrari decontate cu simpla mentiune "prestari servicii" s-au platit in diverse transe: 30 milioane, 10 milioane, 20 milioane lei. Pentru toate aceste lucrari, care au fost inregistrate si platite de "Cerealcom", nu s-au prezentat inspectorilor Curtii de Conturi contracte de executie, conditii de executare tehnice, financiare, termene de predare a lucrarilor, procese-verbale de receptie.
Dumitru Pantazi dispunea efectuarea lucrarilor, tot el verifica executiile, iar directorii de la "Cerealcom" dadeau banii. In cea mai mare parte, platile au fost facute prin compensare, pentru a fi stinse datoriile pe care "Agrocomplex" le avea catre "Cerealcom".
Directorii de la Iasi au semnat unele din aceste plati in perioada in care "Cerealcom" se afla in lichidare judiciara. In mod normal, orice tip de plati ar fi trebuit sa poarte viza judecatorului sindic. Responsabilitatea pentru toate aceste cheltuieli aprobate fara remuscari apartine conducerii "Cerealcom", aceasta fiind cea care, in conditii de faliment, trebuia sa sisteze orice fel de operatiuni financiare care sa angreneze patrimoniul vlaguit al societatii.
Viceprimarului i-au ramas bani sa cumpere toata baza
Baza de receptie de la Pascani se afla, la ora actuala, in administrarea "Agrocomplex", paznicii fiind platiti de aceasta firma, totul fiind incuiat cu lacate si lanturi grele.
"Cerealcom" mai are doua cladiri, in care vin zilnic doi angajati, restul fiind trecut in conservare. Conform actelor aflate la "Cerealcom", s-au efectuat lucrari de reparatii de sute de milioane de lei, insa magaziile sint goale. Aici nu mai lucreaza nimeni, desi, cu numai trei ani in urma, s-au facut investitii serioase de modernizare. Practic, s-a platit imbalsamarea cu tot dichisul a unui cadavru economic.
Pantazi a inchiriat, dupa cum spune, doar un sopron.
"Tin acolo vreo 3.000-4.000 kilograme de griu. Nu stiu cit platesc chirie. Am sa ma uit in contract".
Planul viceprimarului municipiului Pascani, Dumitru Pantazi, este sa cumpere baza de la "Cerealcom".
"Daca se va scoate la vinzare, ma pregatesc sa particip la licitatie", a incheiat acesta. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii