Ce evenimente astronomice din 2006 vor fi vizibile de la Iasi

miercuri, 04 ianuarie 2006, 00:00
3 MIN
 Ce evenimente astronomice din 2006 vor fi vizibile de la Iasi

Anul 2006 aduce si interesante evenimente astronomice, cele mai importante fiind doua eclipse de Soare si doua de Luna. De pe teritoriul Romaniei, si de la Iasi, va fi vizibila eclipsa totala de Soare din 29 martie, insa doar sub forma de eclipsa partiala, apoi eclipsele partiale de Luna din 14 martie si 7 septembrie.
Eclipsa totala la ora 12
Eclipsa totala de Soare din martie va avea o durata maxima de 4 minute si 7 secunde si zona de totalitate va incepe in estul Braziliei, apoi umbra Lunii va traversa Oceanul Atlantic si parti ale continentului african. Pe coastele Marii Mediterane, zona de totalitate va include granita dintre Egipt si Libia, cuprinzind si tarmul turc al Mediteranei, care de altfel va fi si locul ideal de observatie a eclipsei – in Antalya si Alanya. Pentru Romania, primul contact va avea loc la 12h 44m (ora locala), maximul la 13h 57m, iar ultimul contact la 19h 09m. Astronomii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din Bucuresti, spun pe site-ul www.astro-urseanu.ro ca gradul de acoperire a discului solar (la momentul de maxim) va fi de 76%, iar inaltimea Soarelui deasupra orizontului (la momentul de maxim) de 48 grade. Gradul maxim de acoperire a discului solar va ajunge pina la 71% in sud-estul tarii.
Eclipsa inelara de Soare in septembrie
Cealalta eclipsa de Soare, de aceasta data inelara, nu va fi vizibila in Romania. Site-ul www.astronomy.ro dezvaluie ca aceasta eclipsa de Soare va avea loc pe 22 septembrie si va incepe pe coasta de nord-est a Americii de Sud. Ea va oferi conditii optime si deosebite de observatie pentru Guyana, Surinam si Guyana Franceza, locuri unde se poate petrece si un concediu deosebit. Ulterior, eclipsa inelara se va desfasura de-a lungul Oceanului Atlantic. Pentru Romania, aceasta eclipsa nu va fi vizibila sub nici o forma, faza de partialitate cuprinzind doar vestul si sudul Africii. Deosebit la aceasta eclipsa este faptul ca durata de inelaritate va dura extrem de mult, ajungind pina la 7 min si 9 sec. Acest lucru se datoreaza faptului ca pe 22 septembrie Luna se va afla la cea mai mare distanta de Pamint de pe orbita sa.
Luna va fi partial „inghitita” de Pamint
In luna martie din Romania va fi vizibila si o eclipsa de Luna. Aceasta va avea loc in noaptea de 15 martie si va fi una partiala, emisfera sudica a Lunii fiind eclipsata incepind cu ora 23:47 (ora locala a Romaniei) pina la 04:13, maximul fiind atins la ora 01:47. O alta eclipsa de Luna va fi pe 7 septembrie si va fi, de asemenea, una de partialitate redusa, doar maxim 19% din suprafata satelitului natural al Pamintului fiind eclipsat de Pamint. Aceasta eclipsa de Luna va incepe dupa ora 18 (ora locala a Romaniei) si se va termina dupa ora 23, atingind maximul de eclipsare la orele 20.
Pe 27 iunie Soarele va apune cel mai tirziu din tot anul
In acest an, anotimpurile astronomice se vor desfasura astfel: odata cu echinoctiul de primavara din 20 martie, ora 20.23, va incepe primavara astronomica 2006, care va dura 92,75 zile. Apoi, solstitiul de vara va fi pe 21 iunie, ora 15.27, va semnifica debutul verii astronomice, care va dura 93,65 zile. Echinoctiul de toamna va fi pe 23 septembrie, ora 7.04, iar toamna astronomica va dura 89,85 de zile, in timp ce solstitiul de iarna va fi pe 22 decembrie, ora 2.23, iarna astronomica fiind de 88,99 zile. La data de 16 iunie va avea loc, potrivit astronomilor, cel mai devreme rasarit de Soare din an, iar la 27 iunie – cel mai intirziat apus de Soare. In schimb, la 10 decembrie va avea loc cel mai devreme apus de Soare, iar la 2 ianuarie a fost cel mai intirziat rasarit. (Carmen MAFTEI)

Comentarii