Ce fac miliardarii la loterie din Iasi

duminică, 12 mai 2002, 23:00
6 MIN
 Ce fac miliardarii la loterie din Iasi

Un numar rotund, cu noua zerouri in coada, care, inscris intr-un cec, poate asigura oricui o viata fara nici un fel de griji. Pentru acest numar norocos e nevoie de alte citeva, inscrise pe un banal petic de hirtie. Aceasta este formula magica a jucatorului la loto. Acelasi miraj il ofereau pina acum citiva ani si jocurile de bingo televizate. Aceleasi cartoane cu numere, aceleasi combinatii care te puteau transforma din datornic la intretinere in miliardar. Singura calitate care conteaza este sa fii norocos. Un noroc "chior" citeodata, care nu poate fi influentat, nu poate fi santajat sau implorat. Unul dintre iesenii care stiu cel mai bine acest lucru este Stefan Gavrilescu. In 1995, acesta a cistigat, la "6 din 49", 200.000 de dolari, cel mai mare premiu din istoria loteriei romane de pina atunci. "Am carat cu mine cinci saci de bani la banca, pentru ca erau numai hirtii de cinci mii de lei", isi aminteste Gavrilescu. Patru ani mai tirziu, un alt iesean a spart banca: colonelul de Politie Vasile Marian, la Bingo. O doctorita la Spitalul "Socola" si un tinar de numai 21 de ani completeaza careul celor cu averi de miliarde cistigate pe seama jocurilor de noroc. Pentru trei dintre ei, cistigurile au adus case impozante, masini luxoase sau afaceri prospere. Al patrulea, colonelul Marian, a murit insa la scurt timp, inainte de a cheltui toti banii.
A inceput sa joace in clasa a cincea
Un jucator inrait. Lunar, schimba bancnote in valoare de cinci milioane de lei in biletele loto portocalii. Ca sa-si satisfaca microbul jocului, si-a facut propria agentie loto. Dar nu se multumeste sa joace numai acolo, mai cumpara bilete si de la alte agentii. Nu e nevoie decit sa bage capul pe usa unei loterii, pentru ca pe casier sa-l apuce frisoanele. "Ma cunosc toti casierii. Cistig macar sume mici, cit sa-mi scot banii pe care-i bag", a spus Stefan Gavrilescu. A inceput sa joace acum patruzeci de ani, in clasa a cincea. "M-am invoit de la ore si m-am dus sa-mi cumpar un bilet de la agentia din Piata Unirii. Era primul meu bilet, cu care bineinteles ca nu am cistigat nimic", a povestit norocosul. De atunci, tot a jucat.
O Dacie in ’80 si 393 milioane lei in ’95
Pina cind, in 1980, a dat prima lui lovitura. Juca atunci la Pronoexpres, unde premiul cel mai mare era o Dacie. Pe care a luat-o cu prima lui combinatie norocoasa, pe care o tine minte si acum. "Erau cinci numere: 5, 6, 10, 11 si 41. Le-am urmarit dupa asta multa vreme, dar nu a mai iesit niciodata combinatia asta", a spus Gavrilescu. Nu a mai cistigat nici o suma importanta pina prin ’94. Dar a inceput sa miroase ca se schimba ceva in 1993, cind a aparut un nou joc la Loto: "6 din 49". Dupa nici doi ani de la aparitie, in decembrie 1994, Gavrilescu a luat 22 milioane lei. Ca orice impatimit al jocurilor de noroc, nu a renuntat. Trei luni mai tirziu intra in cartea de istorie a loteriei: cistiga 393 milioane lei, adica 200.000 de dolari, plafonul cel mai de sus pe care-l atinsese pina atunci vreun jucator din Romania. Daduse pe bilete o suma de 4.000 de ori mai mica decit a cistigat, adica 100.000 lei. "Nu mai tin minte combinatia, dar stiu sigur ca am jucat pe 13, pe 49 si pe 1", a spus Gavrilescu.
Era sa piarda tot, rulind banii prin banci falimentare
Si-a pus imediat banii la banca. Dar nu la cea care trebuia: "Credit Bank". Cind a simtit ca banca se duce inspre faliment, si-a transferat repejor contul la banca "Dacia Felix". O alta carte perdanta, care putea sa-l lase fara nici un chior. "In ultimul moment mi-am scos banii de la «Dacia Felix»", a povestit cistigatorul potului de un sfert de milion de dolari. Culmea ironiei este ca a redepus suma la o alta banca ajunsa apoi in faliment. "Am dus toti banii la «Bancorex». Am carat cinci saci de bani, pentru ca nu aveau decit hirtii de cinci mii de lei. I-am luat asa, ce era sa fac? Am fost escortat de Politie, de gardieni de la banca", a adaugat Gavrilescu. Intre timp, a inceput sa cheltuiasca din purcoiul de bani. A inceput sa-si construiasca o vila in Bucium, pentru familie, dar, cind a terminat-o, si-a dat seama ca era prea mare. "Am transformat-o in pensiune turistica, pe care am deschis-o anul trecut", a afirmat patronul. Pensiunea, "La Stef", este amplasata in Bucium, iar Gavrilescu vrea sa o transforme intr-o afacere de succes. Isi aminteste cum, in cinci ani, cit a durat constructia, preturile au crescut mai ceva decit reportul la loto. "In ’95, un metru cub de beton era 50.000 lei, iar in 2001 ajunsese la peste un milion de lei", a mai spus Gavrilescu. Pentru el, secretul "meseriei" e numai norocul in stare pura. "Nu aleg numerele in functie de datele de nastere din familie sau de alte date de genul acesta. Joc pur si simplu". Atit a dezvaluit norocosul.
Fechet si-a facut tipografie
Recordul lui Gavrilescu venea la nici un an dupa un alt record la loto. In 1994, tot un iesean, Cristian Fechet, cistigase la "6 din 49" 220 milioane lei. La acea data, suma reprezenta cel mai mare cistig pe tara la acest joc. "Nu era numai o premiera in ceea ce privea suma, ci si in ceea ce privea virsta jucatorului. Cristian Fechet era cel mai tinar jucator cistigator din Romania, la 21 de ani", a declarat Dan Diaconu, inspector la "Loteria Romana" Iasi. In urma cistigului, Fechet si-a pus pe picioare o afacere tipografica. Dar nu s-a lasat de joc. "Sigur ca mai joaca. Mai vorbim luni, poate ia cele douazeci si ceva de miliarde de duminica", a declarat Mariana Fechet, o ruda a cistigatorului. Cristian Fechet nu a dorit insa sa faca public nici un amanunt despre cum a decurs viata sa dupa ce a cistigat marele pot.
"Banii acestia mi-au adus numai necazuri"
In septembrie 1999, o ieseanca s-a trezit cu un miliard de lei in brate cind nici nu
visa. Carmen Grigorovici, medic primar psihiatru la Spitalul "Socola", a cistigat un
sac de bani la concursul "Te uiti si cistigi" de la "Pro TV". In acel moment, toate visurile ei pareau implinite. Cu banii norocosi, Grigorovici si-a schimbat apartamentul din Dacia cu unul intr-o zona semicentrala a orasului si i-a cumparat fiului ei un calculator. In plus, cariera ei profesionala s-a rotunjit cum nu spera. "Am vrut sa plec la congrese in strainatate, dar nu avusesem posibilitatea. In primavara, trebuia sa plec in Italia, la un congres unde mi-a fost premiata o lucrare. Acum, cind am bani, pot sa fac ceea ce mi-am dorit dintotdeauna",
spunea Grigorovici dupa cistigarea miliardului. La aproape un an distanta, in august 2000, bucuria lui Carmen Grigorovici s-a transfomat in tristete. Din noua casa a miliardarei, hotii au furat aparatura audio-video, bijuterii si haine de peste
70 milioane lei, plus o colectie numismatica a fiului ei, la care acesta tinea foarte mult. Acum, la aproape trei ani de la cistigarea premiului, Grigorovici nici nu mai vrea sa vorbeasca despre averea de la "Pro TV". "Banii acestia mi-au adus numai necazuri". Atit mai are de spus miliardara despre norocul ei.
Colonelul Marian a murit cu banii in banca
Cu o luna inainte de cistigarea miliardului de catre Carmen Grigorovici, un alt iesean cistigase doua miliarde lei, la bingo. Cistigatorul, colonelul de Politie in rezerva Vasile Marian, a folosit banii pentru el numai cit sa-si plateasca datoriile. O mare parte din fabuloasa suma s-a dus pe acte caritabile. Banii in care se scalda atunci nu-i mai puteau aduce sotia inapoi. "Viata mea nu s-a schimbat cu nimic; sint acelasi om modest. In locul acestor bani, as fi vrut sa-mi traiasca sotia. Eu nu plec din casa. Iar masina, o Dacie pe care am cumparat-o inainte de a-mi muri sotia, nu o vind. Nu schimb nimic in casa, in amintirea ei", spunea colonelul Marian in 1999. "Mai intii mi-am platit datoriile si m-am simtit mult mai usurat. Din ce mi-a ramas, i-am dat fiului meu jumatate din suma. Din ce mi-a ramas mie, am dat oamenilor jumatate. Am ajutat Casa de Copii Bucium, am facut donatii la Cimitirul «Sf. Petru si Pavel», unde este inmormintata sotia mea, si la Biserica "Sf. Teodor". Am dat cadouri si bani prietenilor care m-au ajutat pe parcursul vietii. Ei nu mi-au cerut nimic, le-am dat eu", spunea colonelul Marian. Doi ani mai tirziu, colonelul a scapat de chinul banilor. In decembrie 2001, cistigatorul a doua miliarde de lei a murit de cancer. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii