Cel mai puternic viscol din ultimii 40 de ani

sâmbătă, 24 ianuarie 2004, 00:00
5 MIN
 Cel mai puternic viscol din ultimii 40 de ani

Judetul a fost complet ingropat sub zapada. Inca de la prinz, toate drumurile judetene au fost blocate. La ora 16:30 capitulase si Regionala „Drumuri Nationale” (RDN). Iasul a fost declarat oficial oras inchis. La iesirea din oras, patrule de politisti si jandarmi au primit ordinul de a-i intoarce din drum pe soferii imprudenti care ar fi vrut sa se aventureze in judet. „E moarte de om afara. Viscolul spulbera zapada cu tot cu pamint. Baietii de pe autofreze nu mai vad la doi metri in fata, iar farurile nu mai folosesc la nimic”, a spus Gheorghe Dranceanu, ofiter de serviciu la Serviciul Public de Administrare a Drumurilor Judetene. RDN a scos la strada aproape tot ce putea fi aruncat in lupta, insa fara succes. Seara tirziu, 7 Unimog-uri, adevarate tancuri cu lame de buldozer, 15 autogredere si 5 autofreze incercau cu disperare sa scoata din nameti masinile blocate la Budai, Ruginoasa, Raducaneni sau Blagesti.
Copii blocati in masini
O coloana de automobile blocata la Strunga nu a putut fi scoasa din zapada pina aseara tirziu, desi RDN a trimis in zona doua autofreze. La Trifesti, armata a intervenit cu senilete pentru a scoate de sub zapada citiva copii blocati in masini. „Copiii au fost cazati pe la scolile din comuna. Deocamdata sint in siguranta”, a spus presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser. Soferii ghinionisti prinsi de troiene la Bals sau Movileni, pe drumurile judetene, nu puteau decit sa astepte ca viscolul sa ia o pauza. SPADJ a lucrat in regim de avarie. Doar un sfert din utilajele de deszapezire au fost scoase pe traseu. „Nu intervenim decit in cazuri de extrema urgenta. Daca vreo gravida sta sa nasca sau un om trage sa moara, trimitem imediat o autofreza sa conduca ambulanta. Nu deszapezim nimic pina cind nu sta viscolul”, a spus ferm vicepresedintele Consiliului Judetean, Mihai Popescu.
„Cei din masinile mici au fost ingropati cu totul”
Pentru soferii prinsi in nameti, ziua de ieri a reprezentat un adevarat cosmar. O coloana de automobile a ramas blocata intre Albita si Raducaneni, pe DN 28 inca de dimineata. „Am stat in zapada vreo patru ore, de la 9:30 pina la vreo 16:30. A? Sint 7 ore? Am si pierdut notiunea timpului”, a spus telefonic Mihai Stoica, blocat de furtuna de zapada. Stoica a fost unul dintre putinii norocosi care a putut fi scos din troiene, aflindu-se la volanul unui autoturism de teren. Alte 10 masini au ramas inzapezite. „Eram cu o familie de basarabeni, inclusiv o fetita de 3 luni. Abia ne-a scos o autofreza. Ore in sir am stat la geam si ne-am uitat sa vedem cum creste zapada in jur. La noi, zapada a ajuns pina la jumatatea geamului. Cei din masinile mici au fost ingropati cu totul”, a povestit Stoica. Acesta nu a avut norocul sa ajunga in Iasi. Autofreza a reusit sa-l aduca pina la Gorban, intorcindu-se apoi dupa alti inzapeziti. „Mai asteptam, poate mai vine o autofreza. Norocul nostru ca am reusit sa ne cazam la niste oameni pe-aici”, a spus Stoica.
Azi, vint de 110 km/h
Viscolul din nordul Moldovei a constituit singurul subiect al unei videoconferinte extraordinare cu prefectii. Timp de aproape o ora, aseara, la ora 19, ministrul delegat pe probleme de administratie publica, Gabriel Oprea, a trecut in revista situatia. „Iasul si Vasluiul sint cele mai afectate judete. Noaptea asta stam la birou. Iar miine bem cite doua cafele odata”, a concluzionat Flaiser. Nici prognoza pe urmatoarele zile nu se arata foarte optimista. Conform datelor oficiale ale CRM Moldova, vintul va bate si in week-end cu viteze de pina la 110 km/h. Temperatura va scadea pina la minus 16?C, iar ninsorile vor continua cel putin doua zile. Slabirea viscolului este asteptata si de „Electrica”. Ieri, in jurul prinzului, 75 de localitati din judet nu aveau curent electric. „Am trimis zece echipe pe teren, dar unele au ramas inzapezite, nici nu au putut sa ajunga la locul defectiunilor”, a spus Lucian Luca, purtatorul de cuvint al „Electrica” Iasi.
Atentie la gaz!
Aseara, in municipiul Iasi, in ciuda ninsorii si a viscolului, strazile erau practicabile. Se circula greu, in conditii de iarna. „Comandamentul de iarna este activat si am mobilizat toti oamenii disponibili. Deocamdata, nu am intervenit ca sa inlaturam zapada acumulata. Asteptam sa se potoleasca viscolul, dupa care vom interveni pe cele 8 trasee prestabilite, adica pe principalele strazi si bulevarde din oras. Vom degaja zapada si vom presara antiderapant”, a declarat aseara primarul Gheorghe Nichita. Pe de alta parte, sefii orasului mizeaza si pe faptul ca multi ieseni vor ramine acasa in aceste zile de la sfirsit de saptamina. Cei care vor ramine in casa si vor utiliza aragazul sau centrala termica de apartament trebuie sa aiba mare grija la flacara de gaz metan. „Presiunea gazului e extrem de scazuta, populatia trebuie sa fie atenta ca aceasta sa nu se stinga si gazul sa fie inhalat”, a avertizat directorul „Distrigaz Nord” Iasi, George Ceriu.
Autogara, inchisa trei zile
Chiar daca ar vrea sa plece din oras, iesenii nu au prea multe sanse. La Autogara Vest, inca de ieri dupa-amiaza era complet inchis si acolo nu se afla nici macar un dispecer. Aseara, la singurul telefon al autogarii a raspuns o vinzatoare de magazin. „Nu e nimeni la autogara, de asta a venit legatura la noi. Am inteles ca va fi inchisa timp de trei zile”, a spus aceasta. Nici la gara lucrurile nu stateau foarte bine. Pina in jurul orei 19, nici un tren cu plecare sau sosire in Gara Iasi nu era anulat. In jur de 20:30, aparusera chiar garnituri de tren blocate pe linii, intre orase. „Un tren a fost blocat intre Pascani si Tirgu Neamt, dar am reusit sa transportam cele in jur de o suta de persoane la Pascani. Cel mai probabil miine vom debloca garnitura de pe linii”, a spus, in jurul orei 21, Vasile Ghidiu, directorul Regionalei CFR Calatori Iasi. Tot atunci, acesta a anulat si trenuri spre destinatii de ordin secundar. „E destul de periculos sa lasam in trafic trenuri spre Dorohoi, Buhaesti sau alte localitati de gen, sigur se vor inzapezi”, a mai spus Ghidiu. Toate trenurile aveau intirzieri intre 10 minute si peste o ora. (A.Z.,C.P.,M.P.)

Comentarii