Cele sase icoane facatoare de minuni din judetul Iasi

sâmbătă, 29 iunie 2002, 23:00
4 MIN
 Cele sase icoane facatoare de minuni din judetul Iasi

Medicamente pentru cele mai diverse boli, de la cancer la alcoolism, "detectoare de hoti". Acestea sint citeva dintre proprietatile pe care se spune ca le au icoanele facatoare de minuni. Cele mai multe astfel de icoane ortodoxe se afla in zona Moldovei, in judetul Iasi gasindu-se sase dintre ele. Mii de credinciosi, pelerini din toata tara, se inchina in fiecare an la cele patru icoane facatoare de minuni de la Manastirea Hadimbu, sperind ca-si vor gasi vindecarea unor boli. Despre icoana Maicii Domnului aflata in Catedrala Mitropolitana se spune ca, in 1854, timp de doua luni neincetat, a lacrimat, capatindu-si faima de prevestitoare de primejdii mari. Mai actuale, minunile care sint atribuite icoanei Sfintului Mina, de la Biserica "Sfintul Andrei", tin de descoperirea hotilor.
Icoana Sfintului Mina "detecteaza" hotii
"Vin oameni la care li s-au furat oi, vite sau cai si se roaga la aceasta icoana, apoi, dupa 40 de zile, descopera hotul", spune preotul Vasile Nechita, de la Biserica "Sfintul Andrei", referitor la icoana Sfintului Mina. Acesta sustine ca, din 1985, de cind este paroh la aceasta biserica, au fost citeva sute de oameni care, dupa ce s-au rugat la aceasta icoana si au descoperit pe cei care-i furasera, s-au intors pentru a aduce multumiri Sfintului Mina. In ce priveste istoria icoanei cu pricina, nu se stie exact de cind dateaza aceasta si cine a pictat-o. Cert este ca o vreme a fost amplasata intr-unul din paraclisele din interiorul vechii curti domnesti, in apropierea Bisericii "Sfintul Nicolae Domnesc". In 1827, icoana a fost "imbracata" in argint, iar la 1886, dupa ce curtea a fost mistuita de un incendiu, a fost dusa la Biserica "Sfintul Andrei". Partea argintata a icoanei este inconjurata de mai multe scene pictate pe lemn, reprezentind viata sfintului mucenic. Data fiind evlavia pe care credinciosii o au fata de aceasta icoana si a minunilor ce i se atribuie, in fiecare vineri, in Biserica "Sfintul Andrei" se citeste dimineata acatistul Sfintului Mina.
Icoana Maicii Domnului de la Mitropolie prevesteste primejdiile
O alta icoana facatoare de minuni se afla chiar la Catedrala Mitropolitana. Reprezentind-o pe Maica Domnului, aceasta este situata in partea stinga a bisericii, in dreptul moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Ca si icoana Sfintului Mina, icoana Maicii Domnului este ferecata in argint, in jurul ei fiind in permanenta zeci de bilete in care oamenii isi scriu dorintele ce vor sa li se indeplineasca. Nu se stie daca vreuna dintre ele s-a realizat, faima de icoana facatoare de minuni capatindu-si-o cu un secol si jumatate in urma. Asa cum scrie arhimandritul Ioanichie Balan, in cartea "Sfintele icoane facatoare de minuni din Romania" (aparuta in 1999 la Editura Episcopiei Romanului), in 1854, de pe 1 februarie pina la sfirsitul lunii aprilie, din ochii Maicii Domnului au curs zi de zi lacrimi. Dupa aceea, de cite ori a lacrimat, icoana a prevestit nenorociri: foamete, razboaie, ciuma. "Plingerea Maicii Domnului, din aceasta sfinta icoana, ne dovedeste in chip vazut cit de mult sufera Preasfinta Nascatoare de Dumnezeu pentru pacatele noastre multe", considera arhimandritul Ioanichie Balan. Icoana a fost pictata in 1830 de un pictor laic, iar la 1830 era fixata in catapeteasma Manastirii Socola, fiind mutata la catedrala dupa
1886.
Icoana care s-a pictat singura a ajuns pe Muntele Athos
A treia icoana facatoare de minuni din Iasi a fost la Manastirea Bucium, in momentul de fata icoana aflindu-se in Grecia. "In 1860, a venit un mester pentru a picta manastirea. Il chema Nicolae Iordache. Intr-o zi, era nemultumit de pictura realizata si a doua zi dimineata a gasit o icoana extrem de frumoasa care s-a pictat singura", spune preotul Nicolae Dascalu, consilier cultural al Mitropoliei. Icoana Maicii Domnului a fost dupa aceea dusa la Muntele Athos (Manastirea "Prodromos"), caruia bisericile romanesti i-au fost "inchinate" pina la secularizarea din timpul domniei lui Al.I. Cuza.
Icoanele "vindecatoare" de la Hadimbu
Probabil cele mai cunoscute icoane facatoare de minuni din judetul Iasi sint cele de Manastirea Hadimbu (comuna Mogosesti). Situata la doar 30 de kilometri de Iasi, Manastirea Hadimbu este vizitata anual de sute de mii de pelerini pentru cele patru icoane facatoare de minuni. Prima minune s-a produs la Hadimbu in ziua de Boboteaza a anului 1992, cind ochiul drept al Maicii Domnului dintr-o icoana pictata in 1938 a lacrimat. Apoi, in ajunul Sfintei Parascheva, in 1993, din umarul drept au curs trei picaturi de mir, minunea repetindu-se in 22 februarie 1995, iar de atunci, aproape saptaminal. In Postul Mare din 1997, a doua icoana a lacrimat, in timp ce se afla intr-una din chiliile manastirii. A treia icoana, pictata in urma cu sapte ani, a varsat mir in 1998: acesta a curs de patru ori, in semnul crucii, in pronaosul bisericii. In cazul celei de-a patra icoane, reprezentindu-l pe Sfintul Ioan Botezatorul, minunea s-a intimplat pe 6 ianuarie 1999, la ora 12.
"M-am asezat in genunchi la prima icoana, am plins cu lacrimi amare caci stiam ca nu am alta scapare decit Maica Domnului (…); ma rugam sa faca ce-o vrea cu mine, dar mai bine sa mor decit sa sufar atita durere. Deodata, am simtit ceva ca ma apasa pe spate, am dat cu mina, dar nu era nimeni. A doua zi eram complet vindecata", a scris in "catastiful" vindecarilor de la Manastirea Hadimbu, in urma cu citiva ani Doinita Gramada din Suceava, careia, in urma unei cazaturi, la Spitalul de Neurochirurgie nu i s-a mai acordat nici o sansa de supravietuire. In "condica" pe care au deschis-o calugarii de la Hadimbu sint marturisite si altfel de vindecari: de alcoolism, prin rugaciunile unor sotii evlavioase, de „dusmanie", de vraji, de demonism. (Mirela CORLATAN)

Comentarii