CET impune conditii dure: Iesenii care nu-si platesc facturile ramin fara apa calda si caldura in apartamente

vineri, 26 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 CET impune conditii dure: Iesenii care nu-si platesc facturile ramin fara apa calda si caldura in apartamente

Marea noutate a contractului de furnizare a agentului termic este anexa cu numarul 9. Aceasta anexa are ca obiect „furnizarea, facturarea si plata energiei termice” si este incheiat intre trei parti. Adica, intre CET, ca „furnizor”, asociatie de proprietari, drept „consumator” si locatar, ca „beneficiar”. Aceasta anexa tripartita este o noutate absoluta in contractele de furnizare a agentului termic la Iasi. Practic, se prevede ca locatarul sa primeasca factura la incalzire acasa, ca in cazul facturii la energie electrica. Noul contract facut de conducerea CET prevede aceasta solutie de plata, dar nu in prima faza. „Se va merge, pentru inceput, cu acelasi sistem de plata, pina cind vom organiza centre de incasare in tot orasul. Abia apoi vom trece la facturare si plata individuala pe fiecare locatar”, a spus directorul CET, Ion Mihai. Adica, in prima instanta, locatarii vor plati tot la asociatie, ca si pina acum, dar vor primi facturile individual. „Avantajul la aceasta solutie este ca locatarul nu plateste decit factura, fara nici un fel de comision dat la asociatie”, a spus Mihai. In a doua faza, anul viitor, iesenii vor plati factura direct la CET, la centrele de incasare care vor fi raspindite in tot orasul.
Locatarii care nu platesc trebuie sa permita debransarea individuala
O alta premiera din contract este stipularea debransarii individuale. Noul contract al CET prevede ca fiecare datornic va fi debransat individual, pentru a fi protejati bun-platnicii. Astfel, la capitolul „obligatiile beneficiarului” se stipuleaza ca locatarul trebuie „sa permita accesul reprezentantului furnizorului pentru debransarea instalatiilor in caz de neplata”. Practic, Mihai vrea sa faca, prin contract, ceea ce nu a facut de mai bine de zece ani nici Dubet si nici Mistreanu, ca sefi ai RADET. Adica, sa poata debransa individual un datornic, in conditiile in care acest lucru nu poate fi facut doar intrind in locuinta personala a locatarului. „Odata ce locatarul semneaza contractul, el este obligat, daca nu plateste, sa ne lase sa-l debransam, pentru a nu debransa toata scara, sau chiar tot blocul. Daca totusi nu accepta acest lucru, desi semneaza contractul, vom obtine foarte repede hotarirea judecatoreasca pentru a putea intra in apartament”, a spus, hotarit, Ion Mihai. „Echipele de instalatori vor veni cu debransarea daca locatarul are facturi restante mai vechi de 6 luni”, a adaugat seful CET. Cei care au datorii acum si vor incheia noul contract cu CET, nu vor fi debransati imediat, a doua zi, ci acestia vor incheia un contract de plata esalonata a datoriilor. Doar in cazul in care rau-platnicul nu respecta acest contract se trece la executare.
Vinderea bunurilor din casa in caz ca locatarul nu permite debransarea
Directorul CET a mai aratat ca locatarii nu vor putea evita noile contracte de furnizare de agent termic. „Exista prevederi legale care arata ca cine nu incheie acest contract renunta la serviciile noastre. Practic, acest contract se va incheia sau se renunta la apa calda si caldura”, a mai spus Mihai. Adica, daca intr-o asociatie mai mult de jumatate din membri nu incheie noul contract, toti locatarii ramin fara aceste servicii. Totusi, directorul Mihai a recunoscut ca, deocamdata, aceasta este o problema greu de rezolvat. „Vom discuta cu toti administratorii de asociatii de proprietari si vom incerca sa-i convingem ca aceasta este solutia corecta”, a mai spus Mihai. In ceea ce priveste executarea silita a datornicilor, Mihai a aratat ca metoda va functiona fara procese in instanta. „Conform HG 400/2003, neplata datoriilor dupa termenul de 60 de zile de la emiterea facturii se sanctioneaza cu executarea silita, fara proces”, a incheiat Mihai. Adica, daca locatarul nu-si plateste in termen de 60 de zile facturile sau nu incheie un contract de plata esalonata si nici nu permite debransarea, atunci CET va veni la locuinta sa cu un executor judecatoresc. Acesta ii va scoate la vinzare bunuri din casa pentru a acoperi valoarea debitului.
(Catalin PRISACARIU)

Comentarii