Cine sint cei 7 noi consilieri care vin la cirma Iasului

luni, 16 iunie 2003, 23:00
5 MIN
 Cine sint cei 7 noi consilieri care vin la cirma Iasului

In administratia locala au inceput sa se limpezeasca apele. Pina la inceputul lunii viitoare se va schimba garnitura de consilieri. Consiliul Local se va intruni simbata in sedinta extraordinara pentru a transa problema consilierilor locali aflati in situatie de incompatibilitate. Consiliul Judetean va proceda de aceeasi maniera pe 1 iulie. Un numar de 4 sau 5 consilieri locali si 2 consilieri judeteni vor lasa locul colegilor de partid si vor ramine oameni de afaceri sau functionari publici.
La CL, 17 alesi erau incompatibili
Potrivit situatiei existente la secretariatul CL, din cei 31 de alesi locali, 17 se aflau in situatie de incompatibilitate. Majoritatea faceau parte din consiliile de administratie ale societatilor si regiilor aflate in subordinea CL. In aceasta situatie se regaseau Alexandru Calu (indep.), Petra Carp (PSD), Romeo Ciobanu (PSD), Vasile Citea (PSD), Val Condurache (indep.), Antimir Dasu (PRM), Vasile Dumitriu (PSD), Vasile Grecu (PSD), Tudor Leonte (PSD), Mihai Mititiuc (PSD), Vasile Munteanu (PSD), Elena Nazarie (PSD), Constantin Neculau (PRM), Gheorghe Nichita (PSD), Renata Puscasu (PSD), Dragos Rotaru (indep.) si Neculai Ungureanu (PSD). Cei mai multi si-au rezolvat deja situatiile de incompatibilitate, pastrindu-si functia de consilier local. Exceptie au facut Ioan Haraga, care a preferat sefia Oficiului pentru Protectia Consumatorului functiei de consilier, precum si Tudor Leonte, care a preferat sa ramina secretarul Prefecturii. De asemenea, viceprimarii Vasile Munteanu si Gheorghe Nichita nu mai pot ocupa functia de consilier. O situatie incerta are Renata Puscasu, sefa Starii Civile. „Voi decide abia simbata pentru care functie voi opta. Teoretic, ar fi si o a treia cale: sa cer sa fiu suspendata din functia de sef al Starii Civile si sa ramin in CL”, a declarat ieri Renata Puscasu. Cel mai probabil, Puscasu va opta in final pentru sefia Starii Civile. Pe locurile ramase vacante prin plecarea celor patru sau cinci consilieri vor intra trei candidati de pe listele PSD si inca doi de pe cele ale Partidului Moldovenilor, partid absorbit de PSD.
Echipa PSD pentru Consiliul Local
Pentru consilierii locali demisionati, pe listele de asteptare ale PSD se regasesc Octavian Petrescu, Ioana Maria Georgescu si Vasile Costinescu. Octavian Petrescu a fost sef de laborator la Spitalul de Recuperare pina in 2001, cind PSD l-a promovat director. Acelasi PSD l-a schimbat insa din functie anul trecut, apreciindu-se ca a condus spitalul in mod defectuos. Dupa eliberarea din functie, Petrescu a ramas medic la Recuperare si profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie. Ioana Maria Georgescu este profesor la Facultatea de Filosofie a Universitatii „A.I. Cuza”. Georgescu se va afla la a doua prezenta in administratia publica, in perioada 1992-1996 ea fiind consilier judetean din partea PDSR. Pe plan politic, Ioana Georgescu este membra a Consiliului Judetean a filialei Iasi a PSD, ocupind si functia de presedinte al organizatiei de femei Iasi a PSD pina in 2002, cind a fost inlocuita de Iuliana Vlad, directoare la Liceul „Negruzzi”.
Cel de-al treilea viitor consilier local, Vasile Costinescu, este actualul sef de clinica ORL in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, dupa ce ocupase initial functia de director plin al spitalului. Profesor universitar, vicepresedinte al PSD Iasi si membru in Delegatia permanenta a filialei judetene, Costinescu a fost apreciat ca unul dintre cei mai valorosi candidati la Consiliul Local. „Profesional, Costinescu este o capacitate recunoscuta. Politic, functia pe care o ocupa spune multe. Este un foarte bun organizator”, a spus presedintele CJ, Lucian Flaiser.
De profesie asistenta medicala, Ecaterina Olaru este liderul sindicatului de la Maternitatea „Cuza Voda”. A fost unul dintre stilpii Partidului Moldovenilor (PM), detinind functia de presedinte al organizatiei de femei. „Doamna Olaru este foarte bataioasa, si cred ca o sa faca o figura buna in CL”, a apreciat primarul Constantin Simirad, fostul presedinte si fondator al PM. Tot un fost „moldovean” este si Mihai Lupu. Proaspat licentiat, acesta lucreaza la o firma de software si web design. Lupu nu este nou in politica, indeplinind functia de presedinte al organizatiei de tineret a PM. „Un tinar dezghetat, cu viitor”, l-a caracterizat Simirad.
Lamuriri suplimentare de la Bucuresti pentru CJ
Din cei 45 de consilieri judeteni, doar doi au decis sa-si prezinte demisia din CJ. Legea „anticorputie” nr. 161/2003 a prins in ofsaid 9 consilieri judeteni ai PSD. Astfel, Bogdan Barleanu ocupa si functia de director al Inspectoratului Judetean de Cultura. In momentul publicarii legii, Luminita Iordache reprezenta CJ in CA al Aeroportului. Silviu Lache si Cezar Spulber faceau parte din adunarea generala a actionarilor SC „Lucrari Drumuri si Poduri”. Vasile Simion era delegatul CJ in CA al RAJAC. Genovica Vulpoi indeplinea si functia de inspector-sef adjunct al ISJ. Victorel Lupu ocupa in acelasi timp pozitia de consilier judetean si de sef al Directiei Generale a Finantelor Publice. Mihai Mustata danseaza pe trei sirme, fiind consilier judetean, reprezentant al CJ la Aeroport si director al filialei zonale a APAPS. „Mustata a invocat faptul ca, in calitate de director al APAPS, nu ar fi functionar public. Au fost solicitate lamuriri suplimentare pentru el si pentru Vasile Hritcu, care este si director al circumscriptiei veterinare din Tatarasi. Mustata nu face parte, intr-adevar, din corpul functionarilor publici, iar Hritcu va trece la angajati cu contract de munca in cadrul Directiei Sanitar-Veterinare. Cei doi au scapat de incompatibilitate”, a precizat secretarul CJ, Ion Serbina.
Barleanu si Lupu renunta la calitatea de ales
Pentru consilierii judeteni, jocurile au fost facute. Genovica Vulpoi a demisionat acum doua saptamini din functia detinuta la ISJ. Mustata, Iordache, Lache, Spulber si Simion si-au prezentat demisiile din calitatea de membru al CA sau AGA. Barleanu si Lupu au preferat sa ramina sefi ai IJC, respectiv DGFP, renuntind la calitatea de membri ai CJ. Pe cele doua locuri ramase libere vor fi promovati urmatorii de pe listele electorale ale PSD din 2000, respectiv Dumitru Rabei si Iuliana Vlad.
In virsta de 65 de ani, Dumitru Rabei s-a aflat pe pozitia 21 pe lista candidatilor PSD la alegerile locale din 2000. Pina in 1991, Rabei a fost director general al fostului Trust de Constructii Iasi. Dupa divizarea acestuia, a devenit director general al „Moldoconstruct” SA, functie pe care a ocupat-o pina la pensionare, in 1997. Rabei se va afla la al doilea mandat de consilier judetean, el reprezentind PDSR in perioada 1992-1996.
Iuliana Vlad, colega cu Genovica Vulpoi
Al doilea intrat in CJ pe ultima suta de metri va fi Iuliana-Eliza Vlad, tot din partea PSD. Profesoara de informatica la Colegiul „Negruzzi”, Vlad a ajuns in 2000 director adjunct. Dupa un an, a devenit director plin al Colegiului. In calitate de director, Iuliana Vlad a aprobat efectuarea in cursul acestui an a unor transferuri ilegale de elevi de la licee mai slab cotate la „Negruzzi”. Iuliana Vlad a cunoscut aceeasi ascensiune rapida si in cadrul partidului. Dintr-un simplu membru PSD in 2000, asezata la subsolul listelor electorale, Iuliana Vlad a ajuns anul trecut sefa organizatiei de femei a PSD Iasi si membra in Biroul executiv central al PSD.
Numele viitorilor membri ai CL si CJ nu sint inca batute in cuie. Concret, pentru desemnarea ca inlocuitor pentru unul dintre consilierii demisionati, viitorii consilieri vor trebui sa beneficieze si de acceptul PSD. Numele lui Octavian Petrescu pentru CL a fost deja pus la indoiala de Lucian Flaiser. „Petrescu nu a dat dovada de calitati manageriale la conducerea Spitalului de Recuperare, motiv pentru care a si fost inlocuit. Nu cred ca partidul isi va da avizul in privinta lui”, a spus Flaiser. (A.Z., M.P.)

Comentarii