Cite boli riscam sa luam din tramvai sau troleu

duminică, 24 iulie 2005, 23:00
4 MIN
 Cite boli riscam sa luam din tramvai sau troleu

O calatorie cu troleibuzul sau alte mijloace de transport in comun a devenit de la an la an tot mai riscanta. Nu in ceea ce priveste numai producerea de acidente, ci si din punct de vedere epidemiologic. Tot felul de viroze, gripa, tuberculoza, stafilococi, riie si alti microbi calatoresc in fiecare zi pe strazile orasului in deplina siguranta. In praful si mizeria din mijloacele de transport in comun. Calatorii s-au obisnuit si nici nu mai reclama acest lucru. Oricum, cred ca nu se schimba nimic. Asa se face ca o boala pe care ajungi sa o tratezi in spital este foarte probabil sa o fi luat dintr-un troleibuz sau dintr-un maxi-taxi. Chiar si puricii sau paduchii circula nestingheriti si gratuit. Sa nu va mire daca ii descoperiti acasa dupa ce a-ti calatorit cu un mijloc de transport in comun.
Se poate lua chiar si tuberculoza
Troleibuzul opreste greoi in statie clatinindu-se ca o balena esuata pe uscat. Din urma il ajunge un nor de praf pe care il poti evita urcindu-te mai repede in mijlocul de transport in comun. Asta cind nu ploua afara. Nici inauntru nu scapi insa de colb. Ce-i drept, aici e mai asezat si stropit, sa nu urce pina la nasul calatorilor. Podeaua concureaza cu succes orice ulita prafuita dintr-un sat. Oamenii apuca sa vada mizeria de pe jos cind evita atenti tablaria rupta si „inflorita” prin tot troleibuzul. Calatorii s-au obisnuit insa de ani de zile cu mizeria de pe geamuri, cu barele lipicioase, cu scaunele rupte, cu unsorile negre de la canaturile usilor, cu igrasia din tavanele curbate sau cu apa de pe scaune atunci cind ploua. S-au obisnuit si cu puricii pe care ii mai culeg din cind in cind si ii duc acasa din troleibuzul aglomerat. Sau cu vreo gripa rebela ce bintuie mai ales iarna. „Intr-adevar, mijloacele de transport in comun sint mari purtatoare de microbi. Se pot lua toate bolile care se transmit aerian, de la viroze pina la gripa si chiar tuberculoza. Daca este foarte aglomerat se pot transmite si angine streptococice sau stafilococi. Se pot transmite si boli de piele, cum este riia, de exemplu, dar in astfel de cazuri contactul trebuie sa fie mai de lunga durata. In cazul tuberculozei, calatorii ar trebui sa fie expusi la un bolnav contagios care tuseste, ceea ce cred ca se poate intimpla. In general, bolnavii de TBC nu au masini personale”, spune dr. Carmen Manciuc, medic la Spitalul de Boli Infectioase.
„Mergeti pe jos, daca nu va convine”
Calatorii s-au obisnuit insa cu mizeria din troleibuze. „Ce, daca reclamam undeva se schimba ceva? Nu s-a schimbat nimic de ani de zile cu aceste troleibuze. Ba, unii soferi ne spun in ris ca sa mergem pe jos sau cu taxiul, daca nu ne place. Ca nu ne obliga nimeni sa mergem cu troleibuzul. Mai poti sa le spui ceva? Eu merg cu el pentru ca am o boala la plamini si ma sufoc in maxi-taxi”, spune Constantin Fotea, un pensionar de 68 de ani. Batrinul vorbeste tare si unii calatori atirnati de bare, din apropiere, il aproba din ochi apoi privesc din nou prin geamurile murdare. Intreb o studenta, cu pantaloni albi si tocuri inalte, cum i se pare. „Daca au stropit pe jos, gata, au facut si curat? De cit jeg e pe ele, geamurile sint fumurii. Apoi scaunele… Daca nu apuca sa le stearga altcineva cu hainele inaintea mea, poti cobori cu toata murdaria de pe el. Cind ai pantaloni mai inchisi la culoare nu prea se observa ca duci tot praful acasa”, ne spune, strimbind din nas. Merge insa cu troleibuzul „ca e mai ieftin cu bilete la pachet”.
Problema mizeriei din mijloacele de transport in comun, fie ele troleibuze, tramvaie sau maxi-taxi, este o problema de sanatate publica. O recunoaste ca atare chiar directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, dr. Mihnea Hurmuzachi. Din pacate, de ani de zile, nimeni de aici nu s-a implicat in a schimba ceva. Poate de acum incolo, dupa cum spune dr. Hurmuzachi: „O sa avem in vedere efectuarea de controale la capat de cursa. Mijloacele de transport in comun sint intr-adevar vectori pentru multe boli”.
„Ruginesc de tot daca le speli”
In ograda RATP, de curatenia din troleibuze se ocupa soferii, fiecare gospodarindu-si singuri, la capat de linie, locul de munca. Unii stropesc doar pe jos, sa nu se ridice praful. Altii dau in graba cu maturile, dosite apoi pe dupa scaune. „Pai, am ajuns si femei de serviciu, ce sa facem? De cind lucrez ca sofer nu am vazut sa se spele ca lumea vreun troleibuz. Ruginesc de tot daca le speli. Am primit doar ordin sa maturam noi”, spune un sofer imbracat murdar, ca un tractorist „in brazda”. Neculai Abalasei, directorul RATP Iasi, nu prea pare sa fie de acord cu angajatul sau: „Avem o statie de spalare. Cind ploua nu se poate face spalarea lor. Dar cind sint prafuite, se spala. In fiecare seara se matura in ele si se stropeste cu apa. La 7 zile se face dezinfectie in ele cu Homicide, o substanta care este eficienta timp de 7 zile. O sa ne straduim sa fie mai bine”. In ciuda acestor explicatii, calatorii continua sa mearga in conditii mizere si nici nu mai reclama acest lucru. La OPC Iasi nici o reclamatie nu a mai fost facuta pe marginea acestui subiect de mai bine de 3 ani. (Carmen MAFTEI)

Comentarii