Cum au ajuns ortodocsii si catolicii sa sarbatoreasca Pastele in aceeasi zi

luni, 16 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Cum au ajuns ortodocsii si catolicii sa sarbatoreasca Pastele in aceeasi zi

In chiar primul an al acestui secol, ortodocsii si catolicii au sarbatorit Invierea Domnului in aceeasi zi. Aproape in fiecare an, Pastele catolic "cade" cu o saptamina inaintea celui ortodox. Diferenta provine dintr-o infima diferenta de calcul.
Ambele confesiuni calculeaza momentul Pastelui in functie de echinoctiul de primavara. In varianta ortodoxa, Invierea Domnului este sarbatorita in prima duminica de dupa prima luna plina ce urmeaza echinoctiului. "Aceasta modalitate de calcul a fost stabilita de Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325. De obicei, Pastele otodox este sarbatorit la alta data decit cel catolic, dar la un interval de vreo 15 ani, datele se suprapun. Din cite tin minte, ultima oara Pastele a coincis in 1986", a spus protopopul Andrei, de la biserica Barboi.
Momentul Pastelui este calculat aproape in acelasi mod si de biserica romano-catolica. "Calculul este destul de complicat. Pe scurt, Pastele este fixat in cea mai apropiata duminica de prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara", a explicat preotul Comorasu, parohul bisericii Sf. Anton.
In interpretarea catolica, cea mai apropiata duminica poate fi si inainte de luna plina, nu neaparat dupa. "Probabil ca de aici provine si diferenta dintre cele doua calendare – cel ortodox si cel catolic", a opinat Comorasu.
Daca protopopul Andrei spunea ca Pastele ortodox coincide cu cel catolic odata la 15 ani, preotul Comorasu considera ca acest interval este mult mai redus. "O data la sapte ani ambele confesiuni sarbatoresc Pastele in aceeasi zi. In genere insa, nici ortodocsii nu sarbatoresc pastele in aceeasi zi. Exista diferente intre ortodocsii pe stil nou si pe stil vechi, diferente de aproape doua saptamini", a precizat Comorasu.
Crestinismul a preluat obiceiul Pastelui de la religia iudaica, schimbindu-i insa complet semnificatia. Daca la evrei, Pastele comemoreaza iesirea din Egipt, la crestini aceeasi sarbatoare aniverseaza Invierea lui Isus. Si la evrei, ca si la crestini, Pastele cade in fiecare an in alta zi. Evreii celebreaza Pastele in ziua a 15-a a lunii Nisan, a 7-a luna din calendarul iudaic, sarbatoarea durind timp de o saptamina. La aceasta saptamina, iudeii din diaspora mai adauga inca o zi, astfel incit sarbatoresc Pastele timp de 8 zile, fata de 3 zile, in cazul crestinilor. De cele mai multe ori, inceputul Pastelui evreiesc coincide cu Invierea lui Isus, dupa calendarul liturgic catolic. Toate cele trei confesiuni sarbatoresc Pastele intr-o alta zi si putini sint cei care pot explica de ce. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii