Dosarul Manfredini: SRI s-a facut de ris in instanta

marți, 26 aprilie 2005, 23:00
4 MIN
 Dosarul Manfredini: SRI s-a facut de ris in instanta

Dupa opt ani in care SRI, procurori si judecatori au tot „strigat” ca au descoperit si pedepsit singurul caz de spionaj economic din Romania, gurile le-au fost pecetluite. Potrivit sentintei date ieri, cele patru laborante de la „Antibiotice” care din ’94 incoace au tot fost aratate cu degetul ca fiind spioane, ca ar fi atentat la siguranta nationala, ca ar fi furat secrete de serviciu pentru a le preda italianului Ricardo Manfredini au fost achitate 100%. Asta inseamna ca SRI a mers pe piste false, neprofesionist, si a acuzat de spionaj aiurea, cu informatii „dupa ureche”. Ca procurorul Adrian Idriceanu a intocmit un rechizitoriu spectaculos, plin de vorbe mari, dar goale. Ca judecatorii au dat pedepse cu inchisoarea fara a fi in stare sa afle adevarul ascuns in acte. Si, in tot acest timp, laborantele au trebuit sa-si traiasca cosmarul vietii, ajungind in prag de infarct cind au auzit ca au fost achitate.
Sase ani de procese
Spionii Iasului au fost „reabilitati” ieri la Tribunal. Solutia a venit dupa sase ani de procese in care dosarul a continut si pedepse cu inchisoarea. Protagoniste au fost Daniela Irimia, Adela Medeleanu, Camelia Popovici si Violeta Pricop, care au lucrat la „Antibiotice” pina la izbucnirea scandalului, in 1994. Potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, femeile ar fi sustras informatii de la societate pentru a le preda italianului Ricardo Manfredini, un investitor care venise din afara cu tulpini de nistatina (un antibiotic) mai performante. Din 1996, cind laborantele au fost trimise in judecata, la pachet cu italianul, fiind acuzate de spionaj, au urmat ani de procese in care acuzatele au cutreierat salile instantelor iesene, dar si ale Inaltei Curti de Justitie, pentru a-si dovedi nevinovatia. „Sinteti sigura?” a fost prima reactie pe care am primit-o de la fiecare dintre cei contactati cind i-am anuntat de achitare. Vocea timida de la capatul firului trada o incercare disperata de a mai avea incredere in justitie. „Sigur ne vor lasa in pace? Nu vor mai face recurs, nimic?”, au fost primele cuvinte pe care le-a mai putut rosti sotul Adelei Medeleanu, dupa ce bucuria vestii i-a taiat rasuflarea. „Toti anii astia am sperat ca lucrurile se vor intoarce spre bine. Parca nu imi vine sa cred. Imi pierdusem increderea. Chiar discutam, vazind ca Romania a semnat tratatul de aderare, daca nu vor fi mai corecti acum. Eram decise sa mergem pina la instantele europene daca eram iar condamnate”, a primit ceva mai stapina pe sine vestea Violeta Pricop.
„Doar la Bucuresti s-a tinut cont de expertiza contabila”
In anii in care procesul era pe rol, cel mai greu moment al femeilor a fost cind, in 1998, toti cei implicati in caz au fost condamnati la Tribunal. Italianul a primit in lipsa patru ani si sase luni de inchisoare, Daniela Irimia s-a ales cu trei ani de inchisoare, Liliana Pricop si Adela Medeleanu au primit cite doi ani de inchisoare, iar Camelia Popovici a fost condamnata la un an de inchisoare cu suspendare. Femeile au facut apel, iar Curtea de Apel le-a micsorat pedepsele, disjungind in acelasi timp cauza angajatelor de cea a lui Ricardo Manfredini. Prin disjungere, cauza laborantelor si-a continuat periplul prin justitie, in timp ce cazul Manfredini a ramas la Curtea de Apel. Dupa Curtea de Apel, laborantele s-au adresat Inaltei Curti de Justitie si Casatie, unde au prezentat o expertiza, facuta de specialisti bucuresteni, care au demonstrat ca la „Antibiotice” nu s-au furat secrete. Aici au aparut primele sperante. Magistratii bucuresteni au anulat deciziile judecatoresti din Iasi si au dispus rejudecarea cauzei de la zero.
„Sint convina ca s-au facut presiuni ca sa fim gasite vinovate”
Uitindu-se in urma, Violeta Pricop crede ca tot scandalul a avut la baza interese economice care porneau de la seful SRI de atunci, Virgil Magureanu. Acuzarea de spionaj s-a facut in baza unor informatii oferite de SRI. Intimplator sau nu, in aceeasi perioada, seful SRI de atunci, Virgil Magureanu, era banuit de oameni de afaceri ca face jocurile unor structuri dubioase formate din fosta banca „Columna” si o mare firma de produse chimice cu activitate in vestul tarii si in strainatate, care ar putea fi concurenta cu „Antibiotice” SA. „Sint absolut convinsa ca au fost facute presiuni pentru ca noi sa fim gasite vinovate. In toti acesti ani situatia a fost stresanta, aproape lipsita de sperante. Am cheltuit mult si cu procesele, dar am fi mers oricit de departe pentru a dovedi ca nu sintem vinovate”, s-a declarat in sfirsit usurata Violeta Pricop. Pentru directorul de la „Antibiotice”, vestea achitarii fostelor angajate nu a parut sa fie o surpriza.” In lumea noastra farmaceutica ne cunoastem bine partenerii de afaceri. Toata lumea stia bine ca, la tehnologia pe care o aveam atunci, „Antibiotice” nu prea detinea secrete atit de mari. In orice caz, nu pot decit sa ma bucur pentru ele ca au fost achitate”, a declarat Ioan Nane, directorul „Antibiotice” SA. (Geanina JINARU)

Comentarii