Dupa aplicarea noului Cod de Procedura Penala, arestul politiei s-a golit

luni, 04 august 2003, 23:00
3 MIN
 Dupa aplicarea noului Cod de Procedura Penala, arestul politiei s-a golit

Seful Politiei iesene, comisarul Stefan Alexa, se ia la „trinta” cu Uniunea Europeana. El este nemultumit de noile modificari din Codul de Procedura Penala care au fost adoptate dupa ce Romania a pierdut mai multe procese la Strasbourg. „Cei care au comis fapte penale si sint lasati in libertate reprezinta un pericol social”, a explicat Alexa de ce este nemultumit. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in arest se afla acum cu 50% mai putine persoane. Procurorii spun insa ca sint legati la miini de noile reglementari si nu pot aresta decit in conditiile in care exista probe solide impotriva acuzatilor. „Nu putem baga pe nimeni in arest daca nu avem probe certe ca lasarea sa in libertate va conduce la comiterea unor noi infractiuni”, sustin procurorii.
Ce contesta Alexa
Nemultumit de noile prevederi legale in ceea ce priveste masura privarii de libertate, seful IJP Iasi va discuta cu procurorii problema persoanelor predispuse la comiterea de infractiuni care sint lasate totusi in libertate. In foarte multe cazuri in care politistii finalizeaza diferite anchete, acestia trimit dosarele la Parchet cu propunere de arestare preventiva. In ultima perioada, mai ales dupa ce Uniunea Europeana a solicitat Romaniei unele modificari in Codul de Procedura Penala, masura privarii de libertate se aplica din ce in ce mai rar. „Sint de acord ca oamenii nu trebuie arestati decit dupa o analiza atenta a faptelor comise. Nu sint de acord insa cu respingerea propunerii de arestare preventiva in cazul unei persoane care a fost prinsa in flagrant atunci cind fura dintr-un autoturism si mai ales cind aceasta persoana nu este la prima abatere. Daca impotriva unui asemenea individ nu se ia masura arestarii, a doua zi el sparge o alta masina”, si-a expus punctul de vedere comisarul Stefan Alexa. In ultima perioada, furturile din autoturisme si cele de biciclete au crescut. Unele dintre acestea sint comise de aceleasi persoane, aflate deja in evidenta politistilor. „Dupa o analiza pe care o fac acum la nivelul Inspectoratului, voi incerca sa sensibilizez opinia publica si sa discut cu reprezentantii Parchetului. Cei care au comis fapte penale si sint lasati in libertate reprezinta un pericol social. Deja ne confruntam cu o crestere a infractiunilor cu violenta, atit la nivelul municipiului, cit si in mediul rural”, a adaugat comisarul Stefan Alexa.
„Arestarea este o masura extrema”
Numarul arestarilor a scazut cu mai bine de 50% de cind a intrat in vigoare noul Cod de Procedura Penala. Astfel, daca la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi si Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi se arestau in medie 40 de persoane pe luna, in luna iulie a acestui an au fost numai 19 arestari. La Parchetul de pe linga Judecatorie, Procuratura care cerceteaza infractiuni de mai mica anvergura, scaderea numarului de arestari este mai mare. In medie, aici se arestau 23 de persoane pe luna pentru infractiuni cum ar fi furturi din masini, inselaciune sau furturi calificate. In iulie insa, doar 7 persoane au ajuns dupa gratii. Parchetul de pe linga Tribunal cerceteaza fapte mai grave, cum ar fi tilhariile, loviturile cauzatoare de moarte sau omorurile. Din acest motiv numarul arestarilor nu a scazut foarte mult, pentru ca autorii unor fapte atit de grave sint arestati mai usor de procurori. Chiar si asa, dintr-o medie de 18 de arestari lunar, in iulie s-au inregistrat 11 arestari la Parchetul de pe linga Tribunal. Procurorii ieseni considera ca aceasta scadere este datorata modificarii Codului de Procedura Penala, care in prezent este mai permisiv decit in urma cu o luna. Cel mai bun exemplu este prevederea din Codul de Procedura Penala care spune ca magistratii trebuie sa aiba acum probe concrete ca acuzatul va comite o noua infractiune pentru a fi arestat, iar acest lucru este aproape imposibil de demonstrat. Pe de alta parte, unii procurori considera ca este normal sa se intimple asa. „Arestarea este o masura extrema, si din acest motiv consider ca trebuie luata numai in situatii extreme. Nu trebuie sa ne grabim sa arestam persoane care ar putea fi cercetate in stare de libertate”, ne-a declarat procurorul George Spaiuc, seful Sectiei de Criminalistica si Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi. (R. BURLACU, C. STEFANESCU)

Comentarii