Facturile la apa calda si caldura nu vor mai fi platite

vineri, 13 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Facturile la apa calda si caldura nu vor mai fi platite

In Copou se deschide un nou tribunal. Aceasta institutie va avea ca sarcina unica aprobarea hotaririlor de executare silita pentru rau-platnicii la intretinere. Desi poate parea numai un scenariu, acest proiect va fi pus in practica de societatea „Termo-Gaz”. Prin modificarea contractului de furnizare incheiat intre aceasta societate si asociatii, rau-platnicii vor putea fi executati silit fara a se mai trece prin procese. Practic, „tribunalul” va fi o anexa la contract. „Este vorba de un contract de cesionare de creante, care va fi parte componenta a contractului de furnizare a energiei termice”, a spus directorul societatii, Lucian Leonte. „Vom aplica sistemul de facturare individuala, ca la «Electrica», nu la nivel de asociatie de proprietari”, a spus si Ion Mihai, directorul CET. Noul contract este facut dupa modelul contractului aplicat la regia de termoficare din Focsani, „Enet”. In acest oras au crescut substantial incasarile dupa aplicarea acestei masuri.
Rau-platnicul va fi executat imediat
Cea mai importanta modificare a contractului este atasarea unui contract de cesiune de creante.
Acesta, parte integranta a contractului de furnizare, da dreptul societatii sa dispuna de datoriile locatarului. „Prin contractul de cesiune, asociatia da dreptul «Termo-Gaz» sa execute rau-platnicul”, a explicat Leonte. Conform prevederilor contractuale, „prezentul contract constituie titlu executoriu, cesionarul («Termo-Gaz» – n.r.) avind dreptul la executare silita pentru recuperarea creantei cesionate, fara punere in intirziere si fara orice alta formalitate prealabila”. Practic, nu va mai fi nevoie de proces in instanta pentru ca furnizorul de agent termic sa-si recupereze banii. In plus, nici asociatia nu va mai fi angrenata in acest circuit, simplificindu-se, astfel, recuperarea datoriei. „Este avantajos atit pentru asociatie, cit si pentru noi”, a adaugat Leonte. Acesta a detaliat si mai mult. „In momentul in care datoriile vor trece de un anumit plafon, 10 milioane de lei sa zicem, «Termo-Gaz» va angaja un executor judecatoresc. Acesta va putea sa mearga direct acasa la datornic si sa-i sechestreze unele bunuri. In plus, mai exista si solutia popririi salariului”, a explicat directorul societatii.
Daca primim apa rece in loc de calda, se plateste mai putin
Noul contract de furnizare va fi incheiat intre „Termo-Gaz”, asociatiile de locatari si fiecare locatar al asociatiei in parte. Pina acum, contractul avea numai doua parti: societatea si asociatia. In al doilea rind, locatarul va putea plati energia termica atit la asociatie, cit si direct la „Termo-Gaz”. Aceste noutati sint destinate usurarii incasarii banilor, conform declaratiilor lui Lucian Leonte. „Fiecare locatar va avea un exemplar din contract si va trebui sa-l semneze, pentru a sti care sint conditiile de primire a serviciilor”, a spus Leonte. „Locatarii vor putea sa achite direct la societate, ceea ce va face sa dispara intermediarul, care este asociatia.
Astfel, locatarul va sti ca banii lui ajung direct la plata agentului termic, si nu in alta parte”, a mai spus directorul „Termo-Gaz”. O alta prevedere stipuleaza care sint parametrii de primire ai serviciilor, adica temperatura apei calde si cea a agentului termic pentru incalzire. In caz ca societatea nu respecta acesti parametri, locatarii primesc scutiri procentuale la plata facturii, tot conform contractului. Aceasta situatie va putea fi rezolvata de locatari prin patrunderea in punctul termic, pentru verificarea parametrilor la care ajunge apa calda sau caldura in apartamente. Acest nou contract va fi trimis asociatiilor din Copou la inceputul societatii viitoare, urmind a fi incheiat pina la sfirsitul acestei luni.
Si directorul CET, Ion Mihai, are de gind sa aplice acest sistem, dupa fuziunea CET-RADET din toamna acestui an. Sistemul va fi aplicat incepind cu iarna 2003-2004. Oficiali din Guvern au aratat ca deja se lucreaza la un act legislativ care sa reglementeze acest mod de incasare a agentului termic. Un reprezentant al Ministerului Administratiei Publice (MAP) a explicat, pentru „Ziarul de Iasi”, care este principiul dupa care va functiona sistemul. „CET va incheia contracte tot cu asociatiile de proprietari, dar furnizorul va face conventii cu fiecare locatar, defalcat”, a spus consilierul MAP Ilie Stefan.
Modelul aplicat la Focsani a dus la o incasare de peste 90% a facturilor
Noul model de contract a fost imprumutat de Lucian Leonte de la regia de termoficare din Focsani, „Enet”. Directorul societatii, Valter Popescu, a declarat ca sistemul de facturare individuala a locatarilor a dus nivelul incasarilor si la peste 90%.
„Avem contract cu asociatiile de locatari, dar am cerut, de la acestea, dreptul de a factura individual si de a incasa”, a explicat Popescu. Acesta a spus ca incasarea se face pe mai multe fronturi. „Exista un centru principal de incasari, dar si centre de incasare in punctele termice. In plus, avem oameni care duc factura acasa fiecarui locatar si pot sa si incaseze. Acesti oameni trec de mai multe ori pe luna pe la fiecare apartament”, a spus directorul „Enet”.(Catalin PRISACARIU)

Comentarii