Galeria stabilor PSD

duminică, 15 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Galeria stabilor PSD

De la fotografia „conducatorului iubit”, inramata, de pe birou pina la portretul in ulei, pe perete, este o diferenta. O diferenta cit distanta intre obedienta si cult al personalitatii. Iar cind portretul este realizat de Dan Hatmanu, distanta devine si mai mare. Bacaul a devenit polul cultului personalitatii in Romania: premierul Nastase, fratii Sechelariu, oameni de afaceri ca Iacobov, toti sint imortalizati de maestrul iesean Dan Hatmanu. In total, 12 portrete „de arta” ale unor politicieni de la putere si ale unor acoliti, oameni de afaceri. Pentru toate acestea a platit omul de afaceri Corneliu Iacobov si a pictat maestrul Dan Hatmanu. Simpla placere a artei? Sau nostalgia vremurilor „de glorie”, cind „fiul prea iubit” era imortalizat de artistii plastici de casa? „Este clubul meu privat, expun acolo ce vreau eu!”, a spus Iacobov despre portrete. „Nu mi-am facut decit meseria. Arta e un lux azi…”, a declarat pictorul Dan Hatmanu.
Cele douasprezece portrete cu lideri pesedisti se afla deja expuse pe peretii unui club privat care se va deschide la Hotelul „Moldova” din Bacau. Clubul este proprietatea controversatului om de afaceri bacauan Corneliu Iacobov. Printre portretizati se afla premierul Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, fratii Dumitru si Sergiu Sechelariu, subprefectul de Bacau Gabriel Vlase, oamenii de afaceri din PSD Corneliu Iacobov, Dumitru Crismaru si alti citiva. Toate portretele sint semnate „Dan Hatmanu”. Care a recunoscut ca a lucrat pentru Iacobov. „Lucrarile sint ulei pe pinza, 50 de centimetri pe 60, sint 12 bucati. Sint o donatie pentru acel club, nu am luat nici un ban pe ele”, a spus Hatmanu. Acesta a si explicat cum a ajuns sa faca o donatie pentru clubul lui Iacobov. „Anul trecut, trebuia sa am o expozitie la Centrul Cultural Roman din Paris, dar nu aveam banii necesari pentru transport, taxe vamale si toate celelalte cheltuieli. Atunci, printr-un intermediar, Iacobov m-a sponsorizat cu 90-100 milioane de lei. De aceea am ales sa donez aceste tablouri”, a spus Hatmanu. Artistul a mai recunoscut ca nici unul dintre cei portretizati nu i-a pozat, tablourile fiind pictate dupa fotografii.
„Asta este boala lui: sa-i linguseasca pe politruci”
Pictorul Dan Hatmanu nu crede ca lucrarile realizate pentru Iacobov ar reprezenta altceva decit niste portrete „de comanda”. „Cultul personalitatii? Este o treaba falsa. Artistul a primit o comanda, fie pentru ca a fost obligat fata de cineva, fie ca a primit bani. Nu am facut nimic altceva, mi-am facut meseria”, a declarat artistul. „Arta e un lux azi…”, a completat Hatmanu, lasind sa se inteleaga ca, pina la urma, portretele au insemnat o suma de bani. Creatiile recente de la Bacau ale lui Hatmanu au impartit lumea artistica ieseana in doua tabere adverse. Pentru decanul Facultatii de Arte Plastice, D.N. Zaharia, gestul lui Hatmanu il caracterizeaza pe de-a-ntregul. „Asta este boala lui: sa-i linguseasca pe politruci. Asta a facut de cind il stiu”, a opinat, dur, D.N. Zaharia. Acesta si-a motivat si din punct de vedere profesional parerea. „Portretul nu mai este arta de 100 de ani, de cind nu s-a mai adus nimic nou in acest gen. Ceea ce face Hatmanu nu mai e creatie, ci mestesug. El e un simplu mestesugar”, a incheiat decanul de la Arte Plastice. Un confrate al lui Hatmanu, pictorul Liviu Suhar, a preferat sa nu acuze. „Hatmanu e recunoscut ca portretist. Ceea ce a facut pare sa se inscrie in aceasta linie”, a spus Suhar. Si mai nuantat a fost pictorul Jeno Bartos. „De cind lumea, pictorii, sau macar o parte din ei, au raspuns la «comanda sociala». E o lucrare de comanda, pe bani, cum sint si lucrarile de la Parlament, si cele de la Primaria Iasi”, a declarat Bartos. Acesta a mai insistat asupra unui aspect. „E normal ca pictorul sa se realizeze si material”, a incheiat Jeno Bartos.
„Adrian Nastase este mai frumos in realitate decit in tablou”
Corneliu Iacobov a spus ca ideea imortalizarii i-a venit dupa ce Hatmanu a realizat un portret al fiicei lui. Iacobov a precizat ca alegerea „modelelor” are la baza faptul ca acestea ar fi membri fondatori ai PSD. In unele cazuri, intre portrete si figurile „modelelor” este o asemanare indoielnica. Nu este exclus ca unii dintre cei care zimbesc pe peretii „Club Moldova” sa fi trimis la Iasi poze mai vechi, in speranta ca vor parea mai tineri. PSD-istii apar in atitudini dintre cele mai diverse: ginditori, nostalgici, sfidatori, plictisiti sau suparati. „Aparem asa cum ne-a vazut pictorul, mai buni sau mai rai”, spune Corneliu Iacobov, al carui glas a tradat o usoara nemultumire fata de opera maestrului. El s-a decis sa schimbe portretul premierului. „Adrian Nastase este mai frumos in realitate decit in tablou”, a argumentat Iacobov. „Club Moldova” trebuia inaugurat in urma cu doua saptamini, dar evenimentul a fost aminat, cel mai probabil pina pe 18 sau 19 iunie. Surse confidentiale au declarat ca la inaugurarea „Club Moldova” este asteptat si premierul Adrian Nastase. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii