Gata, nu vom mai auzi de RADET

vineri, 12 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Gata, nu vom mai auzi de RADET

Directoarea RADET, Georgeta Gilca, se da singura afara. Gilca a semnat deja aceasta decizie. Este vorba, de fapt, de semnarea protocolului de fuziune RADET cu CET, in urma careia termoficarea va disparea ca societate de sine statatoare. Toate deciziile pe care le lua pina acum Gilca vor fi luate de actualul director al CET, Ion Mihai. „Protocolul va fi semnat si de noi luni, 15 septembrie”, a confirmat Mihai. Practic, dupa aceasta mutare, seful CET va avea in mina atit productia agentului termic, cit si distributia acestuia.
Cele mai mari probleme pe care le va avea de rezolvat seful CET-RADET vor fi cele legate de pierderile mari de pe retele, apa rece vinduta drept apa calda si contorizarea blocurilor cu gigacalorimetre.
* Contorizarea la nivel de scara – Ca un politician in campanie electorala, Ion Mihai a inceput deja sa-si prezinte proiectele. Punctual, acesta a bifat deja cel putin doua din cele trei probleme. Astfel, CET a promis deja ca va vira Primariei 13 miliarde de lei pentru a rezolva mai mult de jumatate din ce a ramas de contorizat in Iasi. Din statisticile termoficarii, reiese ca in Iasi ar mai fi nevoie de 1.443 de astfel de contoare pentru a acoperi necesarul. Din acestea, 800 de bucati vor fi cumparate in licitatia organizata de Primarie la sfirsitul lunii octombrie. La bataie vor fi puse peste 20 de miliarde de lei, atit din fondurile de la bugetul local, cit si din cele ale CET. In acest moment, in Iasi mai exista 65.000 de apartamente bransate la RADET. Adica, cu 25% mai putin decit in 1990.
* Apa rece vinduta ca si calda – Al doilea punct bifat de Mihai este inceputul unei campanii de „incalzire” a apei locatarilor. Solutia propusa de CET consta in montarea unor dispozitive electronice pe apometrele de scara. „Aparatele vor masura temperatura apei, iar apometrul va lua in calcul doar apa care depaseste temperatura de 31 de grade Celsius”, a explicat Mihai. In felul acesta, sustine directorul CET, oamenii vor plati doar apa calda consumata, nu si cea care se raceste pe conducte. Cea rece se va duce la canal si nu se va regasi pe facturi sub nici o forma. De asemenea, CET va putea urmari diferenta de temperatura dintre apa care pleaca din punctul termic si cea care ajunge la blocuri. „In cazul in care vom constata diferente foarte mari intre ce furnizam si ce primesc oamenii, vom inlocui conductele pentru a reduce la minim aceste pierderi”, a adaugat seful CET.
* Pierderile din retea – De asemenea, Mihai a aratat ca Guvernul a alocat 30 de miliarde lei pentru repararea retelelor, pentru a diminua pierderile de apa din conducte. „Deocamdata, incepind de luni, vom face ceva in domeniul organizatoric”, a incheiat seful CET. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii