Habitat, la un pas de a fi stearsa de pe fata pamintului

miercuri, 13 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Habitat, la un pas de a fi stearsa de pe fata pamintului

Consiliul Judetean a cistigat procesul cu Habitat Proiect SA. Juristii CJ au reusit sa obtina de la Curtea de Apel Iasi constatarea nulitatii deciziei 131 emisa in 1991 de fostul prefect Dan Galea. Prin acest act, Gilea aviza favorabil infiintarea SC Habitat Proiect. Miza intregului proces o constituie sediul societatii si terenul pe care acesta este situat, CJ considerind ca acestea fac parte din patrimoniul sau.
Fostul ICPROM, actualul Habitat Proiect, a fost infiintat in 1965. Pina in 1990, el s-a aflat in subordinea fostului Consiliu Popular Judetean, ca institutie cu autofinantare. Sediul sau, cladirea disputata acum de CJ si Habitat Proiect, a fost construita in 1968. In 1990 au aparut legile 15 si 31, privind transformarea intreprinderilor de stat in societati comerciale pe actiuni sau regii autonome. Pe baza acestor legi, in 1991, conducerea ICPROM a solicitat Prefecturii sa aprobe transformarea institutului in societate comerciala, sub denumirea actuala de Habitat Proiect SA. Prefectul Dan Gilea a aprobat, prin Decizia 131/1991, cererea conducerii ICPROM. Prin aceeasi decizie, noua societate prelua si patrimoniul fostului institut de proiectare.
In 1997, Habitat Proiect a fost actionat in instanta de CJ, acesta cerind declararea nulitatii deciziei lui Gilea. Consiliul Judetean a argumentat ca Prefectura nu avea dreptul sa aprobe infiintarea societatii, doar Guvernul fiind in masura sa acorde o astfel de aprobare. Juristii CJ s-au bazat pe un Decret-lege din 1990 care stipula ca "unitatile de stat de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare, cu personalitate juridica, se infiinteaza prin hotarire de guvern".
Prin sentinta de saptamina trecuta, Curtea de Apel a confirmat punctul de vedere al CJ, constatind nulitatea absoluta a deciziei din 1991 a prefectului Dan Gilea. Curtea de Apel a considerat ca Prefectura si-a depasit atributiile atunci cind a aprobat infiintarea SC Habitat Proiect. Societatea exista insa si isi desfasoara activitatea de aproape 10 ani, decizia instantei complicindu-i astfel situatia. Daca sentinta va ramine definitiva, Habitat nu va mai exista din punct de vedere juridic. Societatea ar putea sa solicite reinfiintarea, dar sediul sau si terenul pe care este amplasat acesta ar reintra in patrimoniul CJ. Miza o reprezinta o cladire moderna, extrem de spatioasa si, in primul rind, plasata intr-o zona rezidentiala a Iasului.
Vicepresedintele CJ, Gabriel Popescu, este convins de justetea pozitiei CJ. El crede ca nici o instanta nu ar putea adopta o alta decizie, chiar daca procesul cu Habitat va continua. "Noi am cistigat procesul la Curtea de Apel. Oricum, aceasta este doar o prima etapa. Cel mai probabil, Habitat va face recurs la Curtea Suprema, dar, in mod normal, ar trebui ca CJ sa aiba cistig de cauza si acolo", a declarat Popescu.
Sentinta Curtii de Apel are o importanta cruciala pentru existenta SC Habitat Proiect. Totusi, directorul societatii, Mihail Manciu, a refuzat ieri sa-si precizeze pozitia in aceasta situatie. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii