Ieseanul care si-a jucat casa la LOTO

joi, 18 septembrie 2003, 23:00
5 MIN
 Ieseanul care si-a jucat casa la LOTO

Strada Stejar nr. 58, bl. T2, et. VII, ap. 30. La aceasta adresa nu scrie nimic pe usa. Pentru ca, teoretic, acum, acolo nu mai sta nimeni. A stat, pina acum doua saptamini, Doru Tarcuta. Un personaj „cu capul in nori”, foarte pasionat de numerologie si, in mod logic, de jucatul la loto. Are 56 de ani si o pensie de doua milioane de lei. A fost strungar, dar autodidact. Pina cind viata lui s-a schimbat din cauza loteriei. Inainte de 1989 a cistigat doua Dacii la acest joc. „Pe 13 iulie 1986 le-am cistigat. Nu mi-au dat masinile, ci banii, 140.000 de lei. Erau bani pe vremea aceea”, a rememorat Tarcuta. Acum se pregateste sa dea marea lovitura: 40 de miliarde de lei. „Combinatia este urmatoarea: adun 28, ziua mea de nastere, cu 7, luna mea de nastere, si cu 1947, anul de nastere. Adica, adun 2 cu 8 cu 7 cu 1 cu 9 cu 4 cu 7 si-mi da 38. Apoi adun 3 cu 8 si-mi da 11 si apoi 1 cu 1 si-mi da 2. Asta e primul numar. Al doilea e 11 si al treilea 38, si apoi mai pun pe bilet 26, 44 si 35, numerele mele norocoase”, a dezvaluit Tarcuta. Asa are de gind sa cistige, dar si jucind numai in zilele de 2, 10, 11 si 20 ale lunii, „cum zice numerologia”. Nu joaca decit variante simple, asa ca lunar nu da din buzunar mai mult de citeva sute de mii de lei pe bilete.
In numai 15 ani a avut trei mariaje, incheiate toate pina in 1986, cind a si cistigat. De atunci, viata lui s-a schimbat. Cum nevoile ii dadeau din ce in ce mai mult tircoale, Tarcuta s-a cufundat si mai temeinic in misterele numerologiei: a continuat sa spere, si spera inca, intr-un nou cistig fabulos la loto.
Din ’97 nu a mai platit un sfant la intretinere
Dupa 2000, viata lui Tarcuta a luat o turnura si mai urita. Din cauza datoriilor acumulate la intretinere, locatarul de pe Stejar a fost dat in judecata de asociatie. In dreptul listei la intretinere figureaza cu o restanta de 36 de milioane de lei. Plus o penalizare de 44 de milioane, care a dus la cifra rotunda de 80 de milioane de lei. In doi ani, procesul a ajuns la capat. Prin sentinta civila, Tarcuta era obligat sa achite suma restanta, altfel i s-ar fi scos casa la vinzare. Locatarul nu a platit. Asa ca, la inceputul acestei luni, s-a produs inevitabilul. Apartamentul lui Tarcuta, unul spatios, cu doua camere si doua holuri, a fost scos la vinzare prin licitatie. S-a prezentat un singur ofertant, care a cumparat casa datornicului pentru 320 de milioane de lei. Din punctul de vedere al administratorului Vasile Calfa, evacuarea lui Tarcuta este cit se poate de normala. „Nu a vrut sa plateasca. Am vorbit cu el, dar nu a platit nimic din 1997”, a spus Calfa.
Mai multe semne de intrebare
In acest caz apar mai multe semne de intrebare. Primul este ca, desi in asociatie mai sint datornici, acestia nu au fost nici macar dati in judecata. A confirmat chiar administratorul. „Da, mai avem un caz cu o datorie de 80 de milioane de lei, cu penalizari. Nu l-am dat in judecata, ca omul a promis ca vinde ceva si plateste”, a spus, sec, Vasile Calfa. O prima intrebare: poate un administrator sa pasuiasca un datornic, si pe altul nu? Si, in acest caz, dupa ce criterii face acest lucru? Cert este ca, in acest caz, Tarcuta nu a fost pasuit. Al doilea semn de intrebare este in dreptul cumparatorului apartamentului. La licitatia organizata de executorul judecatoresc nu s-a prezentat decit un singur ofertant: avocatul Dumitru Leonard Calin. Conform declaratiilor lui Tarcuta, este tocmai fostul sau avocat. „Avocatul Calin m-a reprezentat pe mine in procesul de evacuare, si acum chiar el mi-a luat casa”, a acuzat datornicul. Avocatul acuzat de Tarcuta neaga insa totul. „Nu l-am reprezentat pe Tarcuta? Da’ de ce ma intrebati? Ce e asta, un interogatoriu? In ce calitate ma intrebati lucrurile astea?!”, a turuit Dumitru Leonard Calin. Dupa care a inchis telefonul. Tarcuta ar trebui sa elibereze apartamentul la inceputul lunii octombrie. Chiar si asa, pensionarul are o nedumerire. „Apartamentul meu a fost vindut cu 320 milioane lei. Datoriile sint de 80 milioane lei. Diferenta de bani nu am primit-o”, a spus Tarcuta.
Este normal ca valoarea penalitatilor sa o depaseasca pe cea a debitului real?
Doru Tarcuta a fost actionat in instanta pentru numai 36 de milioane de lei datorie. Dar, la aceasta, s-au adaugat si penalitati de 44 de milioane de lei. Pare ciudat ca penalitatile sint mai mari decit restantele de fapt. Este legal ca penalitatile sa fie mai mari decit datoria? „In asociatia de locatari decide adunarea generala care e cuantumul penalitatilor la locatari. Pentru persoane juridice se prevede ca penalitatile nu pot depasi datoriile, dar la locatari nu se aplica aceasta prevedere”, a spus Tudor Tudose, purtator de cuvint al RAJAC. Pe de alta parte, asociatiile trebuie sa plateasca furnizorilor inclusiv penalitatile. „Un debit nu se considera achitat decit in momentul in care s-au platit si penalizarile pentru intirziere”, a spus si Cristian Macovei, purtator de cuvint al RADET.
Si RADET a incercat in ’96 sa vinda un apartament
Procedura de vinzare a apartamentului pentru neplata intretinerii a inceput in 1996. Atunci, RADET a dat in judecata, pentru prima oara la Iasi, o familie de datornici. La acea vreme, familia Sofian era campioana a restantelor la utilitati, cu 13 milioane de lei restanta. Procedura de executare a inceput practic in 1998. La primul termen al licitatiei, Ana Sofian, muncitoare la o societate de preparare a produselor din carne, si Laurentiu Sofian, macaragiu pod rulant la „Nicolina”, pe atunci, au spus ca nimeni nu va reusi sa-i scoata pe ei si pe cei opt copii din casa in care locuiesc. „Nici moarta nu ies din casa mea”, declara atunci Ana Sofian. Si asa s-a intimplat. Atit la primul termen, cit si la cel de-al doilea, din primavara lui 1999, nimeni nu a fost interesat sa cumpere acest apartament. Al treilea termen, si ultimul, a avut loc in toamna lui 1999, cind in fata instantei de judecata nu s-a prezentat nici un cumparator. Acum un an, la aceasta metoda a apelat „Termo-Service”, care a dat in judecata sute de datornici. Nici un restantier nu a fost executat, intrucit toti cei dati in judecata si-au platit, in final, datoriile. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii