Iliescu n-a avut timp sa-si traga sufletul la Iasi

duminică, 24 iunie 2001, 23:00
7 MIN
 Iliescu n-a avut timp sa-si traga sufletul la Iasi

Iliescu s-a comportat la Iasi ca un bunic venit in vizita la nepoteii lui ramasi la datorie. A ascultat ce spun istoricii la un simpozion, s-a plimbat romantic si visator prin Gradina Botanica si a surprins de citeva ori coloana prezidentiala prin iesiri bruste pentru a stringe mina simpatizantilor pe strada. Nu au lipsit nici momentele tensionate, precum intilnirea cu taximetristii sau excesul de zel al SPP-istilor fata de ziaristi n
"Intrarea Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial a fost insotita, la Iasi, si de acte criminale"
Primul popas al presedintelui in cadrul vizitei pe care a facut-o simbata la Iasi a fost la Palatul Culturii, unde a participat la simpozionul de istorie "60 de ani de la intrarea Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial". La intrarea in Palatul Culturii, presedintele Romaniei a fost asteptat de reprezentanti ai pagubitilor de la FNI si de angajati ai Tepro, care l-au rugat sa intervina pentru cauzele lor. Reprezentantii Tepro chiar i-au inminat lui Ion Iliescu o scrisoare in care i-au solicitat sa medieze intre Guvern si Justitie, astfel incit Guvernul sa respecte obligatiile legale asumate la investire, iar Justitia sa judece fara a fi influentata de structuri ale Guvernului, cum ar fi Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. Simpozionul de Istorie a fost organizat, pesemne, special pentru echipa pesedista ieseana, prezenta in formatie completa, in frunte cu senatorul Ion Solcanu. Intrarea publicului a fost interzisa, unii dintre profesorii Iasului, care auzisera de aceasta manifestare, fiind retinuti "pe motive de securitate a presedintelui". Iliescu nu a avut de declarat nimic, iar dupa iesire s-a dus direct la Obeliscul sinagogii din Iasi, unde a depus o coroana de flori. De-abia aici, rugat de ziaristi, Iliescu a criticat personalitatea lui Antonescu. "Maresalul Ion Antonescu a fost si este considerat criminal de razboi pentru raspunderea politica pe care si-a asumat-o, de a fi aliat cu Hitler. Intrarea Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial a fost insotita, la Iasi, si de acte criminale. Nu pot fi omisi de la raspundere cei care aveau raspunderea politica in tara. De aceea, cind se vorbeste de figura tragica a lui Antonescu, el poarta raspunderea politica pentru asemenea acte barbare, cum au fost si cele de la Iasi. Daca nu era actul reparatoriu de la 23 august 1944, ar trebui sa fim constienti care ar fi fost soarta Romaniei astazi", a spus Iliescu.
"Indreptatita mindrie"
Urmatorul moment semnificativ a fost participarea la cursul festiv al "Promotiei mileniului" de la Facultatea de Bioinginerie medicala din cadrul UMF "Gh.T. Popa". Limba de lemn a umplut cu aschii amfiteatrul universitatii. Pe rind, rectorul Carol Stanciu, sefi de promotie, decani au tinut "sa-si uneasca glasurile intr-un mesaj de multumire adresat presedintelui". "Monumentalitatea istorica a universitatii", "destinul care a facut ca presedintele sa fie printre noi","indreptatita mindrie", "prinosul de recunostinta" si "multumiri liderilor pesedisti" sint doar citeva dintre sintagmele folosite in discursuri. Invitat sa ia cuvintul, Iliescu a vorbit despre posibilitatile Facultatii de Bioinginerie, declarind ca nu ii condamna pe tinerii care pleaca in strainatate pentru ca i se pare normal ca acestia sa-si caute locuri de munca mai bine platite. "M-am intilnit zilele trecute cu romani care s-au stabilit in alte parti si sint convins ca unii dintre ei vor reveni in tara. Chiar daca nu se mai intorc, tot este un cistig pentru ca vom avea si noi agentii nostri in diverse institutii din strainatate", a apreciat Iliescu.
"Nemultumirile de la Iasi sint justificate"
Lumea medicala ieseana s-a plins ca Iasul este marginalizat
Dupa intilnirea cu absolventii, aceleasi personaje, in frunte cu rectorul UMF, Carol Stanciu, s-au plins intr-un cadru mai restrins de tratamentul discriminatoriu la care sint supuse institutiile medicale din Iasi in ceea ce priveste fondurile alocate de Ministerul Sanatatii si Familiei si de catre CNASS. Stanciu a criticat modul in care se face redistribuirea fondurilor pentru achizitionarea de aparatura medicala si a spus ca Iasul primeste mai putini bani decit, spre exemplu, Suceava sau Odorheiul Secuiesc. "Este ingrijoratoare aceasta atitudine de subfinantare la care este supus Iasul. Spitalul cel mai mare din Moldova, ?Sfintul Spiridon?, sta sa se darime, in timp ce, in luna decembrie, doua spitale din Bucuresti, ?Fundeni? si cel de Urgenta, au primit fonduri consistente. De asemenea, o clinica din Capitala a primit recent un aparat laser de 92.000 de euro si acum spun ca nu mai au ce face cu el", a motivat rectorul UMF. La rindul sau, presedintele CJASS Iasi, Adrian Butuca, a acuzat CNASS ca bugetele judetelor se acorda in functie de interese politice, fara a se tine seama de numarul asiguratilor din fiecare judet. "Clujul, la 720.000 de asigurati, a primit un buget de 1.900 de miliarde lei, in timp ce Iasului, la 830.000 de asigurati, i-au revenit doar 1.400 de miliarde lei", a spus Butuca, care a apreciat atitudinea CNASS drept "o bataie de joc". Iliescu a promis ca va discuta aceste probleme cu factorii de decizie de la Bucuresti, insa a explicat ca trebuie sa se tina seama si de starea generala de saracie existenta in Romania. "Si premierul Nastase s-a intors recent de la Cluj cu un sac plin de cereri pentru diverse finantari. Totusi, cred ca nemultumirile de la Iasi sint justificate", a adaugat Iliescu.
Taximetristii furiosi pe Simirad l-au aclamat pe Iliescu
Dupa o scurta vizita la Camera de Comert, delegatia prezidentiala s-a retras sa serveasca masa si apoi, la dorinta sa personala, Iliescu s-a plimbat visator citeva minute in Gradina Botanica. In acest timp, in cealalta parte a orasului, peste 200 de taximetristi au blocat, timp de aproape doua ore, intersectia din Podu Ros, unde au fost opriti de politisti sa se deplaseze spre Prefectura Iasi, locul in care era asteptat Ion Iliescu. Motivul lor de nemultumire este decizia Consiliului Local de a vopsi toate taxiurile in galben. Se da alarma, o delegatie a taximetristilor vine la Prefectura, solicitind o intrevedere cu presedintele. Cei cinci reprezentanti ai lor sint primiti de forma, dar, dupa un sfert de ora, seful SPP ii roaga sa paraseasca cladirea. Enervati, acestia chiar dau sa plece, dar tocmai atunci apare senatorul Ion Solcanu, care le spune sa ramina la discutii.
Dobre catre Simirad: "Nu te duce ca iese cu tambalau"
Intre timp, taximetristii blocati de Politie in Podu Ros reusesc sa ajunga pe cai ocolite in fata Prefecturii. Circulatia se blocheaza. Vine si coloana oficiala. Iliescu se indreapta spre grupul de taximetristi postati linga Casa Dosoftei. Intra in mijlocul lor. In fata Prefecturii este zarit si Simirad. Acesta se indreapta nervos si hotarit spre grupul de soferi care apucase sa-l huiduie. Este oprit insa din drum de deputatul Traian Dobre si luat grijuliu de mina. "Nu te duce ca iese cu tambalau", il sfatuieste Dobre. Potolit, Simirad face stinga imprejur. Iliescu le spune soferilor ca in orasele civilizate ale Europei taxiurile sint vopsite intr-o singura culoare. Le promite soferilor ca va discuta cu primarul Simirad posibilitatea gasirii unei solutii si iese din mijlocul lor abia tragindu-si sufletul si rosu la fata.
Urmeaza o ora in care ziaristii sint din nou luati la puricat de SPP-isti, in vederea unei conferinte de presa, iar Iliescu asculta, departe de prezenta acestora, citeva plingeri ale oficialitatilor judetului. La intilnirea cu ziaristii, arbitrata de consilierul prezidential, Octavian Stireanu, Iliescu a fost de parere ca modernizarea si internationalizarea Aeroportului Iasi trebuie sa devina o prioritate regionala. "Avem aeroporturi modernizate la Bucuresti, Constanta, Timisoara si Arad, cu aerogari si piste de dimensiuni mari. Iasul, ca principala localitate din zona Moldovei, nu are un astfel de aeroport si trebuie gasite resurse financiare pentru modernizarea si internationalizarea lui". Dupa conferinta presedintele si-a rezervat ultimul moment al vizitei pentru intilnirea organizata la Casa Pogor, la aniversarea a 10 ani de la prima aparitie a cotidianului "Monitorul", unde a tinut un scurt discurs, apoi s-a indreptat rapid catre aeroport.
Imaginea Romaniei si Moldovei care intra "la brat" in NATO si UE este nefericita
Presedintele Ion Iliescu a declarat simbata, la Iasi, ca Romania va sprijini consecvent includerea Republicii Moldova in diferite structuri europene, dar ca formula unei intrari "brat la brat" in NATO si UE nu este potrivita. "Faptul ca noi sintem anagajati in procesele de aderare la NATO si de integrare in UE nu inseamna ca luam mina de pe Basarabia. Romania a pledat consecvent pentru ca Republica Moldova sa fie inclusa in diferite programe si structuri europene. Acest lucru s-a concretizat deja prin acceptarea Moldovei in Pactul de Stabilitate, cit si prin prezenta sefului statului moldovean la diverse reuniuni internationale", a spus Iliescu. El a apreciat, totodata, ca formula unei intrari "brat la brat" a celor doua state in NATO si UE nu este potrivita, dar ca Romania va sprijini si in continuare intrarea Republicii Moldova in cit mai multe structuri europene.
"Ce e aia legitimatie de maghiar?"
Iliescu a declarat ca spera ca Ungaria sa reflecteze mai bine la consecintele adoptarii Legii statutului maghiarilor pentru a nu intra intr-un "con de umbra". "Nici un stat nu poate adopta legi privind cetatenii altui stat pentru ca se incalca normele de buna vecinatate. Ce s-ar intimpla daca Germania ar vota o astfel de lege care sa-i vizeze pe cetatenii francezi? Ce e aia legitimatie de maghiar?", s-a intrebat Iliescu, exprimindu-si speranta ca Ungaria sa mai reflecteze asupra consecintelor care rezulta in urma adoptarii unei asemenea legi. Seful statului roman a mai precizat ca legea votata recent de Parlamentul ungar ii exclude pe cetatenii maghiari din Austria, dar ca aceasta ar deveni aplicabila doar pentru cei care locuiesc in tari care aspira sa intre in UE. "S-a mers pe o cale incorecta, atit timp cit nu au existat consultari prealabile. Nu cred ca Ungaria cultiva relatiile inamicale si sper ca, pina la urma, sa se ajunga la o intelegere amiabila", a spus Iliescu. (M.C.)

Comentarii