In Iasi, un Kalasnikov se cumpara cu 700$

miercuri, 20 februarie 2002, 00:00
6 MIN
 In Iasi, un Kalasnikov se cumpara cu 700$

Traficul de arme din Iasi este organizat in adevarate retele. Cistigurile celor implicati sint foarte bune, daca le comparam cu veniturile romanului de rind. Marea majoritate a armelor sint aduse din fosta Uniune Sovietica, iar printre cumparatori se afla politisti, oameni de afaceri sau reprezentanti ai lumii interlope. In general, ele se comercializeaza la jumatate de pret fata de cele din magazin, si, in plus, nu ai nevoie de nici un act. Intr-o luna buna, un traficant de arme „la ultima mina" cistiga peste 2.000 de dolari. Chiar daca uneori afacerile merg prost, in buzunar nu-i ramin in nici un caz mai putin de 1.000 de dolari pe luna. In acelasi timp, cistigurile „bosilor", respectiv ale angrosistilor care au dezvoltate retele intregi, ajung la zeci de mii de dolari lunar. Cu 100 de dolari iti poti cumpara un pistol cu aer comprimat si 500 de alice de rezerva. Pentru o pusca ruseasca de vinatoare I.Jbok ai nevoie de 500 de dolari, iar un pistol de calibru 9 mm ajunge la 120 de dolari. Toate aceste arme au preturi la jumatate fata de cele practicate de magazinele de specialitate si, in plus, nu ai nevoie de nici un fel de acte care sa-ti permita cumpararea lor. Armele de autoaparare si pustile de vinatoare sint cele mai solicitate. Pentru clientii mai pretentiosi exista pe piata neagra si vestitele „Uzi" sau pistoalele-mitraliera „Kalasnikov", la preturi de la 7.00 de dolari in sus. Rata crescuta a jafurilor si atacurilor de strada a dublat si cifra de vinzari a magazinelor de specialitate din Iasi.
„Capacul" nu trebuie sa depaseasca 30-40%
Iulian D. se ocupa cu acest gen de „afaceri", inca din 1999. El ne povesteste ca a intrat pe filiera ieseana a traficantilor de arme printr-o intimplare si-i este recunoscator si acum primului sau client, un amic, vinator sportiv pasionat. „Am incercat, la «plesneala», sa-i fac rost de o carabina de vinatoare Nagane si 500 de cartuse, pentru ca vechea pusca nu-l mai multumea si o depusese spre vinzare in regim de consignatie. Aveam ceva cunostinte in lumea interlopa si m-am riscat sa-l intreb pe V., un personaj binecunoscut in acest domeniu. Omul mi-a spus foarte clar ca, daca «ciripesc» ceva, incearca pe mine carabina pe care o doream. Asta a fost singura si cea mai convingatoare amenintare pe care am primit-o. Restul a decurs foarte simplu: a doua zi, am primit marfa ceruta si instructiunea de a nu depasi cu mai mult de 30-40% «capacul» (comisionul – n.r.) pe care aveam voie sa-l pun. Tin minte ca i-am cerut amicului 415 dolari pe marfa, din care 100 erau cistigul meu. Oricum, el a fost foarte multumit si mi-a spus dupa aceea ca in magazin l-ar fi costat dublu. La vremea aceea, cele mai solicitate erau armele de vinatoare, dar astazi cistig lejer 1.000 de dolari intr-o luna proasta, cu pistoalele cu aer comprimat sau cele cu gaz", ne povesteste Iulian. El recunoaste ca ocupatia sa este riscanta, dar este hotarit sa nu renunte la ea, atit timp cit nici o alta „meserie" nu i-ar oferi un trai decent in Romania. Acum reteaua lui este formata din clienti permanenti, care au cumparat arme si au nevoie de munitie in mod regulat, si are din ce in ce mai multe solicitari pentru armele de autoaparare. Preturile mari din magazinele de specialitate ii asigura un viitor prosper, si atit timp cit printre clientii sai s-au numarat „granguri" din Politie si oameni de afaceri cunoscuti, are deja spatele asigurat. Majoritatea armelor provin de la basarabenii care si-au deschis prin Iasi tot felul de firme- paravan, in spatele carora se deruleaza adevarata afacere. „Va dati seama, daca eu, care vind la bucata, cistig lejer 1.000 de dolari pe luna, cam la cit se ridica cistigul bossului meu, care are vreo cinci -sase dealeri ca mine si are clienti care vin pentru marfa engros si din Timisoara sau Arad. Armele rusesti sint foarte bune, iar preturile mici scot din discutie concurenta. O singura data am avut ocazia sa-l vad cum isi numara «prada», in urma unei tranzactii mai serioase cu niste timisoreni. Am crezut ca ametesc la vederea celor trei caramizi de parai: cred ca erau acolo peste 50.000 de dolari", ne spune „micul traficant".
„Am vindut unui tigan un «Magnum» cu 1.000 de dolari"
Pe piata ieseana a traficului de arme se gasesc de la simplele pistoale cu gaze sau aer comprimat, care au preturi cuprinse intre 70 si 150 de dolari, pina la pustile de vinatoare „Tulla"( cele mai rare arme de vinatoare, placate cu aur si cu incrustatii de sidef), care ajung la 5.000 de dolari. Pistoalele automate cu amortizor „Uzi" costa intre 2 – 3.000 de dolari, un pistol-mitraliera „Kalasnikov"-intre 700-1.000 de dolari, iar pistoalele-clasice variaza intre 300-1.000 de dolari, in functie de marca si calibru. Cum acestea din urma nu pot fi achizitionate decit de pe piata neagra, traficantii detin nestingheriti monopolul asupra comertului cu arme de foc.
„O singura data mi s-a cerut un pistol automat de calibru 33 cu amortizor, iar clientul era un tigan cam agitat. I-am facut rost de un «Magnum» si mi-a platit 1.000 de dolari fara sa clipeasca, dar sincer sa fiu nu m-am putut abtine sa nu ma intreb ce are de gind sa faca cu arma aia. Cea mai mare «lovitura» pe care am dat-o intr-o singura zi a fost la sfirsitul anului trecut, cind am vindut trei pusti de vinatoare rusesti I.J.bok, la 500 de dolari bucata si 300 de cartuse pe care am luat 150 de dolari. Clientii erau trei politai care se pregateau de vacanta de iarna. Cred si eu ca le convine pretul, daca la magazinul de arme al vinatorilor sportivi din Centru o astfel de pusca ajunge la 23 de milioane de lei (700 de dolari)", marturiseste Iulian. Cele mai solicitate sint armele cu aer comprimat, care se vind si cu munitia aferenta. In schimbul a 100 de dolari putem avea un pistol si 400 de alice de rezerva. Iulian declara ca vinde cel putin sapte astfel de arme pe luna, iar cumparatorii le achizitioneaza pentru a se simti mai in siguranta „in zilele astea in care ti-e din ce in ce mai frica sa iesi singur noaptea pe strada". Cea mai ieftina arma de foc pe care o are in „oferta", este un pistol simplu de calibru 9 mm, care costa 120 de dolari.
Din pretul de la magazin, peste jumatate ajunge la stat
La magazinul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi se gaseau ieri de vinzare pusti de vinatoare, pistoale cu aer comprimat, pistoale cu gaze si un singur pistol nemtesc de calibru 9 mm. Majoritatea armelor de vinatoare sint depuse aici in regim de consignatie, de catre fostii detinatori sau mostenitorii acestora. Preturile acestora variaza in functie de gradul de uzura, calibru si tara de provenienta, intre 7 si 25 de milioane de lei, fara T.V.A., accize si comisionul magazinului. Pretul pistoalelor cu aer comprimat variaza intre 3 si 6,5 milioane de lei, iar cele cu gaz ajung si la 8 milioane de lei. Armele provin in principal din Rusia, Turcia si foarte putine din Germania. „Sint foarte scumpe armele, pentru ca la pretul de achizitie al acestora se adauga accizele, T.V.A.-ul si comisionul nostru de 10%. Practic, 50% din pretul unei arme se intoarce la stat sub forma accizelor percepute pentru acest gen de marfa", ne explica gestionara magazinului, Eugenia Gradinaru. Astfel s-ar putea explica si inflorirea traficului de arme de vinatoare sau de aparare, pe linga faptul ca persoanele care doresc sa cumpere arme de foc au nevoie de autorizatie de la politie. Chiar si in conditiile de stricta evidenta a cumparatorilor si introducerii posibilitatii achizitionarii de arme de autoaparare (pistoale cu aer comprimat sau gaze) in baza unui cazier curat si a unui examen neuro-psihiatric, iesenii au dublat cererea de astfel de arme. „Anul trecut s-a dublat vinzarea la armele de autoaparare, iar in luna ianuarie am vindut deja 13 arme de foc si 10 cu aer comprimat. Am avut si multi clienti de la tara, hotariti sa-si apere gospodariile, dupa grozaviile pe care le vad la televizor. Armele cu aer comprimat mai sint cumparate si pentru impresionarea adversarului, datorita zgomotului puternic pe care il produc, dar daca acestea sint folosite de la o distanta mai mica de doi metri, sint foarte periculoase", ne spune Eugenia Gradinaru.
Autoritatile minimizeaza fenomenul
Colonelul Gheorghe Plai, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, considera ca cererea iesenilor pentru armele de autoaparare a crescut datorita pretului scazut al acestora, dar si a dorintei de a impresiona a celor mai multi dintre solicitanti. „In ceea ce priveste traficul de arme de foc, cu exceptia citorva cazuri in care au fost implicati micii traficanti de pusti de vinatoare, nu se poate vorbi deocamdata de o amploare a acestui fenomen in Iasi", a declarat acesta. ! (N. MANOLIU)

Comentarii