Instalatia de crescut midii a doi profesori ieseni, medaliata cu aur la Bruxelles

joi, 02 decembrie 2004, 00:00
2 MIN
 Instalatia de crescut midii a doi profesori ieseni, medaliata cu aur la Bruxelles

Doi profesori ieseni au fost medaliati cu aur, saptamina trecuta, la Bruxelles. Liviu Miron – conferentiar la Universitatea de „Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara” – si tatal sau, Ionel Miron – profesor doctor la Universitatea „Al.I.Cuza” – au realizat o metoda de crestere a midiilor si instalatia necesara pentru aplicarea ei. Inventia a fost facuta in colaborare cu Willy Laudner, Mircea Degeratu si Matei Datcu, fiind rodul unei cercetari derulata pe o perioada de aproximativ 20 de ani. La clasa de industrie agronomica alimentara din cadrul Salonului de Inventica, echipajul format din cei cinci, dar reprezentat la Bruxelles numai de primii doi, a avut 25 de adversari din 11 tari.
„Utilitatea unui astfel de proiect consta in posibilitatea cultivarii unui numar foarte mare de scoici, ceea ce ar evita scaderea resurselor de acest gen din apele marilor”, a explicat conf.dr. Liviu Miron.
Ferma de cultivare a midiilor este alcatuita dintr-un cadru de flotori cu latura de 15 metri si suporti pe care se fixeaza midiile. In interiorul flotorilor este introdus initial aer care face ca «ferma» – practic instalatia – sa pluteasca pe suprafata apei. Apoi aerul este inlocuit cu apa, iar «ferma» se poate scufunda. Perioada de cultivare a midiilor este de 18 luni, timp in care ele pot atinge dimensiuni de 4-5 centimetri, ulterior putind fi utilizate in scopuri alimentare. Amenajarea unii astfel de „ferme” se ridica la un miliard de lei, iar pe un hectar de apa se pot instala 4 astfel de „ferme”.
Aria propice de aplicabilitate a acestei inventii ar fi tarmul Marii Negre. Un potential investitor reprezentat de societati care se ocupa de procesarea si distributia acestor scoici de mare ar obtine in aproximativ 18 luni cam o suma de 12 miliarde lei, avind in vedere faptul ca „la un hectar de mare pe care le-ar putea concesiona, productia de midii este de 50 de tone intr-un an si jumatate, iar un kilogram de midii costa 6 euro”, a adaugat doctorul Liviu Miron. Costurile pentru constructia unei astfel de ferme cu o suprafata de 1 ha se ridica la aproximativ 4 miliarde lei.
Desi inventatorii suporta toate cheltuielile din bugetul propriu, cei doi profesori ieseni nu se opresc aici cu creatia. Ei mai au depus la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) proiectul unei instalatii pentru colectarea puricilor de balta. Insa „detalii suplimentare referitoare la aceasta inventie nu pot fi oferite inainte de brevetare, din motive de securitate”, mentioneaza profesorul Miron. (Cristina ORHEANU)

Comentarii