Invazia cancerelor

miercuri, 14 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Invazia cancerelor

„Este intr-adevar ingrijoratoarea aceasta situatie. Aceasta arata ca populatia este din ce in ce mai bolnava. Din 15 pacienti pe care ii am intr-o zi la RMN, 13 prezinta tot felul de tumori, benigne sau maligne. In urma cu 10 ani nu erau nici pe departe atit de multe cazuri. Descopar la un bolnav ca are in abdomen o tumora cit capul unui nou-nascut. Cind il intreb de ce a venit atit de tirziu la spital, imi spune ca nu l-a durut nimic pina atunci. Este foarte ciudat ce se intimpla. Lipsa simptomelor la acesti bolnavi face ca multi dintre ei sa vina foarte tirziu la medic, cind boala este foarte avansata”, spune conf. dr. Dragos Negru, medic radiolog si directorul Spitalului „Sf. Spiridon”. In clinicile de chirurgie din acest spital in fiecare zi medicii opereaza 2-3 cazuri de cancere de colon. „Ne confruntam in ultimii ani, dar mai ales in ultima perioada, cu cresterea incidentei acestor cazuri. Se remarca in special o crestere a cancerelor de colon si rect, mai multe ca in alti ani, si incepe sa depaseasca numarul de cancere gastrice, care este foarte frecvent. Daca acum 10 ani aveam intr-un an 30 de cazuri de colon si de rect, acum avem 100 de cazuri”, spune prof.dr. Eugen Tircoveanu, seful Clinicii I Chirurgie.
10-15 pacienti zilnic cu diagnostice de cancer
O situatie ingrijoratoare se prezinta si la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie, unde, in fiecare zi, se diagnosticheaza 10-15 bolnavi cu cancer. „Este vorba despre cancerele digestive, cu localizare incepind de la esofag, stomac, intestine. Aceasta crestere a incidentei cazurilor de cancer digestiv pur si simplu inspaiminta medicii. Daca ar fi sa facem o comparatie cu ce a fost acum 10-15 ani, este aproape incredibil ce se intimpla in prezent. Cancerele digestive, mai ales cind sint depistate tirziu, cresc foarte mult mortalitatea”, spune prof. dr. Carol Stanciu, directorul institutului, care adauga ca o contributie la depistarea incipienta a cazurilor este adusa de aparatura performanta introdusa in spitale de-a lungul anilor. Medicii oncologi afirma si ei ca numarul cazurilor de cancer a crescut de la an la an. Mai mult, acestia asista la un fenomen ingrijorator de crestere a incidentei cancerului bronhopulmonar la femei. „Cele mai frecvente si cu mortalitate mare sint cancerele bronhopulmonare datorate fumatului. In fiecare zi depistam 1-2 cazuri noi, iar cresterea in rindul femeilor a acestei boli este alarmanta”, spune conf.dr. Lucian Miron, medic la Clinica de Oncologie.
Cernobilul inca face victime
In ceea ce priveste cauzele ce duc la declansarea cancerelor, parerile sint diverse, din cauza multimii de speculatii care s-a facut la acest capitol. De la efectele radiatiilor de la Cernobil pina la schimbarea alimentatiei, spre una care contine multi aditivi alimentari (E-uri), si de la poluarea mediului pina la fumat, de la infectiile virale pina la consumul de alcool, sint vehiculate foarte multe ipoteze. Profesorul Tircoveanu insa este convins ca efectul accidentului atomic de la Cernobil este unul dintre principalii factori de aparitie a unor forme de cancer. „De exemplu, a crescut foarte mult si cancerul de tiroida, care la ora actuala este foarte frecvent. Daca inainte aveam 100 de cazuri in 10 ani, acum avem 100 de cazuri in 3 ani. Dupa parerea mea, aceste cancere tiroidiene pot fi puse sigur pe seama radiatiilor de la Cernobil”, spune prof.dr. Eugen Tircoveanu. Acesta adauga ca un alt factor important este alimentatia, deoarece in foarte multe alimente si bauturi se gasesc substante cancerigene: „Aparatul digestiv devine vulnerabil cind este expus acestor substante consumate zilnic. Apoi alcoolul, un alt factor important, demonstrat de numeroase studii. Oamenii beau mai mult ca inainte, beau bauturi de proasta calitate, contrafacute, si maninca alimente tot de proasta calitate”. Medicul oncolog Lucian Miron precizeaza ca agresiunea mediului extern asupra codului genetic, in asociatie cu participarea factorilor endogeni, adica genele mostenite din familie, determina aparitia cancerelor. „Cauzele sint in proportie de 90% exogene, adica datorate factorilor chimici: fumat, alimentatie, alcool, poluarea mediului; si factorilor fizici – radiatiile solare, radiatiile ionizante, iradierea. Restul de 10% sint cauze cu actiune biologica, referindu-ne la virusurile hepatitei B si C, care pot da cancere”, mentioneaza doctorul Miron.
In Romania nu exista preventie
Ingrijorarea medicilor este confirmata si de faptul ca foarte multi bolnavi de cancer ajung la spital in fazele terminale ale bolii. „La noi, in cele mai multe cazuri de cancer, depistarea bolii se face in faza a III-a si a IV-a, adica foarte tirziu. In tarile occidentale, boala se descopera in fazele incipiente. Si aceasta din cauza faptului ca oamenii sint obligati de companiile de asigurari sa-si faca controale generale periodice. Cei care au asigurare de sanatate isi pot pierde asigurarea daca nu se prezinta la medic pentru controlul periodic. Iar costurile acestor controale sint acoperite de asigurarea de sanatate. La noi nu exista acest lucru”, spune prof.dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL, care se confrunta si el de citiva ani cu o crestere mare a cazurilor de cancer a faringelui sau laringelui. Toti medicii recunosc ca in Romania nu se face preventie si educatie sanitara. „Este alarmant faptul ca acesti bolnavi vin in faze terminale, cind nici chirurgical nu se mai poate face nimic. Si aceasta din cauza bolii, care este tardiv simptomatica, dar si din cauza bolnavului care nu are nici cea mai mica educatie sanitara care sa-l alarmeze macar cu citeva semne cum sint: tulburarile de tranzit, scaderea in greutate sau obezitatea, scaunul cu singe. In plus, daca inainte era neobisnuit un pacient de 30 de ani sa fie depistat cu cancer, acum in discutia diagnosticului se are in vedere si bolnavul tinar”, mai spune prof.dr. Eugen Tircoveanu. (Carmen MAFTEI)

Comentarii