La Iasi: Nastase 51,94%, Basescu 32,88%

marți, 30 noiembrie 2004, 00:00
5 MIN
 La Iasi: Nastase 51,94%, Basescu 32,88%

Numaratoarea voturilor a decurs ieri destul de greu. La ora 17, cind a fost prezentat ultimul raport oficial al situatiei voturilor, erau numarate doar 64% din optiunile alegatorilor din judetul Iasi. In urma rezultatelor prezentate de Biroul Electoral Judetean, Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD^PUR, conducea in cursa pentru presedintie cu 51,94%. La distanta de aproape 20 de procente se afla candidatul Aliantei D.A., Traian Basescu, cu 32,88%. Pe locul trei se afla candidatul Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, cu 9,29% din optiunile electoratului. Uniunea PSD^PUR conducea in optiunile electoratului iesean si la Parlament. Astfel, Uniunea a primit voturile a 47,76% dintre locuitorii judetului Iasi. A doua formatiune politica din optiunile iesenilor este Alianta D.A., care a fost votata pentru Senat de 31,67% dintre alegatori. Un alt partid care va intra in Parlament este PRM, care a obtinut 10,82% din voturile iesnilor. Clasamentul de la Senat se pastreaza si la Camera Deputatilor, unde Uniunea PSD^PUR a obtinut 47,17%, Alianta D.A. 31,36% si PRM 10,69%. Celelalte formatiuni politice inscrise in cursa electorala nu au obtinut scoruri de peste 5%, pentru a putea intra in Parlament. Astfel, pe locul patru atit la Senat, cit si la Camera Deputatilor este plasat Partidul Noua Generatie, cu 2,37%, respectiv 2,50%. Foarte putine voturi a obtinut si Partidul National Taranesc, aceasta formatiune fiind votata de 0,99% dintre ieseni pentru Senat si de 1,07% la Camera Deputatilor. Rezultatele finale ale alegerilor generale vor fi prezentate in cursul zilei de astazi. (F.G.)
Carlan ingroasa numarul reclamatiilor de la votare
La o zi dupa alegeri au aparut noi sesizari cu privire la procesul de votare. Candidatul la Senat al Aliantei D.A., Dan Carlan, a ridicat ieri trei noi semne de intrebare: buletine de vot mai multe in urne decit in acte, oameni plimbati cu masina pentru a vota de mai multe ori, precum si numarul mare de persoane care au votat pe listele speciale. „La numaratoarea paralela a voturilor s-au descoperit mai multe sectii cu probleme. Astfel, din primele 20 de sectii care au predat procesele verbale la Biroul Electoral, 7 aveau declarat un numar mai mare de buletine in urna decit cele primite la sectii”, a declarat Dan Carlan. Acesta a subliniat ca staff-ul Aliantei va urmari toate procesele verbale primite la BEJ, pentru a descoperi eventuale nereguli. „Nu am primit nici o sesizare si nici nu am auzit de o astfel de problema”, a afirmat Narcis Stoica, membru BEJ.
Autobuz cu votanti si la Pascani?
Un alt caz semnalat de Carlan se refera la incercarea unor persoane de a vota de mai multe ori. „Reprezentantii nostri din Pascani au surprins aproximativ 40 de persoane care s-au prezentat ca fiind de la un ansamblu folcloric si au votat la Casa de Cultura. Apoi, transportati cu un autobuz, au incercat sa voteze si la Gara, dar au fost impiedicati de oamenii nostri”, a povestit Carlan. Dupa estimarile acestuia, si numarul de persoane care au votat pe listele speciale este destul de mare. „Daca la fiecare sectie de votare pe listele speciale se regasesc intre 30 si 50 de persoane, inseamna ca in judet sint 20.000 – 30.000 de persoane care au votat pe astfel de liste”, a explicat Carlan. Conform unor date neoficiale, previziunile candidatului la Senat s-ar putea adeveri. Astfel, in momentul in care se numarasera 50% din voturile valabil exprimate, existau 12.000 de persoane pe listele speciale; deci, aproximind, la final ar fi in jur de 24.000 de persoane pe listele speciale. Daca acest numar va fi cel real, rezulta ca aproximativ 6% din cele 390.000 de persoane prezente la vot au folosit listele speciale. Cifrele exacte vor fi aflate astazi, cind BEJ va comunica rezultatele finale si oficiale ale votului din 28 noiembrie. Ciudate au fost si optiunile electorale ale alegatorilor din comune conduse de primari liberali sau democrati. Doua astfel de exemple ar fi comunele Ciurea si Birnova, conduse de liberali, in care Uniunea PSD^PUR a cistigat la scor. (F.G.)
Inspectorul Dumitriu intra in Parlament
Apele viitorilor parlamentari ieseni au inceput sa se limpezeasca. Dupa inregistrarea optiunilor exprimate de ieseni la 64% din sectiile de votare, primele rezultate oficiale au consemnat victoria Uniunii Nationale PSD^PUR. Numele celor 17 parlamentari care vor reprezenta Iasul in viitorul Parlament sint cunoscute aproape in totalitate. Doar 4 candidati mai asteapta inca rezultatele definitive pentru a sti daca pot sa desfaca sticla de sampanie.
Cum se impart mandatele la Senat
Conform rezultatelor partiale date publicitatii ieri de Biroul Electoral Judetean, PSD^PUR a cistigat competitia electorala atit la Senat, cit si la Camera Deputatilor. Astfel, la Senat, PSD^PUR si-a adjudecat 47,76% din voturi, Alianta D.A. – 31,67%, iar PRM – 10,82%. La Camera Deputatilor, Uniunea PSD^PUR a cistigat 47,17% din voturi, Alianta D.A. – 31,36%, iar PRM – 10,69%.
Iasul va trimite in viitorul Parlament 5 senatori si 12 deputati. Pentru a obtine un mandat de senator, un partid va avea astfel nevoie de 20% din voturi, iar pentru un mandat de deputat, de 8,33% din voturi. In baza voturilor obtinute pina acum, PSD^PUR va trimite in Parlament 2 senatori, respectiv Ion Solcanu si Neculai Apostol. Alianta D.A. mizeaza sigur pe un senator, respectiv Varujan Vosganian.
Pentru cele doua mandate de senator ramase nealocate vor intra in lupta Dan Carlan (PD), Gheorghe Buzatu (PRM) si Radu Terinte (PUR). Cele mai mari sanse de a prinde un loc in Parlament le au primii doi, dupa redistribuirea voturilor efectuata la nivel national. In aceste conditii, PSD^PUR ar obtine la Iasi doua mandate de senator, Alianta D.A. alte doua mandate, iar PRM un singur mandat.
Bataie mare pe un loc de deputat
Pentru Camera Deputatilor, raportul de forte intre cele trei formatiuni principale este aproximativ acelasi. Din prima distribuire a voturilor, Uniunea PSD^PUR va obtine 5 mandate de deputat, in Parlament urmind sa ajunga Valer Dorneanu, Vasile Mocanu, Leonard Cazan, Gabriela Nedelcu si Traian Dobre. In urma redistribuirii voturilor partidelor neparlamentare, va ajunge deputat si Mihai Dumitriu. In cazul Aliantei D.A., aceasta va trimite sigur in Camera Deputatilor 4 deputati, respectiv Petre Movila, Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei si Grigore Craciunescu. Din partea PRM, este deja ales ca deputat Anghel Stanciu. Pentru locul de deputat ramas liber este favorit Vladimir Firsirotu tot de la PRM. (A.Z.)

Comentarii