Mama fetitei moarte de frig, acuzata de ucidere din culpa

vineri, 14 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Mama fetitei moarte de frig, acuzata de ucidere din culpa

Tragedia mortii unui copil de numai doua luni a declansat o adevarata isterie justitiara in rindul autoritatilor. Toata responsabilitatea dramei sociale dintre cartoane a fost aruncata in spatele mamei, care va fi decazuta din drepturile parintesti de catre Directia pentru Protectia Copilului (DPC). Pe linga sanctiunile civile, Lorenei Rotaru i s-a intocmit si dosar penal pentru ucidere din culpa. Acuzatiile care i se aduc sint de neglijenta grava si abuz fizic asupra propriilor copii. Din victima, mama s-a transformat in calau, sacrificindu-si propriul copil, folosit drept moneda de schimb intr-un santaj absurd.
In strada, victima a unei inselatorii
Lorena Rotaru si cei cinci copii ai ei, cel mai mare avind numai zece ani, au intrat in scriptele institutiilor iesene in luna iunie a acestui an. Evacuati dintr-o casa nationalizata in urma unei inselatorii, membrii familiei Rotaru au ajuns sa traiasca sub cerul liber. "Pe 28 iunie, ei au depus dosar la noi pentru a obtine o locuinta sociala, dar nu si-au completat documentatia nici pina acum si nici nu au mai trecut pe la noi. Pina acum au acumulat 275 de puncte, dar noi avem pe liste si familii cu peste 600 de puncte care asteapta o casa", a declarat referenta Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP), din subordinea Primariei, Mariana Hostiuc. Aceasta a confirmat ca Lorena Rotaru fusese victima unei inselatorii: "Ei cumparasera o camera in casa nationalizata, de la fostul chirias care, de fapt, nu avea dreptul sa vinda, nefiind proprietar de drept. In septembrie, casa, care fusese revendicata de adevaratul proprietar, a fost cistigata, iar Lorena Rotaru si copiii au fost evacuati". Desi a lasat pe drumuri o mama cu cinci copii, DAPPP nu luat nici o masura de protectie, neanuntind nici macar DPC de aceasta situatie: "DAPPP nu are datoria de a informa pe nimeni in aceste situatii, iar Primaria nu e obligata sa le dea case. Familia Rotaru statea samavolnic acolo, sigur ca vina le apartine", a declarat Letitia Palaga, sefa DAPPP.
Cu gindul la casa, mama nu a vrut sa-si interneze copiii
Tot in iunie, si DPC a luat la cunostinta de caz: "Atunci au intrat in Programul de Interes National (PIN), prin care au primit, timp de doua luni, peste trei milioane lei, datorita situatiei lor dificile. Apoi nu au mai primit, pentru ca nu erau bani suficienti", a afirmat Gabi Mihalache, asistent social al DPC. Dupa aproape jumatate de an, numele Rotaru a aparut din nou in actele DPC: "Pe 6 decembrie am aflat ca familia locuieste intr-o coliba de cartoane si ne-am deplasat acolo. Mama a declarat atunci ca a doua zi primarul ii da casa, in caz contrar ea urmind sa ne contacteze. Nu a venit la noi a doua zi, vineri, si nici luni, pe 10 decembrie, asa ca ne-am deplasat noi acolo marti, pe 11. Pentru ca nu am putut scoate copiii, am apelat la Politie, care nu ne-a ajutat in lipsa unei adrese oficiale", a rememorat povestea Stefania Tanase, asistenta sociala care s-a ocupat de caz. Cind, in sfirsit, miercuri s-a intocmit o adresa oficiala, tragedia se produsese: Roxana, fetita de doua luni a Lorenei, murise.
Ca sa intervina, Politia asteapta adrese scrise
"Era de responsabilitatea DPC", a spus ieri primarul Constantin Simirad despre moartea micutei Roxana, fara nici un argument in sprijinul afirmatiei sale. Directorul DPC a replicat: "Eu nu comentez declaratiile primarului Simirad, dar stiu ca Primaria trebuie sa aiba servicii sociale de calitate", a spus Pintilie Penciuc, care a facut referire si la Legea 215/2001, a administratiei publice locale, in care se stipuleaza atributiile Consiliilor Locale, care trebuie sa contribuie la realizarea masurilor de protectie sociala. Acesta a reprosat si politistilor ca nu au sprijinit asistentii sociali, trimitind o adresa catre Politia Municipala: "Am facut cunoscuta lipsa de promptitudine a sectiei II din Pacurari, care ar fi trebuit sa ne ajute, cu sau fara cerere oficiala". De altfel, Ordonanta 26/1997 stipuleaza ca Politia este obligata sa acorde sprijinul asistentilor sociali pentru plasamentele in regim de urgenta. Punctul de vedere oficial al Politiei este insa inflexibil: "Era nevoie de o adresa scrisa, nu se poate interveni la reclamatii verbale", a declarat purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie, lt.col. Ioan Bodia.
Desi nu avea nici macar certificat de nastere, numele fetitei moarte era cunoscut de autoritati. Care insa nu au facut nimic ca sa-i ofere o viata, daca parintilor nu le-a pasat de ea. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii