Micii infractori din Penitenciar sint elevi de nota zece la matematica

marți, 20 martie 2001, 00:00
5 MIN
 Micii infractori din Penitenciar sint elevi de nota zece la matematica

O suta de adolescenti, cu virste cuprinse intre 14 si 18 ani, au schimbat libertatea pe o pereche de catuse. Arestati preventiv sau condamnati pentru furt, tilharie, vatamare corporala sau omor, adolescentii din Penitenciarul iesean invata "misterele" vietii de puscarias, regretind sincer sau nu clipa de nesabuinta care i-a transformat in infractori. Cit se afla in puscarie, pustii merg, insa, la scoala. Anii petrecuti aici nu-i vor uita, probabil, niciodata.
"Am chiulit de la scoala, am fugit de acasa, am inceput sa fur din casa sau de la vecini, apoi din magazine si masini, iar, la sfirsit, am spart o casa de amanet"
Cauzele care i-au impins pe minori sa ajunga detinuti sint in primul rind saracia, apoi anturajul si familiile dezorganizate din care provin. Altii fura din distractie sau pentru a-si cistiga un loc cit mai de frunte in gasca de cartier din care fac parte. "Am furat din distractie. Mai eram cu un prieten, si am furat o masina. Am fost condamnat la doi ani si trei luni de inchisoare", a zis scurt Ciprian Roman, de 17 ani.
Desi avea bani de acasa, acest lucru nu l-a impiedicat pe Adrian Bostan (16 ani) sa fie arestat pentru tilharie. "Stau de un an aici, pentru ca l-am vazut pe unul beat care avea multi bani. L-am lovit si i-am luat 250.00 lei. Banii i-am jucat la poker", a povestit Adrian, aproape amuzindu-se de "prostia" pe care a facut-o anul trecut.
Pentru Marius Besleaga, furturile din magazine reprezentau un mod de a-si duce zilele. "Parintii mei s-au despartit, si nu am putut sta nici la mama, nici la tata. Fiecare traieste cu altcineva. Asa am ajuns in strada. Furam ca sa fac rost de bani pentru a-mi cumpara haine sau mincare", si-a motivat Marius prezenta in penitenciar. El mai are de executat un an din cei doi ani si jumatate pe care i-a primit pentru furt. Adrian, 17 ani, a povestit, pe scurt, cum a evoluat in cariera de infractor. "Am chiulit de la scoala, am fugit de acasa, am inceput sa fur din casa sau de la vecini, apoi din magazine si masini, iar la sfirsit, am spart o casa de amanet", a prezentat Adrian etapele prin care a trecut pina la statutul de detinut.
La scoala din penitenciar nu se chiuleste niciodata
Un alt motiv pentru care minorii ajung la puscarie este abandonul scolar. Majoritatea celor "internati" la penitenciar nu au cele opt clase terminate. Multi s-au oprit cu invatatura in clasa a doua sau a treia. Desi au buletine si se considera maturi, o parte dintre acestia sint elevii claselor I-VIII ai Scolii Generale nr. 41, care isi desfasoara activitatea in Penitenciar. Principala diferenta dintre o clasa de detinuti si una normala, din oras, este virsta elevilor. In rest, se invata aceleasi materii ca peste tot, sint invatatori sau profesori, se dau note sau calificative, elevii sint recompensati cu diplome sau pedepsiti. "Pentru cei care se cearta sau dau dovada de indisciplina, pedepsele constau in reducerea pachetelor sau a vizitelor, sau izolarea lor pentru o zi, doua", a spus Manuela Patrascu, referindu-se la corectiile aplicate detinutilor scolari.
Un alt element care ii diferentiaza pe cursantii scolii din penitenciar de cei obisnuiti este lipsa chiulului de la ore. "Unde sa chiuleasca? Ca nu au unde", a ris un gardian care ii pazeste pe elevi in timpul orelor.
Calculele matematice se fac in parai
Aptitudinile detinutilor minori pentru scoala sint diferite. Unii prefera Romana, altii – Biologia, iar ora de Sport este, de departe, cea mai preferata materie din programa scolara. Desi, in general, Matematica este un obiect cu probeme, pentru elevii detinuti, aceasta materie este privita cu placere. "Surprinzator, matematica nu creeaza probleme celor de la scoala. Chiar daca nu stiu sa citeasca, elevii sint buni la matematica. Stiu sa socoteasca si, daca au calculat, de exemplu, o treime dintr-o suta, ei se gindesc cit este o treime dintr-o suta de "parai", cum zic ei, si dau raspunsul corect", a spus Manuela Patrascu, care este si profesoara de sport la scoala.
"Am fost condamnat la trei ani si opt luni pentru o pereche de ochelari. Aveti grija ce faceti, pentru ca nu o sa va placa sa stati aici"
Discutiile cu adolescentii detinuti se desfasoara mai greu, deoarece acestia refuza sa vorbeasca despre "pacatele" lor. "Daca ii intrebi direct despre fapta lor, se inhiba si nu mai putem scoate nici o vorba de la ei. In schimb, daca tratam cu ei probleme generale de viata, ii invitam la discutii si le acordam mai mult timp, incetul cu incetul, incep sa povesteasca despre ei sau familia lor", a declarat psihologul penitenciarului, Laura Dediu. Cea mai buna comunicare cu tinerii detinuti se obtine prin aplicarea unui program de sustinere morala, care consta in supunerea dezbaterilor a unor asa-numite "povesti terapeutice". "Personajele si intimplarile din aceste povestiri sint luate din viata reala, iar adolescentii se regasesc adesea intr-unul din cazuri. Atunci, incep sa comenteze, sa diferentieze binele de rau, sa constientizeze greseala pe care au facut-o la un moment dat", a mai precizat Laura Dediu. Cel mai mare succes la schimbarea atitudinii adolescentilor cu catuse a fost aplicarea unui program educativ in cadrul caruia au fost pusi sa-si scrie pe hirtie gindurile lor cele mai arzatoare si ce mesaj le-ar trimite celor din afara penitenciarului. Apoi, minorii au fost filmati citind cele scrise. "Am fost condamnat la trei ani si opt luni pentru o pereche de ochelari. Aveti grija ce faceti, pentru ca nu o sa va placa sa stati aici. Te trezesti la ora cinci dimineata, mergi la apel, apoi citesti, scrii, iti aduci aminte de familie, prieteni, si incepi sa plingi", si-a transmis mesajul Florin, doua clase, 16 ani, condamnat pentru tilharie. Plinsul lor este curmat doar de usa grea de fier care se inchide in fiecare seara la celula in care cel mai virstnic – daca a implinit 18 ani. (A. PLECAN)

Comentarii