Ministrul Blaga da explicatii pentru demiterile de la Iasi

marți, 10 ianuarie 2006, 00:00
4 MIN
 Ministrul Blaga da explicatii pentru demiterile de la Iasi

Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a explicat pe larg decizia de a sanctiona dur modul in care politistii ieseni au gestionat ancheta in cazul Larisei Chelaru. „Greselile se platesc”, a rezumat succint ministrul, intr-un interviu acordat in exclusivitate «Jurnalului National», motivele care au stat la baza demiterii a trei dintre capii Politiei iesene.
„Era vorba de o crima impotriva unui copil”
„Pe comisarul sef Gheorghi Plai, care de altfel este un excelent specialist, l-am destituit in primul rind pentru insuficienta implicare in acest caz. Este adevarat ca la patru zile de la declansarea anchetei comisarul sef era plecat la o convocare, dar el singur l-a desemnat pe comisarul Tarcan la coordonarea anchetei. Or, la o saptamina dupa ce s-a intors, daca a vazut ca ancheta nu avanseaza, trebuia sa-l schimbe pe Tarcan. Trebuia sa se implice personal in conducerea investigatiilor”, a explicat ministrul. Blaga a tinut sa explice si nevoia de a se apela la masuri atit de drastice, dat fiind ca sanctiunile au vizat si politisti care in 2004 erau pusi pe tapet drept „elita” investigatorilor ieseni. „Era vorba de o crima impotriva unui copil. E adevarat ca si domnul Plai a avut foarte bune rezultate in 2005. Chiar imi pare rau, dar nu am avut ce sa fac. Viata si siguranta cetateanului reprezinta cel mai important lucru”, a completat ministrul. Potrivit acestuia, modul lamentabil in care a fost condusa ancheta ramine o pata de rusine fata de care succesele anterioare ale acestor politisti palesc.
Iertat nu a fost, de exemplu, nici comisarul Georgel Grumeza, considerat ca fiind unul dintre cei mai buni criminalisti ieseni, avind o contributie importanta, de exemplu, in cazul crimei de la Cub. „Sanctionat a fost si Grumeza, care este un ofiter criminalist cu experienta, dar acesta nu s-a implicat deloc. A stat si a asteptat. Pai, astepti o zi, doua, trei, dar nu faci sedinta operativa dupa o saptamina. Acestea trebuie facute zilnic (…) Au avut asasinul sub nas”, a adaugat ministrul.
Plai recunoaste
Cu 24 de ore inainte de a afla ca a fost destituit, fostul sef al Politiei, Gheorghi Plai, recunostea in presa regretul ca a avut prea multa incredere in echipa de anchetatori si nu s-a intervenit personal in ancheta. „Imi pare rau ca, in momentul in care am venit de la Bucuresti, nu m-am implicat personal in acest caz”, a declarat Gheorghi Plai intr-un interviu dat vineri saptaminalului „Ieseanul”. Cu privire la argumentele folosite in apararea politistilor in tot timpul care s-a scurs de la descoperirea cadavrului, fostul sef al Politiei pare sa se fi razgindit. „Unul, poate si cel adevarat (n.r. – motivul pentru care nu a fost gasit cadavrul): neglijenta unor politisti care au intrat in acea boxa. Au fost superficiali, s-au uitat, nu au controlat cum spuneam la inceput, la ac. Indiferent de ce s-a intimplat, acel cadavru nu a parasit blocul. A parasit blocul doar in ziua in care a fost pus in containerul de gunoi”, a recunoscut comisarul sef.
Ceilalti sase risca sanctiuni mai dure
Pe linga cei trei destituiti, sase dintre politistii care s-au ocupat in mod direct de cercetari (cinci ofiteri de la Investigatii Criminale si seful Postului de Politie Ciurea) vor fi trimisi in fata Comisiei de Disciplina. Potrivit Statutului Politistului, cei sase risca o serie de sanctiuni, de la simplul avertisment, pina la excluderea din Politie. Ministrul Blaga spune ca au fost trimisi in fata acestei comisii tocmai pentru a se putea lua masuri mai dure impotriva celor mai vinovati. Comisia de Disciplina poate insa lua si alte masuri: mustrare scrisa, reducerea salariului cu 5-10% pe o perioada de 3 luni, aminarea promovarii in grade profesionale sau functii superioare pe o perioada de 1-2 ani, retrogradarea din functie pina la cel mult nivelul de baza al gradului profesional detinut, suspendarea din functie de la 1-3 luni.
Prefectul cere ministrului de Interne om din afara judetului ca sef al Politiei
Viitorul sef al Politiei iesene ar putea fi adus din alt judet. Prefectul Radu Prisacaru va solicita Ministerului Administratiei si Internelor delegarea unui comandant interimar al Inspectoratului Politiei Judetene (IPJ) care sa nu fi facut parte din actualele structuri de conducere locale. „Am trimis o adresa scrisa ministrului Vasile Blaga prin care solicitam ca la conducerea Politiei sa fie numit, cel putin ca interimar, un om din afara Iasului. Vreau ca actiunile bune incepute la Politia Iasi sa continue. Un om din afara Iasului nu va putea fi supus la presiuni din partea sistemului sau provenite din sfera politicii”, a declarat prefectul. Pina la desemnarea de catre Vasile Blaga a unui inlocuitor pentru comisarul sef Gheorghi Plai, interimatul la conducerea IPJ este asigurat de comisarul sef Liviu Zanfirescu, fost adjunct al IPJ.
Prisacaru a laudat activitatea desfasurata de Plai in fruntea IPJ. Conform aprecierii lui Prisacaru, fostul sef al IPJ a gresit doar in cazul anchetei privind disparitia si moartea Larisei Chelaru. „Gheorghi Plai a inceput o operatiune de curatare a structurilor IPJ, ceea ce a deranjat pe multi si i-a atras numerosi inamici. S-au facut multe presiuni, inclusiv din partea unor oameni politici, din partidele aflate la putere si din opozitie, pentru schimbarea lui Plai”, a spus prefectul. ( (Geanina JINARU, Alex ZANOAGA)

Comentarii