O arestare de zile mari

marți, 09 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 O arestare de zile mari

Vasile Drutca nici nu se gindea probabil in iarna lui 1996 ca vinzarea fotbalistului iesean Daniel Pancu la Rapid ii va crea, peste ani, atitea probleme. In urma unor negocieri la singe, presedintele de atunci al lui Poli, Pavel Hodea, l-a cedat pe jucator giulestenilor contra sumei de 150.000$, un cantonament la Poiana Brasov si 25% dintr-un transfer ulterior al jucatorului.
Aceasta ultima prevedere a transferului a incendiat lucrurile in vara lui ’99. cind Pancu a intrat in vederile mai multor cluburi puternice din Europa. Avind o clauza de reziliere a contractului cu bucurestenii de 1,2 milioane $, jucatorul a fost transferat, pina la urma, la clubul italian de liga secunda Cesena exact pentru aceasta suma. In mod normal, Poli trebuia sa incaseze 300.000$ de pe urma acestei tranzactii; insa, pina la aceasta ora, Iasul nu a primit decit 80.500$, hatisul mecanismului prin care s-au pierdut atitia bani fiind cercetat mai bine de un an de Politie.
Punctul de inceput al necazurilor din acest caz este 16 iulie 1999, cind avocatul iesean Mihail Vlasov negociaza in numele lui Poli un acord cu Rapidul. Subiectul? Impartirea banilor rezultati dintr-un transfer al lui Pancu. Vlasov a avut la el o hirtie in alb semnata de conducerea de atunci a clubului iesean (presedintele Vasile Drutca, directorul tehnic, Leonida Antohi, si antrenorul secund, Marian Moldovan), avocatul avind libertatea de a trece orice suma. Cu privire la acele negocieri, Vlasov a declarat in "Monitorul" din 18 septembrie 1999: "… Cu doua saptamini inainte, fusese o oferta de 50.000$ din partea Rapidului, refuzata de ieseni. Dupa trei ore de negocieri, cind am primit acceptul conducerii de atunci sa fiu de acord cu cei 80.500$, (…), am batut palma cu Rapidul". Explicatia data atunci de Vlasov privind renuntarea la peste 200.000$ era legata de faptul ca, la ora negocierilor cu Poli, Rapidul inca nu-l vinduse pe Pancu. Asta desi contractul de vinzare a fotbalistului la Cesena poarta tot data de 16 iulie.
Poate totul se ingropa daca in protocolul convenit atunci nu se specifica ca intelegerea cade in cazul in care Rapidul nu plateste banii Iasului pina pe 1 august 1999. "Am trecut in plus, ca termen de achitare a banilor, data de 1 august. Dupa ce rapidistii s-au dus sa inregistreze actele, s-au intors si mi-au solicitat schimbarea actelor pe motiv ca plata o vor putea face pina pe 7 august. Cum pentru asta trebuiau iarasi semnaturile celor trei oficiali de la Poli, le-am promis verbal ca nu este nici o problema daca se va intirzia o saptamina, anuntind acest lucru si la Poli", spunea Vlasov in "Monitorul" din 18 septembrie 1999.
Ciudat a fost ca, in acele negocieri, nu apare deloc numele lui Romeo Olteanu, cel care de pe 25 iunie 1999 devenise reprezentant unic in consiliul de conducere a clubului. Practic, orice hotarire la gruparea din Copou trebuia luata doar de Romeo Olteanu. S-a descoperit insa ca, tot pe 25 iunie, Vasile Drutca il mandatase pe… Vasile Drutca pentru a purta negocierile cu Rapidul in "cazul Pancu". Scandalul declansat duce la mazilirea presedintelui Drutca, lucru consfintit pe 23 iulie 1999.
Loviturile de teatru continua. Rapidul nu trimite banii pina pe 1 august si, normal, protocolul cade. Desi nu mai era, presedinte Drutca trimite un fax la FRF pe 6 august, prin care specifica inca o data ca intelegerea a cazut. Totusi, pe 6 august, Rapidul trimite Iasului cei 80.500$. Noua conducere a lui Poli incaseaza banii, insa trimite pe 25 august un memoriu la FRF, prin care cere diferenta pina la 300.000$.
Pe 14 septembrie, la prima instanta a Federatiei, Comisia pentru Statutul Jucatorului (CSJ), cade o noua bomba: Rapidul prezinta un act semnat de Vasile Drutca si Leonida Antohi, prin care termenul de plata a celor 80.500$ este prelungit pina pe 7 august! Atit Antohi, cit si Drutca dau declaratii scrise ca ei nu au semnat nici o prelungire a termenului de plata, si dupa mai multe termene, CSJ da dreptate Iasului, obligind Rapidul la plata diferentei. Bucurestenii ataca decizia la Comisia de Apel a FRF si obtin dreptatea, piesa de rezistenta fiind o noua hirtie ce prevede prelungirea termenului de plata. De aceasta data, hirtia, fara numar de inregistrare la iesirea din Copou si avind un alt antet fata de cel obisnuit in mod curent, este semnata doar de Drutca. Iesenii fac recurs la ultima instanta fotbalistica, Comitetul Executiv, insa dreptatea ramine in Capitala.
Dupa mai multe scandaluri in presa cu FRF, FCM Poli reclama acest caz la Politie, in decembrie 1999. Dupa mai bine de un an de la depunerea plingerii, politistii ieseni au inaintat dosarul Parchetului de pe linga Curtea de Apel. Ieri a fost audiat de procurorii ieseni ex-presedintele FCM Poli Vasile Drutca. Desi fusese programat la ora 9, Drutca a motivat ca ii lipsesc niste acte, si a solicitat aminarea audierii. Pina la urma, in jurul orei 14, Vasile Drutca a intrat in biroul procurorului Mihai Covalciuc, insotit de avocatul Marius Striblea. El parea atunci vesel, si a reusit cu abilitate sa se fereasca de aparatele de fotografiat ale fotoreporterilor care asteptau in fata cladirii. Dupa mai bine de trei ore de audieri, Drutca a iesit din sediul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi cu catusele pe miini. De aceasta data, veselia a disparut de pe chipul sau, iar pentru a nu fi surprins de fotoreporteri cu miinile incatusate, si le-a acoperit cu un fular. El a fost urcat in masina Politiei si dus in arestul de la Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi. Procurorii au emis pe numele lui Vasile Drutca un mandat de arestare de 5 zile, fiind acuzat de comiterea infractiunilor "abuz in serviciu contra intereselor publice", "fals material" si "uz de fals". Prejudiciul adus clubului iesean pe care procurorii l-au retinut se ridica la 189.000$. Imediat dupa arestarea lui Vasile Drutca, procurorii care s-au ocupat de caz au declarat ca cercetarile sint abia la inceput, urmarindu-se in special descoperirea unor eventuale participari la comiterea acestor infractiuni si la pagubirea FCM Poli Iasi. Urmeaza ca procurorii sa finalizeze dosarul si sa-l inainteze instantei de judecata. Pentru infractiunile trecute in sarcina sa, Vasile Drutca risca sa primeasca o pedeapsa intre 6 luni si 5 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi.
Reactii: Romeo Olteanu (consilier local, presedintele Consiliului de Administratie al FCM Poli, administrator al SC "Iasi XXI", principalul sponsor al echipei): "Dupa mai mult de un an de cercetari, s-a descoperit ceea ce era evident; si anume ca Poli a fost pagubita de aproape 220.000$. Acum, cred ca trebuie sa vedem de unde vom putea recupera banii. De la Drutca, daca el este singurul care a gresit, sau din alta parte daca sint mai multi vinovati. In acest ultim caz, daca se va dovedi ca Rapidul are partea lui de vina, vom cere FRF rejudecarea cazului".(Radu BURLACU)

Comentarii