O fosta deputata de Iasi a ajuns boschetar la Ciric

marți, 09 septembrie 2003, 23:00
5 MIN
 O fosta deputata de Iasi a ajuns boschetar la Ciric

„Este ca in filme”, a spus Doina Noghin. S-a referit deopotriva la viata ei politica, dar si la cea personala. De fapt, viata ei personala este politica. Nu a glumit nici o clipa, pentru ca viata personala se rezuma la un copil si un divort. Dupa care a inceput sa povesteasca. „Pe 15 martie ’90, am inregistrat la Judecatorie primul partid ecologist din Iasi. Pe listele acestui partid am candidat la Camera Deputatilor si am fost aleasa”, a spus Noghin, fosta absolventa de Chimie Industriala la Iasi. E nascuta la Abrud, in Alba, in 1945, dar a ajuns la Iasi „deportata” de la Fagaras, unde lucra in 1987. „Am fost singurul inginer din zona Brasov care a sprijinit revolta muncitorilor din ’87, de aceea m-au trimis la Pascani, la fosta intreprindere de traductoare”, a rezumat Noghin. A fost deputata numai patru luni, intre mai si august 1990. „In august am plecat din tara, scirbita de politica FSN”, a adaugat fosta parlamentara. In acel moment, nu avea o casa, statea in chirie. A plecat in Suedia: „Voiam de fapt sa ajung in Franta, dar apoi am hotarit ca va fi Suedia”.
„A fost o deplasare de lucru in Suedia si ea nu s-a mai intors”
Avea sansa sa stea macar doi ani in Parlament. Dar a ales sa stea numai patru luni. Momentul determinant pentru plecarea ei a fost mineriada din iunie 1990, dupa cum sustine. „Intr-o singura zi, am fost agresata de trei ori. Atunci FSN-ul nu a facut nimic, parlamentarii nu au facut nimic. Cum sa guvernezi tara cind minerii bat cu bitele la Parlament? Atunci mi-am dat seama ca nu are nici un rost sa mai stau. Mi-am facut rapid rost de viza si am plecat, nici nu stiam unde vreau sa plec, stiam numai ca trebuie sa plec”, a spus Doina Noghin. Ocazie mai potrivita decit o vizita oficiala in Suedia nici ca putea fi. „A fost o deplasare de lucru in Suedia si ea nu s-a mai intors cu grupul parlamentar”, ne-a spus fostul deputat FSN de Iasi Dumitru Calance. Practic, nu a apucat sa-si treaca numele pe nici o lege. Dar si l-a trecut in statistica politica a Iasului, ca prima femeie parlamentar din judet.
In 2000 a vrut sa candideze la presedintie
S-a intors noua ani mai tirziu din Suedia. Era gata de o noua revolutie: a infiintat Partidul Liberal Reformist, alintat ca „partidul brinduselor”, pentru ca avea ca simbol o brindusa. Nu s-a ales nimic de aceasta formatiune politica, pentru ca nu a reusit sa o inregistreze la Judecatorie. Nu s-a dat batuta si, in 2000, a strins semnaturi pentru candidatura la presedintie. „Aveam dosarul in regula, dar mi-a fost respins de Biroul Electoral Central, pe motiv ca inregistrarea era tardiva”, a explicat Noghin de ce nu a intrat efectiv in cursa pentru presedintie. Dupa 2000, s-a implicat in tot felul de proiecte. Printre altele, a intrat in PNL, hotarita chiar sa devina sefa acestui partid. „Mi s-a spus ca nu am vechime in PNL, dar eu le-am spus ca am vechime in liberalismul european”, a explicat fosta parlamentara. Printre proiecte fanteziste sau chiar excentrice, a ajuns in 2003 fara bani, doar cu o pensie de 2,7 milioane lei. Acum sta intr-un cort, printre casutele de lemn de la Ciric.
„Era mai ciudata, pasionata de chestiuni «misterioase»”
„Fiul meu, care e in Suedia, imi trimitea bani de acolo. Dar, acum, nu-mi mai poate trimite”, a spus pensionara. Iar din pensia ei de nici trei milioane de lei nu-si poate acoperi o chirie in Iasi si sa mai si traiasca. „Sint inscrisa pe listele Primariei, dar, desi eram in primavara in capul listei, acum sint pe alta lista, in coada”, a rezumat Noghin povestea locuintei. In lipsa de alta solutie, si-a luat un cort si a cerut mila la Ciric. Acolo, printre casute, intr-un cort viu colorat, s-a mutat prima deputata a Iasului de dupa 1989. Ca parlamentar, Noghin a ramas in memoria fostilor ei colegi fie ca o ciudatenie a legislaturii din 1990, fie ca o prezenta de abia sesizata. „Era mai ciudata, pasionata de chestiuni «misterioase». Stiu ca, la un moment dat, se ocupa de radiestezie. Altfel, insa, nu stiu sa fi facut ceva special in Camera”, a spus fostul deputat FSN Dumitru Calance. Pentru fostul deputat Cristian Zainescu, Noghin avea o singura calitate. „Era evident impotriva comunismului”, a declarat Zainescu.
Declaratii ciudate ale Doinei Noghin
Un dialog cu Doina Noghin seamana cu o poveste conspirativa. „Fiul meu nu-mi mai poate trimite bani din Suedia pentru ca prim-ministrul de acolo este social-democrat si il impiedica pe fiul meu sa ma mai ajute. Astfel, se asigura ca nu voi constitui un partid de dreapta in Romania”, este una din explicatiile lui Noghin pentru faptul ca sta la cort. De vina este un complot national, dupa propriile declaratii. „Am facut o plingere la Parchet prin care acuzam ca se incearca sufocarea mea prin gaze iritante, de catre politia politica secreta”, a aratat fosta deputata. Si asta nu e tot. „De fiecare data cind mergeam intr-un oras sa-mi racolez simpatizanti, politia politica secreta avea grija sa fiu intimpinata cu o inmormintare. De altfel, simpatizanti de ai mei au ajuns in spital sau chiar in mormint”, a mai spus Noghin. Fosta parlamentara e convinsa ca „politia politica secreta” i-a racolat chiar si rudele, ba mai mult, se afla pe urmele ei oriunde s-ar duce. „Nu este vorba de mania persecutiei. Numai fidelii lui Ceausescu m-ar fi putut acuza de asta”, a conchis, calm, Doina Noghin.
In 2000 a contestat trei candidati la presedintie
Dupa ce a ratat intrarea in cursa electorala pentru presedintia Romaniei din 2000, Doina Noghin s-a napustit pe unii din candidatii deja aflati in cursa. Astfel, a contestat trei dintre candidaturi, adica pe cele ale lui Teodor Melescanu, Ion Iliescu si Petre Roman. Pe 3 noiembrie 2000, fosta deputata i-a contestat pe Iliescu si Roman. „Prin contestatie, se sustine, ?n principal, ca cei doi candidati la functia de Presedinte al Rom?niei se fac vinovati pentru «varsari de singe de la Revolutia din Decembrie 1989», pentru deturnarea Revolutiei de la desfasurarea ei pasnica si nedezvaluirea adevarurilor despre evenimentele din timpul Revolutiei, ca urmare a detinerii functiilor avute atunci”, s-a mentionat in contestatia depusa in instanta. Pe 6 noiembrie 2000, Noghin l-a contestat si pe Melescanu. „In perioada ?n care candidatul a indeplinit functia de ambasador al Rom?niei ?n Suedia, «s-a creat discordie ?ntre rom?nii veniti ?nainte de Revolutie si cei veniti dupa Revolutie» si, datorita politicii promovate de acesta, contestatoarea, care a emigrat ?n Suedia ?n anul 1990 si s-a repatriat ?n anul 1999, a fost urmarita, persecutata, obstructionata sa-si continue studiile, sa ocupe posturile corespunzatoare pregatirii sale profesionale, existind «o campanie concertata» ?mpotriva sa atit pe teritoriul Suediei, cit si pe cel al Rom?niei”, a notat instanta in legatura cu contestatia depusa. Toate cele trei contestari au fost respinse de instanta. (C.P.)tre casutele de lemn de la Ciric. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii