Primarul trebuie sa scoata din joben 925 de ieseni ca sa-si pastreze salariul

joi, 04 noiembrie 2004, 00:00
2 MIN
 Primarul trebuie sa scoata din joben 925 de ieseni ca sa-si pastreze salariul

Conform legii, salariile celor care conduc orasul sint in strinsa legatura cu numarul iesenilor. In acest moment conducerea orasului, formata din primar, viceprimari si secretarul Consiliului Local, este platita cel mai bine, dupa sefii capitalei. „Indemnizatia primarului este calculata pentru o populatie de peste 320.000 locuitori. Ea a fost stabilita printr-o ordonanta de urgenta inca din 2002. La acea suma se mai adauga doua indexari a cite 6%”, a declarat Dana Mihai, sef serviciu resurse umane, din cadrul Primariei. Astfel, in acest moment primarul primeste o indemnizatie de aproximativ 29 milioane lei, venit brut, viceprimarii cite 25 milioane lei, iar secretarul aproape 24 milioane lei. „Indemnizatia este destul de mica, fata de functiile pe care le avem. Dupa scaderea impozitelor mai ramin 15 milioane lei. In plus, noi nu putem primi sporuri sau stimulente”, a explicat viceprimarul Constantin Neculau. Contactat telefonic aseara, primarul Gheorghe Nichita a afirmat ca nu stie exact cum ii este calculat salariul. „Nu m-a interesat niciodata salariul pe care-l iau ca primar, ci doar demnitatea functiei. Multumirea iesenilor este singura plata pe care mi-o doresc”, a spus Nichita.
„E foarte curios, nu stiam de acest lucru”
Insa, conform unor statistici oferite de Prefectura si de Consiliul Judetean la data de 1 ianuarie 2004, Iasul nu mai avea decit 319.075 locuitori. Dupa aceste statistici a fost stabilit in vara si numarul de consilieri locali. Numarul acestora a scazut de la 31, pentru mandatul 2000-2004, la 27 in prezent. Nimeni din conducerea primariei nu avea idee ca Iasul ar putea avea mai putin de 320.000 locuitori. „Este al doilea oras din tara dupa Bucuresti, asa ca la indemnizatii intram in categoria urmatoare capitalei. Iasul are locuitori mai multi”, a continuat Neculau. Nici secretarul CL nu parea sa stie ca populatia orasului a scazut atit de mult. „O sa ma interesez la statistica, pentru ca ma afecteaza si pe mine. E foarte curios, nu stiam de acest lucru”, a afirmat Lacramioara Vernica, secretarul CL. Daca s-ar tine cont de datele Directiei Judetene de Statistica, sefii Iasului au primit in acest an, in medie, cam cu 2 milioane lei pe luna mai mult decit s-ar fi cuvenit. Astfel, primarul ar trebui sa fie platit cu aproape 27 milioane lei, viceprimarii cu aproximativ 23 milioane lei, diferenta pastrindu-se si in cazul secretarului. (Felix GUZGA)
Salariile sefilor de la judet
Sefii judetului au salarii cu putin mai mari decit cele ale primarului si viceprimarului. Astfel, presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, si prefectul Spiridon Cretu au salarii brute de 33,2 milioane lei. Vicepresedintii CJ si subprefectul Corneliu Rusu Banu sint retribuiti lunar cu cite 29,8 milioane lei, brut.
La rindul lor, secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte, si cel al CJ, Ion Serbina, au un salariu brut de 22 milioane lei. La acesta se adauga insa sporurile de vechime, de conducere si cel de dispozitiv. In total, cei doi primesc lunar cite 33 milioane lei. „Serbina cistiga ceva mai putin decit Flaiser. Ca demnitari alesi, presedintele si vicepresedintii nu au insa dreptul la sporuri”, a explicat Constantin Huma, seful Directiei organizare din cadrul CJ. (A.Z.)

Comentarii