Primul record al anului 2005: 16 nou-nascuti abandonati in maternitatile din Iasi

miercuri, 26 ianuarie 2005, 00:00
6 MIN
 Primul record al anului 2005: 16 nou-nascuti abandonati in maternitatile din Iasi

O cheama Ioana si are doar 13 zile de viata. E sanatoasa si mincacioasa, dupa cum spun cadrele medicale. In alt patut este un baietel de numai 3 zile, la fel de sanatos. Nu are nume si nici mama linga el, pentru ca femeia care l-a nascut a fugit din spital a doua zi dupa ce l-a adus pe lume. Sint copii care nu vor cunoaste mingiierile si dragostea de mama, poate doar putina afectiune din partea asistentelor care ii ingrijesc acum. Ca cei doi, alti 14 nou-nascuti, abandonati de la inceputul anului si pina in prezent in cele doua maternitati iesene, vor creste fara parintii naturali. Ei au dat nastere unui adevarat record in ultimii 15 ani: intr-o singura luna s-au inregistrat abandonuri cit jumatate din numarul total de anul trecut. „Este foarte mult, nu s-a mai intimplat asa ceva. Este o situatie fara precedent, numai daca ne gindim ca in 2003, anul cu cele mai multe abandonuri, numarul de bebelusi abandonati a fost de 55”, spune Pintilii Penciuc, director pe probleme de protectia copilului din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si protectia Copilului (DASPC) Iasi. Si aceasta in timp ce Romania a inregistrat la inceputul anului un alt record, de aceasta data mondial: cea mai batrina mama din lume, Adriana Iliescu, care la 67 de ani a dat nastere unui copil. Ironia sortii sau nu, cert este ca foarte multe femei tinere au ales sa-si lase copii abia nascuti in grija statului. „Bine ca nu i-au aruncat la tomberon sau sa-i lase in strada, sa moara. Asa, mai au o sansa, sa-i ia niste oameni cumsecade sa-i infieze. Mare pacat, ca multi dintre ei sint printre cei mai sanatosi nou-nascuti”, spune asistent principal Mariana Rusu de la Maternitatea „Ghica Voda”, care ii are in grija pe cei doi bebelusi abandonati.
„A scris pe foaie ca pleaca pentru citeva ore si ca se obliga sa revina sa-si ia copilul si dusa a fost”
Povestea micutei Ioana este trasa aproape la indigo ca multe alte povesti ale copiilor abandonati in maternitatile iesene. De minutele lor se prind doar degetele asistentelor care ii ingrijesc in spital. Nimeni insa nu-i stringe cu dragoste la piept ca sa-i alapteze si sa-i iubeasca. Doar mila stirnesc in ochii celorlalte lehuze care trec pe linga ei. Unele le ofera din laptele ce le prisosesc de la sini. Asa ajung sa creasca si ei in primele zile de viata. In actele lor de nastere lipsesc cel mai adesea numele parintilor. Cadrele medicale de la Maternitatea „Ghica Voda” spun ca datele oferite de femeile care ii abandoneaza sint, in cele mai multe cazuri, false. „A spus ca o cheama Oana Gaina, ca are 26 de ani si ca este din Hirlau. A stat 4 zile in spital si a apucat sa-i dea numele de Ioana si sa o alapteze la sin. Apoi a zis ca trebuie neaparat sa ajunga la Hirlau sa-si rezolve niste probleme cu actele. A scris pe foaie ca pleaca pentru citeva ore si ca se obliga sa revina sa-si ia copilul si dusa a fost. Au trecut 13 zile si nici un semn de la ea. Nu sintem siguri ca datele pe care le-a dat ea in spital sint adevarate”, a povestit asistenta Mariana Rusu. Desi s-a prezentat ca o femeie curata si ingrijita, cadrele medicale banuiesc ca tinara este prostituata deoarece micuta Ioana este al treilea copil al acesteia abandonat in spital. Mai mult, medicii au descoperit la internare ca Oana Gaina este bolnava de sifilis. „A fost bolnava si fetita, dar am tratat-o si acum e sanatoasa. Sint sigura ca femeia era prostituata, altfel nu se explica siflisul si faptul ca si-a mai abandonat inca doi copii in maternitate. Nu stiu cum poate fi calificat gestul acestor femei. Nici ciiini sau pisicile nu-si abandoneaza puii dupa ce ii nasc”, a spus dr. Maria Stamatin, sefa Sectiei de Neonatologie de la Maternitatea „Ghica Voda”. Cit despre mama baietelului de 3 zile si aceasta pare sa-si fi dat niste date false. „A spus ca o cheama Grigoriu si are 21 de ani. Dar cred ca este un nume fals. A fugit din spital a doua zi dupa ce l-a nascut. Era curata, arata bine si nu a lasat impresia ca nu avea cu ce sa-si creasca copilul. Nu poti sa le tii legate de pat. Spun ca se duc pina jos, la chioscul din curte, si dispar”, a mai povestit asistenta Rusu.
Noua dintre cei 16 copii abandonati au fost deja „plasati” temporar
Imediat ce cadrele medicale din maternitate isi dau seama de disparitia mamei care si-a abandonat nou-nascutul este anuntata Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Cazul intra astfel in atentia asistentilor sociali de aici care incep o ancheta. „Datele false furnizate de mame fac ca ancheta sa fie foarte mult ingreunata si preluarea copilului sa dureze un timp. Dupa ce se face dosarul, nou-nascutul este internat intr-un leagan si imediat i se gaseste o solutie: incredintarea unui asistent maternal profesionist, incredintarea unei rude apropiate – bunici sau un membru al familiei largite – sau internarea, atit a mamei, cit si a bebelusului, la Centrul Maternal, in vederea evitarii abandonului. Centrul Maternal este insa o solutie provizorie pentru mame si incercam in cele 6 luni cit sta acolo cu copilul sa o convingem si sa o ajutam sa nu-l abandoneze totusi”, a spus Pintilii Penciuc. El a precizat ca din cei 16 bebelusi abandonati la inceputul acestui an in cele doua maternitati iesene, pentru noua dintre ei s-au gasit deja solutii favorabile. Astfel, cinci dintre ei au fost reintegrati la bunici sau familia largita, un copil a fost dat unui asistent maternal profesionist, un altul a fost internat intr-un centru pentru ca suferea de dizabilitati grave; doi copii vor fi transferati la Piatra Neamt si Galati, iar unul a fost internat impreuna cu mama lui la Centrul Maternal Iasi. „Bineinteles, inca mai inregistram cazuri de femei din alte judete care vin sa nasca la Iasi si cu intentia clara de a-si abandona aici copiii. Ele cred ca daca recurg la aceasta tactica li se pierde mai usor urma. Un motiv mai este si ca ascund astfel nasterea de familie sau de comunitatea in care traiesc. Multe reusesc, pentru ca in cele mai multe cazuri isi dau date false. Noi insa sintem nevoiti, potrivit legii, sa trimitem copilul in judetul pe care l-au declarat ele”, a mai spus Pintilii Penciuc. Statisticile Directiei privind abandonurile arata ca, in cursul anului trecut, au fost rezolvate 36 de cazuri, in timp ce anul 2003 detine recordul cu 55 de cazuri.
80 dintre femeile care isi abandoneaza copiii sint necasatorite
Despre femeile care-si abandoneaza copiii in spital, atit cadrele medicale care le asista la nastere, cit si asistentii sociali care se ocupa de cazul lor spun ca virsta acestora este din ce in ce mai scazuta. „Acest fenomen se inregistreaza de 2-3 ani incoace si a culminat cu anul trecut, cind au fost foarte multe eleve si studente in astfel de situatii. Din nefericire, acum predomina virsta de 14-20 de ani. Am avut anul trecut chiar si un caz mai deosebit, o adolescenta de 12 ani si jumatate care a facut cerere sa lase copilul la noi. In marea lor majoritate, cind vin si spun ca doresc sa-si dea bebelusii la stat, scot pe tapet imediat motivul ca vor sa-si continue studiile. Altele, mai in virsta, daca se poate spune asa, la 23-26 de ani, spun ca nu au cu ce sa-l creasca. Bineinteles, peste 80% dintre aceste femei sint necasatorite”, a spus Pintilii Penciuc. Sint cazuri insa cind unele dintre aceste tinere doresc sa-si pastreze copiii dar, de frica parintilor si in lipsa unui ajutor din partea acestora, ajung pina la urma sa-i lase tot in grija statului. „Eu cred ca familia mamei greseste pentru ca o abandoneaza in momentul cind ea ramine insarcinata si da nastere unui copil. Astfel, tinara se vede si ea pusa in ipostaza de a fi nevoita sa-si abandoneze copilul in lipsa unui ajutor din partea familiei. Astfel de cazuri se intimpla cel mai adesea in mediul rural, unde si comunitatea nu este atit de toleranta cu o tinara care are un copil din flori, cum se spune”, este de parere dr. Maria Stamatin. Parerea generala este ca, orice le-ar determina pe aceste tinere sa-si abandoneze copiii, este de preferat ca acest lucru sa se intimple intr-un spital decit intr-un tomberon sau pe strada. (Carmen MAFTEI)

Comentarii