Proba de Romana de la bacalaureat, plina de capcane

luni, 04 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 Proba de Romana de la bacalaureat, plina de capcane

Eminescu si romanul interbelic le-ar putea crea probleme la bacalaureat absolventilor de liceu. Profesorii spun ca subiectul de ieri, de la proba scrisa la limba romana, a avut o dificultate mai mare decit cel de anul trecut. Candidatii in schimb, ca si la testele nationale, unde au fost rezultate dezastruoase la romana, tin sa-i contrazica. „Subiectul a fost foarte usor”, spune multi dintre ei.
„Din valurile vremii…”
Inca de la primul punct – analiza unui text la prima vedere – elevii care nu s-au pregatit temeinic au fost pusi in dificultate. Candidatii au avut de rezolvat 10 cerinte care faceau referire la poezia „Din valurile vremii…”, de Mihai Eminescu. Partea de vocabular a fost destul de simpla. Absolventii au avut de scris patru expresii sau locutiuni care sa contina cuvintul „fata”, sa alcatuiasca doua enunturi pentru a ilustra polisemia cuvintului „inima” si sa corecteze mai multe greseli dintr-un text. Cerintele de stilistica i-ar fi putut pune in dificultate pe candidati. Cel mai greu, spun profesorii, a fost ultimul subpunct care le cerea candidatilor sa comenteze in cel mult 10 rinduri ultima strofa a poeziei. „Poezia este un text mai greu, chiar daca apartine unui poet studiat serios in scoala. Poezia de fata nu este una accesibila, facind parte din perioada de maturitate a poetului, cind filosofia este mai complicata”, a spus ieri inspectorul scolar general Camelia Gavrila, profesoara de romana. Candidatii spun insa ca nu au intimpinat dificultati. „Primul punct mi s-a parut cel mai simplu. La vocabular m-am descurcat, iar la comentat la fel. Nu cred ca am gresit ceva”, s-a aratat optimist Razvan, candidat la centrul de la Liceul „Vasile Alecsandri”.
La punctul al doilea al subiectului, candidatii au avut de intocmit o cerere, care sa respecte normele de redactare si conventiile specifice. „Acest subiect nu ar trebui sa ridice probleme, insa sintem convinsi ca vor exista si multe perle”, a spus Camelia Gavrila.
Cine a ales „Morometii” va primi zero puncte
Cel mai greu exercitiu al subiectului de la romana a fost cel de eseu. Candidatilor li s-a cerut sa ilustreze particularitatile romanului, pina la al doilea razboi mondial, prin referire la o opera literara studiata, aprtinind unui scriitor canonic. Foarte multi candidati au gresit se pare inca de la alegerea romanului. Profesorii de romana avertizeaza ca cine a ales „Morometii” lui Marin Preda nu va fi punctat la punctul al treilea. „Romanul lui Marin Preda nu este interbelic. Candidatii aveau insa la dispozitie mai multe optiuni decit in ceilalti ani. Speram astfel ca «Ion» al lui Rebreanu, ales in disperare in ultimii ani, sa nu se regaseasca prea mult in eseurile absolventilor”, a spus Camelia Gavrila. „Am ales «Ion». La fel si cei mai multi colegi ai mei. Subiectul a fost foarte usor”, spune un candidat de la Liceul „Eminescu”. Candidatii ar mai fi putut alege „Patul lui Procust” sau „Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi”, a lui Camil Petrescu, sau „Enigma Otiliei”, a lui George Calinescu. Ca noutate, in acest an la cerinta de concepere a unui eseu a fost introdus si un citat, apartinind lui Eugen Lovinescu, de care candidatii ar fi trebuit sa tina cont in comentariul lor. „Citatul este un punct de sprijin, dar si o modalitate de departajare a elevilor foarte buni de cei mai putin pregatiti”, a mai spus Gavrila. Aceasta crede ca cine nu a scris nimic la eseu nu va reusi sa ia nota de trecere. La proba de limba romana de ieri au fost prezenti 5.879 de candidati. Astazi, absoventii ieseni au zi de pauza, urmind ca miine sa sustina proba scrisa la disciplina obligatorie de profil. (Marinela RATA)

Comentarii