Profesor la tara: o meserie de care lumea fuge ca dracul de tamiie

joi, 28 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 Profesor la tara: o meserie de care lumea fuge ca dracul de tamiie

Slujbele in invatamint sint din ce in ce mai putin tentante. La concursul din acest an, nu au fost cautate nici jumatate din catedrele de titulari vacantate. Aceasta deoarece oferta ISJ a cuprins din abundenta posturi in scolile de la marginea judetului, unde naveta impovaratoare costa aproape cit tot salariul. Cele mai rivnite catedre au fost, ca in fiecare an, cele din Iasi, de la liceele teoretice.
Cioca-Boca, Boureni, Dagita
Din cele 600 de catedre in invatamint pe viata, vacantate de ISJ, candidatii ieseni nu au optat in acest an decit pentru 288. Dintre acestea, doar 234 au fost efectiv repartizate in sedintele publice. „Diferenta de 54 de posturi reprezinta catedrele pentru care candidatii au dat concurs, dar nu s-au mai prezentat si in sedintele publice ca sa le ocupe sau nu aveau note titularizabile, adica peste 7.00, pentru a fi repartizati pe ele”, a explicat Adrian Mantu, inspector scolar de personal. Atit cele 54 de posturi neocupate in sedintele publice de pe 26 si 27 august, cit si cele peste 300 pentru care nu si-a aratat nimeni interesul pina acum, vor fi scoase la concursul de detasare la cerere si apoi la suplinire. Inspectorii scolari se arata insa sceptici in privinta ocuparii acestora chiar si in urmatoarele etape ale concursului. „Cele mai multe dintre aceste posturi titularizabile sint la scolile de la tara, de la marginea judetului, de care candidatii fug in fiecare an. La Dagita, de exemplu. Cine se duce acolo?”, a spus Adrian Mantu. Printre satele in care sint inca libere posturi de totulari in invatamint se numara Alexeni, Boureni, Cioca-Boca, Dolhesti si Coarnele Caprei, toate la zeci de kilometri departare de Iasi.
A ratat titularizarea cu media 9,60
Daca pentru posturile de la tara inspectorii scolari se vor ruga de candidati sa le ocupe, catedrele din oras, in special cele din Iasi, s-au repartizat mai ceva ca piinea calda. Cele mai rivnite posturi au fost in acest an cele de la engleza, istorie si filosofie la licee precum „Alecsandri”, „Emil Racovita” sau „Eminescu”. Candidatii care au ocupat aceste posturi au avut cu totii note peste 8. Postul de profesor de istorie de la „Alecsandri”, de exemplu, a fost luat de Ioana Chiruta, cu nota 8,75. Pe catedra de engleza de la „Racovita” va fi incadrata din toamna Mihaela Gotcu, cu 8,50, iar pentru postul de engleza de la „Eminescu”, Adriana Athes, cu 9,45. La filosofie, postul de la „Alecsandri” i-a fost repartizat Anei Maria Fuioaga, cu 10.
Concursul pilot din acest an, la care candidatul a putut opta pentru o singura scoala la care a crezut ca are cele mai multe sanse, a facut ca dupa sedintele publice multi dintre acestia sa ramina nerepartizati, desi au note mari la examenul scris din 18 iulie. Un exemplu este candidatul Bogdan A., cu nota 9,60 la matematica, sau Andreea Andronic, cu 9 la romana, si Elena Aftene, cu 9,15 la engleza. Toti candidatii cu note de peste 7,00 care nu au prins insa post de titular au dreptul sa participe la repartizarea computerizata pentru posturile de suplinire. Cu o singura conditie: sa se inscrie pentru aceasta etapa. Reapartizarea computerizata la suplinire va avea loc pe 6 august. Inscrierile pentru suplinire vor avea loc pe 4 si 5 august. (Marinela RATA)

Comentarii