REZOLVATI CAZUL DIPLOMELOR FALSE!

duminică, 14 aprilie 2002, 23:00
5 MIN
 REZOLVATI CAZUL DIPLOMELOR FALSE!

Isi mai aminteste cineva despre afacerea diplomelor false? In urma cu doi ani, cind Ambasada Italiei demasca, printr-un comunicat adresat autoritatilor romane, cel mai rasunator scandal din istoria invatamintului romanesc, cazul a tinut luni intregi, zi de zi, prima pagina a ziarelor. 63 de cetateni italieni, presupusi absolventi ai unei universitati private bucurestene Universitatea Ecologica (UE), al carei rector era Dolphi Drimmer au fost facuti doctori stomatologi la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi, unde si-au sustinut licenta. Unii dintre acestia nu numai ca nu urmasera studii universitare in prealabil, insa nu aveau nici macar bacalaureatul. Cercetarile ulterioare au aratat ca o parte dintre italieni nu venisera in Romania decit de doua ori, deci si sustinerea examenelor de licenta la Facultatea de Stomatologie condusa de Vasile Burlui, de la UMF Iasi, era pusa sub semnul intrebarii. S-a vehiculat atunci ca italienii si-ar fi „cumparat" la negru diplomele de licenta cu cite 50.000 de dolari de caciula. Acum, la doi ani de la inceperea cercetarilor, cazul diplomelor nu mai este amintit decit la talk-show-urile televizate. Saptamina trecuta, intr-o astfel de emisiune, presedintele Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA), prof.dr. Ioan Mihailescu, motiva recenta decizie de retragere a autorizatiei de functionare pentru Universitatea Ecologica prin implicarea acesteia in cazul diplomelor false.
Contactat telefonic, Mihailescu ne-a declarat ieri ca nu mai stie nimic despre ancheta „decit ca a inceput in urma cu doi ani". „Impresia mea este ca vrea sa se traga de timp inca trei ani, ca sa se poata prescrie", a declarat seful CNEAA.
Rusu Banu: „Dar ce? Nu s-a terminat totul?"
Tacerea politiei si a procuraturii ii face pe multi sa creada ca ancheta diplomelor ar fi fost de mult finalizata, cei implicati cu semnaturi in eliberarea celor 63 de diplome de licenta fiind gasiti „basma curata". „Dar ce? Nu s-a terminat totul? Am crezut ca lucrurile s-au soldat cu bine, din moment ce nimeni nu mi-a adus nimic la cunostinta", a raspuns derutat prefectul Iasului, Corneliu Rusu Banu. Prefectul a adaugat ca ultimele vesti despre ancheta le-a avut in urma cu aproximativ un an, cind membri ai Departamentului de Control al Guvernului, condus pe atunci de Ovidiu Grecea, au sosit la Iasi, printre obiectivele lor aflindu-se si dosarul diplomelor false.
„Nu am mai primit nici un raport cu privire la acest caz, desi in calitate de prefect, ar fi trebuit sa primesc. De aceea am crezut ca s-a limpezit", a explicat Rusu Banu. „Ar trebui sa se faca odata lumina. Ori e alba, ori e neagra", a incheiat acesta. Nimic despre ancheta diplomelor nu stie nici Ion Solcanu, seful filialei iesene a PSD. „Eu cred ca cercetarile continua. Nu stiu, insa, absolut nimic", a declarat el.
Stanciu: „Eu nu mai stiu nimic. S-a mai aflat ceva?"
Toata lumea de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa" (UMF) pare a fi uitat complet ca centenara institutie a fost protagonista celui mai rasunator scandal din invatamint.
„Eu nu mai stiu absolut nimic despre acest dosar. S-a mai aflat ceva?", a intrebat rectorul UMF, prof.dr. Carol Stanciu, considerind ca scandalul de acum doi ani nici nu mai merita atentie.
Ultima informatie despre traseul anchetei dateaza de asta vara, cind reprezentantul Interpolului in Romania, Paolo Sartori, anunta ca o parte dintre cei 63 de italieni licentiati in Stomatologie la Iasi au fost retinuti pentru cercetari. Citeva saptamini mai tirziu, reprezentantii IGP comunicau ziarului nostru la insistentele reporterilor ca a fost retinut pentru cercetari Niccolo Panepinto, rectorul universitatii de la care au fost transferati in Romania cei 63 de italieni. Asa cum a declarat atunci pentru ziarul nostru colonelul Jenica Arion, de la Directia
Cercetari Penale a Inspectoratului General de Politie alaturi de Niccolo Panepinto, citiva dintre italienii care s-au trezit peste noapte doctori stomatologi, cu diplome purtind semnatura lui Vasile Burlui si antetul UMF Iasi, au fost si ei anchetati vara trecuta de Interpol. Marturiile italienilor, asa cum a spus atunci reprezentantul Interpolului, Paolo Sartori, au confirmat faptul ca nu au fost in Romania decit de doua ori si, in consecinta, nu aveau cum sa urmeze studiile in Romania.
„Politia italiana ne-a promis ca ne va inmina diplomele de licenta pentru a le supune unei expertize grafoscopice", a mai spus atunci colonelul Jenica Arion.
Dosare penale Daca cele 63 de diplome de licenta eliberate de UMF Iasi cetatenilor ital ieni, transferati initial din Italia la Universitatea Ecologica din Bucuresti, poarta sau nu semnatura italienilor, asa cum ar trebui, nu se stie inca. La fel, nu se stie in ce mod au intrat acestia in posesia lor, tinind cont ca au fost doar de doua ori in Romania. Cert este ca documentele au fost semnate insa de decanul Facultatii de Stomatologie, Vasile Burlui, si de rectorul institutiei, Carol Stanciu. Burlui, alaturi de Jana Condurache, secretara facultatii, Dana
Buceag, secretara-sefa a rectoratului, si Dolphi Drimmer, fostul rector al Universitatii Ecologice (UE) Bucuresti unde ar fi urmat studiile italienii sint cei carora li s-au intocmit dosare penale, pentru ca au eliberat „foi matricole false pentru 63 de cetateni italieni care au
obtinut diplome de licenta la Facultatea de Medicina Stomatologica din cadrul UMF Iasi", potrivit unui comunicat oficial al IGP, de acum un an si jumatate.
Cazul diplomelor false isi are radacinile in acordul semnat in urma cu sapte ani de Universitatea Ecologica din Bucuresti cu Asociation de Estudios Universitarios Europea Madrid (Spania) si cu Centro Interuniversitario Europeo din Pavia (Italia). In 1997, invocind
parteneriate cu aceste universitati, conducerea Universitatii Ecologice a obtinut de la Ministerului Educatiei Nationale (MEN) aprobarea ca unii cetateni italieni sa sustina licenta la
UMF Iasi. Ancheta desfasurata la UMF, dupa demascarea cazului de catre Ambasada Italiei, in 2000, a demonstrat ca nu exista documente ca italienii au absolvit vreo universitate straina,
existind suspiciuni ca unii dintre acestia nu si-au sustinut nici bacalaureatul.
La UMF Iasi, singurul vinovat pentru eliberarea celor 63 de diplome a fost gasit in persoana secretarei-sefe de la Stomatologie, Jana Condurache, acuzata ca nu a analizat atent dosarele italienilor veniti la licenta. Senatul UMF a votat la acea vreme concedierea acesteia.
Contactata telefonic, Jana Condurache, ne-a spus insa ca lucreaza ca secretara sefa la Stomatologie doar in regim de colaborare.
Rectorul Carol Stanciu ne-a declarat ca, de fapt, ea nici nu a fost concediata vreodata, fiind doar transferata, pentru o luna, la Biblioteca UMF, apoi readusa la facultatea condusa de Vasile Burlui, ca secretara: „Postul de secretara-sefa la Stomatologie a fost ocupat prin concurs de Diana Vlasie, acum in concediu medical. Jana Condurache ii tine locul", a spus Stanciu, completind ca in secretariat era nevoie de ea. (Emilia CHISCOP, Mirela CORLATAN)
Taraganarea anchetei ii poate salva pe cei vinovati de condamnarea penala Potrivit Codului Penal, „falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului (…) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani". Sansa celor acuzati de fals si uz de fals in dosarul diplomelor false de a nu raspunde penal este prescriptia raspunderii penale. Dupa cum ne-a declarat un avocat al Baroului Iasi, care a preferat sa isi pastreze anonimatul, in cazul diplomelor false, raspunderea penala „se va prescrie daca in termen de cinci ani de la comiterea faptei persoanele acuzate nu sint trimise in judecata". In cazul in care pe parcursul celor cinci ani de la comiterea infractiunii au avut loc cercetari, raspunderea penala se prescrie dupa cel mult sapte ani si jumatate.
(Emilia CHISCOP, Mirela CORLATAN)

Comentarii