Seful CET, dupa gratii pentru un jeep luat mita

marți, 29 iunie 2004, 23:00
11 MIN
 Seful CET, dupa gratii pentru un jeep luat mita

Primul dosar gras al procurorilor PNA Iasi a explodat ieri. Ion Mihai, directorul general al CET, a fost retinut pentru 24 de ore. Seful „caldurii” este acuzat ca ar fi primit spaga un Land Rover pentru a cumpara carbune de la o firma din Ungaria. „L-a primit in 2002 in schimbul promisiunii de a promova interesele firmei maghiare”, au declarat procurorii Serviciului Teritorial Iasi al PNA. Noaptea care a trecut, seful CET a impartit celula arestului cu Ion Blidaru, directorul reprezentantei din Romania a firmei ungare. Cei doi sint acuzati de luare de mita, dare de mita, fals in inscrisuri si instigare la declaratii mincinoase. Avocatii apararii au sarit in sus, sustinind nevinovatia clientilor. „Este vorba despre un contract civil intre doua parti in ceea ce priveste masina. Procurorii nu au nici o dovada in sprijinul acuzatiilor”, a declarat Mihail Vlasov, avocatul directorului general al CET.
Cum a ajuns Land Rover-ul la Mihai, potrivit procurorilor
„Procurorii Serviciului Teritorial Iasi a PNA au dispus retinerea pentru 24 de ore a inculpatului Ion Mihai, director general la CET Iasi pentru luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la marturie mincinoasa fata de trei persoane, precum si a inculpatului Ion Blidaru, reprezentantul unei firme maghiare din Oradea, pentru dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata”. Acesta a fost comunicatul PNA care a anuntat „bomba” din administratie. Vestea a cazut ca un trasnet dupa mai multe ore de audieri in care cei doi inculpati au trebuit sa raspunda interogatoriului incrucisat al procurorilor PNA. Procurorii sustin ca seful „caldurii” a primit spaga, de la Ion Blidaru, directorul firmei „Bardos”, un autoturism de teren Land Rover pentru a „ajuta” firma respectiva in obtinerea contractelor de aprovizionare cu carbune a CET Iasi. „Ungerea” lui Mihai ar fi avut loc in martie 2002, sustin procurorii, cind masina a intrat pentru prima oara in garajul familiei. „Pentru a ascunde provenienta masinii, cei doi au convenit ca autoturismul sa fie vindut fictiv unei terte persoane din Bucuresti cu o suma mai mica si ulterior revindut catre Ion Mihai”, au precizat procurorii PNA. Prin aceasta manevra, au mai sustinut anchetatorii, masina care a fost cumparata din Germania cu 35.000 de marci (adica aproximativ 23.000 dolari la nivelul lui 2002) a ajuns la directorul Mihai cu 15.000 de dolari. Procurorii au precizat ca masina nu a parasit nici o clipa curtea firmei din Oradea inainte de a fi luata de seful CET Iasi. „Ulterior, aflind ca au fost demarate verificari, Mihai a convocat toate persoanele implicate in tranzactie si a incercat sa le determine sa nu declare adevarul cu privire la vinzarea masinii”, au adaugat procurorii PNA Iasi.
La 13,30, Mihai, cu catuse la miini, a fost dus in arest
Ceea ce dimineata se contura ca o simpla audiere la PNA s-a dovedit a fi o punere sub acuzare a lui Ion Mihai. La ora 13,30, acesta a iesit cu catuse pe miini si flancat de doi politisti. Patru pasi i-au fost necesari sefului CET Iasi pentru a disparea in intunecimea masinii PNA. Dupa care masina a demarat in tromba, cu destinatia arestul politiei. Dupa numai un minut, usa grea a PNA s-a mai deschis o data. Chiar si cu miinile incatusate, Ion Blidaru a incercat sa-si traga haina peste cap. Aceiasi patru pasi, o alta masina cu geamurile intunecate si aceeasi adresa de destinatie: arestul. Afara, avocatul Mihail Vlasov incerca sa demonstreze nevinovatia clientului sau, Ion Mihai. „Procurorii au dispus retinerea clientului meu pentru niste acuzatii la care nu au probe. Luarea de mita este de fapt un contract civil intre doua persoane fizice prin care a fost vindut un autoturism. Valoarea tranzactiei a fost de 15.000 dolari, din care Ion Mihai a platit 10.000 de dolari in doua transe. Pentru restul de bani, cei doi s-au intilnit si au cazut de acord la modalitatea de plata. Procurorii au un alt punct de vedere in cazul acestui contract civil”, si-a argumentat pozitia avocatul Vlasov. Avocatul lui Blidaru nu a comentat in nici un fel acuzatiile aduse clientului sau. Singurele cuvinte au fost schimbate cu avocatul Vlasov. „Acesta este numarul meu de telefon. Ar trebui sa ne intilnim diseara pentru a discuta”, dupa care avocatul oradean a plecat in tromba spre hotel. Astazi, Ion Mihai, directorul general al CET Iasi, si Ion Blidaru, directorul „Bardos”, vor fi prezentanti judecatorilor cu propunerea de arestare preventiva pentru urmatoarele 29 de zile.
„Lasati-ma citeva minute sa-mi revin”
Imediat dupa retinerea lui Mihai, reporterii „Ziarului de Iasi” au fost la sediul CET. In jurul orei 14 la sediul societatii nimeni nu stia ca directorul general este cercetat de PNA. Mai mult, doi dintre sefii CET – Dorin Ivana, directorul tehnic, si Mihai Pricop, directorul comercial – au aflat de la reporterii nostri ce se intimplase. „Lasati-ma citeva minute sa-mi revin. Discutam imediat tot ce va intereseaza, dar sa ma linistesc”, ne-a spus precipitat Dorin Ivana, care a iesit pentru citeva minute pe holul de la etajul al doilea din cladirea CET.
Contract CET – Bardos – Cristcom
La scurt timp, Ivana si Pricop au explicat tot ce stiau despre afacerile derulate intre CET Iasi si firmele Cristcom si Bardos. „Societatea noastra a derulat afaceri cu firma lui Ion Blidaru in iarna 2001-2002”, a declarat Mihai Pricop. Afacerea despre care a vorbit acesta a fost perfectata la o licitatie tinuta la Bucuresti, in perioada in care CET Iasi apartinea de Termoelectrica. Astfel, firma „Bardos Gyorgy Es Tarsai KFT” cu sediul in Ungaria a cistigat la respectiva licitatie furnizarea a 80.000 de tone de huila energetica cu putere calorifica de 6.000 kcal/kg. „Carbunele urma sa fie adus din Rusia prin reprezentantul fiscal din Romania, firma «Cristcom»”, a completat Pricop. Contractul semnat la Termoelectrica Bucuresti este din octombrie 2001. „Termoelectrica urma sa imparta cele 80.000 de tone la centralele din tara. Astfel, printr-un act aditional s-a convenit ca firma Cristcom sa aduca la Iasi 37.000 tone huila in noiembrie si decembrie 2001”, a spus Pricop. Acesta a adaugat ca, in acea perioada, nu a fost livrata intreaga cantitate. „S-au adus doar 3.612 tone pina la 1 ianuarie 2002”, a precizat directorul comercial al CET. Pretul de achizitie, pe tona, a fost fixat intre 59 si 60 dolari pina la frontiera romana. Nu se stie de ce furnizorul a adus o cantitate de nici 10% din valoarea trecuta in actul aditional. „Din cite stiu eu, celelalte doua firme care cistigasera licitatia la Bucuresti au furnizat carbune de proasta calitate. Huila adusa de Bardos – Cristcom indeplinea majoritatea cerintelor. Insa, in primele saptamini ale lui 2002, Termoelectrica Bucuresti a decis sa sisteze contractul cu toate cele trei firme, inclusiv cu firma lui Ion Blidaru”, a declarat Pricop.
„Nu putea insista pentru continuarea contractului”
Directorul comercial al CET a afirmat ca nu-si da seama cum ar fi putut interveni Ion Mihai pentru continuare contractului cu Blidaru. „La licitatia de la Termoelectrica nu a participat nimeni de la CET Iasi. Iar Mihai nu putea insista pentru continuarea acestui contract”, crede Pricop. Mai mult, acesta a spus ca, dupa ce in vara lui 2002 CET a trecut in subordinea Consiliului Local Iasi, nu au mai existat contracte perfectate nici cu Cristcom si nici cu Bardos. „Cristcom a participat si anul trecut la licitatia de huila la Iasi, insa a iesit pe locul III si nu a prins contract”, a afirmat Pricop.
Mihai: „Este mai vechi, aveam de gind sa-l bag in service”
Despre Land Rover-ul lui Ion Mihai, directorul comercial sustine ca a discutat in particular cu seful sau. „Mi-a spus ca l-a luat in urma unui anunt din ziar. Spunea chiar ca are probleme tehnice cu masina si ca vrea sa o duca in service”, a zis Pricop. „Ziarul de Iasi” a scris despre jeep-ul lui Ion Mihai in 25 noiembrie 2003. Atunci, directorul general al CET nu a vrut sa dea prea multe detalii despre masina sa de teren. „Este mai vechi, aveam de gind sa-l bag in service”, le-a spus atunci Mihai reporterilor. Acesta nu a vrut sa spuna atunci nici cum l-a dobindit, nici anul de provenienta sau culoarea masinii.
Ion Blidaru: potent om de afaceri, invaluit in mister
In virsta de 54 de ani, Ion Blidaru s-a lansat in afaceri imediat dupa 1989, devenind in scurt timp unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Bihor. S-a implicat in sport, sustinind financiar clubul de fotbal Minerul Suncuius si un club de hipism, CS Criscom. Cu toate acestea, activitatea sa ca om de afaceri este invaluita in mister, chiar si pentru cei din judetul Bihor. Reporterii „Ziarului de Iasi” au contactat ieri trei redactii ale unor publicatii locale in incercarea de a afla amanunte referitoare la omul de afaceri oradean. Nici ziaristii insa nu stiau foarte multe despre acesta. Nici macar autoritatile locale nu erau mai informate. „Nu se stie mai nimic despre Blidaru, decit ca are bani. In rest, este aproape necunoscut”, a spus Gheorghe Sirb, prefectul judetului Bihor.
Cum a evoluat firma lui Blidaru
Blidaru si-a infiintat prima firma, SC Cristcom SRL, in 1991, societatea ocupindu-se practic cu orice, de la alimentatie publica, sifonarie si carmangerie, pina la service auto, transport si turism. Cristcom SRL a avut o evolutie financiara fluctuanta. In 1999, a inregistrat o cifra de afaceri de 20 miliarde lei. In 2000, cifra de afaceri ajunsese la 121 miliarde lei, pentru a scadea la 37,5 miliarde in 2001 si la doar 7,6 miliarde in 2002. Firma a declarat profit doar in 2000, si atunci numai 1,1 miliarde lei. Aceste date exista pe site-ul oficial al Ministerului de Finante. In ultimii ani, Blidaru s-a concentrat pe prelucrarea lemnului, producerea de mobilier si importul de carbune, in 2001 devenind unul din furnizorii CET Iasi. Pentru aceasta, Blidaru si-a construit o intreaga retea de societati comerciale, atit in Romania, cit si in Ungaria, cea mai mare parte a afacerilor derulindu-se prin intermediul firmelor maghiare.
Presa oradeana a vehiculat informatia conform careia Blidaru se afla in relatii de afaceri, tot referitor la livrari de carbune, cu fostul prefect al judetului Bihor Florian Serac. Acesta a fost demis la sfirsitul lunii martie, in urma unei anchete a PNA, numele lui Blidaru nefiind insa implicat in ancheta.
Primarul a convocat, de urgenta, o sedinta la CET
Primarul Gheorghe Nichita s-a aratat stupefiat de vestea retinerii directorului CET. „Am aflat si eu odata cu toata lumea. La momentul la care s-au petrecut faptele imputate lui Mihai, CET apartinea direct de SC Termoelectrica, Consiliul Local neavind nici o posibilitate de control a ce se intimpla acolo. Din pacate, acest eveniment se adauga la problemele care existau deja, referitoare la ultima licitatie pentru achizitia de carbune”, a spus Nichita. Primarul a convocat pentru astazi consiliul de administratie al CET, pentru a se cauta un inlocuitor al lui Mihai. Acesta ar urma sa coordoneze verificarea licitatiei de achizitie desfasurata in cursul lunii mai si sa preia din mers activitatea CET. „Este o societate mare, cu probleme complexe, iar inlocuitorul lui Mihai va trebui sa fie un specialist experimentat. S-ar putea sa nu gasim imediat un inlocuitor, dar nu ne putem permite sa lasam CET-ul in aer pentru ca a fost arestat directorul”, a declarat primarul.
Intrebari fara raspuns
Retinerea directorului de la CET este punctata cu citeva semne de intrebare. Nici procurorii si nici apararea nu au putut raspunde.
1. De ce s-a luat aceasta masura privativa de libertate abia acum, la doi ani dupa ce se sustine ca Ion Mihai ar fi luat „spaga” Jeep-ul? Sint interese care il voiau pe Ion Mihai scos cu forta din afacerile care se deruleaza in ultimii ani la CET sau abia acum a fost facut denuntul?
2. Dupa doi ani si jumatate in care au instrumentat doar dosare cu carasi si rate, s-au trezit dintr-o data procurorii PNA? Au primit vreun „imbold” de la superiorii lor din Bucuresti? Sa fie o coincidenta ca in aceste zile se discuta despre o noua licitatie, organizata la Bucuresti, pentru incalzirea la iarna a iesenilor, in valoare de aproximativ 12 milioane de dolari?
3. Cine sint denuntatorii care au pus capac libertatii lui Ion Mihai? Au fost si ei interesati in afacerile de la CET si s-au „razbunat” pentru ca nu si-au atins vreun scop anume?
Cine este Ion Mihai
Directorul general al CET Iasi, Ion Mihai, va implini 62 de ani in luna noiembrie a acestui an. Este casatorit si are o fiica. Din 1963 de cind lucreaza in CET Iasi a urcat pe scara ierarhica ocupind din 1993 functia de director general. „Il cunosc foarte bine si stiu ca este un om integru. Este o persoana in care am toata increderea”, l-a caracterizat Teodor Ovidiu Pop, directorul general al Termoelectrica Bucuresti. Acesta nu intelege nici motivul pentru care Mihai ar fi primit mita. „El nu putea influenta in nici un fel licitatia desfasurata la Bucuresti in octombrie 2001”, a completat Pop. Acesta a admis ca suspiciuni au existat la mai multe licitatii de combustibil, ca au existat si materiale de presa, insa nimic nu a fost dovedit. „In acest caz poate fi razbunare”, a concluzionat Pop. La rindul lor, colegii lui Mihai din conducerea CET nu stiau nimic de acest caz. „Pe la CET nu a trecut nici un procuror. Directorul Mihai este in concediu de odihna de aproape 3 saptamini. Stiu ca avea probleme la dinti, avea chiar falca umflata. Ultima data l-am vazut luni la Primarie, cind am fost impreuna la primarul Nichita”, a declarat directorul tehnic Dorin Ivana.
Familia a refuzat sa comenteze
Familia directorul Mihai nu a dorit sa comenteze in nici un fel acuzatiile aduse acestuia. Reporterilor li s-a inchis telefonul in momentul in care s-au prezentat. Mai mult, la apartamentul 9 din blocul „Ghica Voda”, de vizavi de „Dunarea”, domnea ieri o liniste totala. Land Rover-ul familiei, care era parcat de obicei in spatele SRI, nu se zarea nicaieri. La vila din Birnova, aceeasi liniste totala. Un lacat imens trona pe poarta de intrare de la vila. Vecinii s-au aratat uluiti la aflarea vestii. „Este o gluma, nu-i asa? Nu se poate! Il cunosc de peste 30 de an, am fost vecini de bloc, acum sintem vecini aici. Nu il cred in stare de asa ceva. Vila nu este inca locuita. Familia sta la apartamentul din Iasi”, ne-a spus unul dintre vecini. Land Rover-ul nu se afla nici in curtea IPJ Iasi, unde ar fi trebuit dus daca a fost indisponibilizat de procurori.
Averea lui Mihai
Averea directorului CET, Ion Mihai, se ridica la aproximativ trei miliarde lei. Astfel, Mihai detine o vila estimata de arhitecti la 1,5 miliarde lei. Aceasta, pe doua nivele, este situata la Birnova, chiar sub dealul pe care se afla releul. In plus, seful CET mai este proprietarul unui apartament pe Sf. Lazar, linga Tribunal. Valoarea de piata a apartamentului este de minimum 30.000 euro, adica in jur de 1,2 miliarde lei. Averea lui Mihai este intregita de jeep-ul care constituie acum obiectul cercetarilor PNA. Lunar, societatea ii achita acestuia factura pentru telefonul mobil. Masina de serviciu a directorului era o Skoda de fabricatie recenta.
Schimbarile politice nu l-au clintit
Caracterizat de apropiati ca un om blajin, ca un bunicut care le spune nepotilor povesti la gura sobei, Ion Mihai era de fapt unul din cei mai puternici directori din Iasi. Din ’93 si pina in prezent, acesta a reusit sa se mentina la conducerea centralei indiferent de cine guverna tara sau Iasul. A fost director atit sub administratia PSD cit si CDR. Pina in 2002, cind CET a trecut in subordinea Consiliului Local, societatea lui Mihai era o filiala a Termoelectrica Bucuresti. Chiar si asa, nici de la centru si nici local la Iasi nu s-a cerut inlocuirea sa din functie. (Vasile MIRON, Felix GUZGA, Alex ZANOAGA)

Comentarii