Simirad il pune la colt pe Mistreanu

duminică, 09 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Simirad il pune la colt pe Mistreanu

Primarul Constantin Simirad a pus ieri punct disputei celor sase puncte termice compacte. Simirad i-a solicitat expres directorului Regiei de "Termoficare", Romeo Mistreanu, sa renunte la ideea montarii acestor aparate in zona "zero" a orasului, considerind ca o astfel de investitie trebuie facuta in zonele deficitare din punct de vedere al furnizarii apei calde si a caldurii. "Instalarea punctelor termice compacte nu se va face, in nici un caz, la blocurile din centru. Exista alte zone, cu locuitori nevoiasi, care trebuie sa beneficieze de pe urma acestei investitii", a declarat, ieri, primarul Constantin Simirad. Declaratia de ieri a primarului pune capat unei dispute intre Romeo Mistreanu, directorul RAT, si zeci de presedinti de asociatii de proprietari nemultumiti de faptul ca modernizarea sistemului iesean de termoficare va incepe tot cu cei care au posibilitati financiare deosebite.
Acum doua saptamini, directorul RAT, Romeo Mistreanu, afirmase ca va incepe "revolutia" sistemului de termoficare, investind, din sursele proprii ale regiei, 2 miliarde de lei in sase puncte termice compacte. Potrivit afirmatiilor repetate ale sefului RAT, aceste aparate ultramoderne urmeaza sa fie montate la blocurile din centru unde-si au sediile CEC si BRD. Practic, Mistreanu intentiona sa faca o investitie uriasa intr-o zona in care se poate presupune ca locatarii isi pot permite sa faca, pe cont propriu, o astfel de lucrare de modernizare. "Conditiile tehnice din zona imi permit instalarea punctelor fara a face altfel de investitii", a sustinut sus si tare, timp de o saptamina, Mistreanu, incercind sa-si argumenteze controversata decizie. Argumentul adus de acesta nu este insa convingator, surse din regie care au dorit sa-si pastreze anonimatul declarindu-ne ca, la fel de bine, montarea punctelor termice s-ar putea face in cel putin trei cartiere: Pacurari, Dacia si Cuza Voda. Magistralele de agent termic ale CET trec chiar pe sub unele blocuri din aceste cartiere. In acest mod, investitia "Termoficarii" se limiteaza doar la citiva zeci de metri de conducta, al caror cost de achizitie este de doar citeva sute de mii de lei.
Contactat telefonic ieri, primarul Constantin Simirad a afirmat ca-l asteapta pe Mistreanu cu proiectul. "Un lucru este cert. Mistreanu nu va face ce va vrea dumnealui. Dupa ce vom analiza proiectul, vom hotari zona in care vor fi montate aceste aparate. Sint cartiere ca Metalurgie, Bularga, Dacia si Alexandru unde lumea e mai nevoiasa si unde intr-adevar exista probleme de termoficare", a afirmat Simirad. (Razvan MOLDOVEANU)
$ CDR lanseaza un cod de conduita morala al campaniei electorale
Candidatul PNTCD pentru Primarie, Vasile Spiridon Danale, a facut public in ua cu citeva zile un "Cod de conduita morala" al campaniei electorale. Conform acestui document, propus spre semnatura celorlalti candidati la Primarie, atacul la persoana, recursul la inventarierea defectelor fizice ale contracandidatului, uzul de tot ceea ar presupune lovituri sub centura, trebuie evitate in campania electorala. Se mai solicita un angajament pentru un limbaj decent si evitarea derapajului catre demagogia populista, de mahala.
Vasile Danale si-a prezentat opinia asupra activitatii regiilor, in mod special despre RAT. De exemplu, Danale opteaza pentru o rezolvare secventiala, nu globala a problemei energiei termice. Prima optiune ar fi aceea a implementarii micro-centralelor termice de bloc, solutie posibila in CUG si Nicolina, zone in care presiunea de gaz este mereu acceptabila. Danale spune ca are deja doua oferte de la firme serioase, care intentioneaza sa livreze astfel de echipamente, cu plata in termen de 10-15 ani. A doua varianta ar fi transformarea punctelor termice in centrale termice, solutie care implica costuri mai ridicate. A treia ar fi solutia propusa de directorul RAT Romeo Mistreanu, cea a schimbatoarelor de gaz – care ar fi buna atit tiimp cit agentul termic furnizat de CET ar ajumge la o temperatura acceptabila, ceea ce nu este cazul din cauza pierderilor de caldura de pe traseu. A patra solutie, propusa de Danale, ar fi pentru zonele netermoficate ale orasului, precum este zona Copou, unde centralele termice de cartier pot fi reabilitate cu achipamente performante, complet automatizate. (M.C.)

Comentarii