Tot Iasul a facut picnic la marginea drumului

marți, 01 mai 2001, 23:00
7 MIN
 Tot Iasul a facut picnic la marginea drumului

In institutiile publice n-au ramas sa biziie decit mustele. Oficialitatile s-au retras la umbra, fiecare intr-un loc cit mai bine ferit de aglomeratie. Unii au petrecut la Bolta Rece, care marcheaza, in fiecare an, de 1 Mai, ziua oficiala a circiumii, inceputul sezonului estival. Altii au mers la padure, cum au facut cei mai tineri membri de la PNL, sau au preferat sa ramina acasa, in fata televizorului, asa cum a facut prefectul Corneliu Rusu Banu.
Teatrul National s-a mutat in poiana Breazu
Marea migratie dinspre blocurile incinse spre racoarea padurii a inceput inca de la 8 dimineata, cind au putut fi vazute primele grupuri de tineri indreptindu-se spre Breazu. Unii au ales sa mearga pe jos, altii cu masinile personale sau cu maxi-taxi.
Citeva zeci de masini erau trase deja la liziera padurii, iar masutele pliante se umplusera cu de-ale gurii, cu bere, vin, coniacuri si sucuri. Pe la orele amiezii, micii si carnea sfiriiau pe gratarele incinse, iar la marginea padurii fumurile care se ridicau dadeau impresia ca ai fi intr-o tabara de vacanta.
O prima familie intilnita la picnic a fost aceea a actorului Liviu Manoliu. Impreuna cu actorii de la Teatrul National si cu prietenii de familie, el a hotarit sa sarbatoreasca nu atit ziua de 1 Mai, cit premiera spectacolului "Fii cuminte, Cristofor", de Aurel Baranga, pusa in scena acum citeva zile. Liviu Manoliu a marturisit ca nu vine in fiecare an, de 1 Mai, la iarba verde. "La mine este sarbatoare numai cind am bani. De aceasta data, fiecare am avut o contributie la picnicul de astazi. Oricum, este o zi de relaxare si eliberare de stres. Am ales Breazu pentru ca aici este si mai frumos, si mai multa liniste decit la Ciric sau in alte parti, astfel ca vom sta la padure pina se lasa seara", ne-a declarat actorul iesean. El a mai spus ca picnicul pus la cale este, totusi, prilejuit si de ziua libera de 1 Mai: "Am auzit la radio spunindu-se ca aceasta zi ar fi o sarbatoare comunista. Nu inteleg de ce pentru ca ar fi ca si cum ai spune ca pe acest pamint oamenii nu muncesc".
Dupa ce s-au incalzit, tinerii liberali i-au facut dedicatii lui Mogos
Tinerii liberali din Iasi au ales sa-si petreaca ziua de 1 Mai tot linga padurea de la Breazu. Fiind aproape 40, ei au pus la frigare peste 300 de mici, iar berea si sucurile au curs din belsug. Pina s-au facut micii, tinerii liberali s-au pus pe jucat cu toate mingile pe care le-au avut la dispozitie (de fotbal, volei si rugby). Cind foamea a inceput sa-i roada, au inceput cintarile acompaniate de acordeon, care au atras privirile celorlalti veniti la Breazu. Slagarele lautaresti si folk au fost preferatele liberalilor, care nu au ezitat sa se dezlantuie, dansind si cintind de mama focului. "Este o binemeritata relaxare dupa stresul acumulat inaintea votarii bugetului local", ne-a spus Radu Prisecaru, consilier PNL, prezent la picnic. Incalziti de soare, dar si de bere, tinerii consilieri Hozoc si Prisecaru s-au apucat de dedicatii. Ei i-au sunat pe mobil pe "seniorii" filialei locale, Adrian Mogos si Dan Carlan, oferindu-le cite o melodie cintata "live" la acordeon.
"Inainte defilam, dar traiam mai bine"
Pe drumul spre Ciric, ca in fiecare an, padurea era impinzita de familii si grupuri de tineri. Fiecare se pregatise de-acasa cu mici si bere, mingi, palete de badminton, jocuri de table, rummy si sah. Ca si la Breazu, gratarele erau incinse, iar in tot acest timp oamenii nu au ezitat sa faca plaja, sa joace tenis sau fotbal. Familia Nedelcu venise cu masina la padure, impreuna cu alti citiva prieteni. "Avem parte de o zi frumoasa si ne-am hotarit sa ne-o petrecem aici ca sa mai uitam de grijile de zi cu zi. Uitati-va cum se bucura copiii ca se joaca in iarba, pentru ca rar au parte de aerul curat de padure. Nu sarbatorim noi chiar Ziua Muncii, dar profitam de faptul ca avem liber astazi", ne-a spus Victor Nedelcu, economist. Mai multe familii venisera impreuna pe jos pina la Ciric pentru ca locuiau in Tatarasi si au preferat sa se plimbe prin padure, pina pe malul lacului, unde si-au intins paturile. Nu aveau gratar, asa ca au intins o masa rece, cu ceapa verde, rosii, cas si snitele facute de acasa. "Pe vremuri era altfel. De Ziua Muncii se organizau defilari, puteai sa-ti permiti, cu bani mai putini, sa maninci mici si sa bei o bere la terasa. Acum ne multumim cu putinul adus de acasa si vom petrece o zi linistita pina spre seara", ne-a spus Valentin Murariu, muncitor.
30 de cercetasi adventisti au explorat padurea Breazu
Cu toata larma din padurea Breazu, vreo 20-30 de cercetasi faceau cursuri de orientare in spatiu. Si, pentru ca grupul facea parte din Biserica Adventista de Ziua a Saptea, actiunea a inceput cu o rugaciune si cu citeva citate din Biblie menite sa ii directioneze pe tineri pe drumul cel bun. Cercetasii, in marea lor majoritate elevi, erau atit din judetul Iasi, cit si din localitatile din imprejurimi. Pentru ca erau novici in tainele explorarilor, ieri ei au invatat pentru prima data cum sa foloseasca busola si cum sa ofere primul ajutor. "Ii invatam cum sa se descurce cind sint singuri in padure sau in orice alt loc", ne-a spus Tiberiu Stefanache, unul dintre organizatorii acestei actiuni.
Inspectorul scolar Geangalau bea numai bere fara alcool
Prezent la iarba verde, la Breazu, impreuna cu familia a fost si inspectorul scolar de Matematica, Victor Geangalau. Profitind de ziua libera si de vremea superba de ieri, inspectorul Geangalau a iesit la o bere si la citiva mititei. Dupa ce a tinut sa ne arate ca berea pe care o consuma era fara alcool, inspectorul scolar a inceput o partida de sah cu fratele sau, Anton Geangalau, fost lider de sindicat in invatamint, acum iesit la pensie. "Noi jucam frecvent sah si putem spune ca jucam la nivel profesionist. Fratele meu este chiar campion la sah, avind cistigata o cupa", a precizat inspectorul Geangalau, care a adaugat ca, din lipsa de timp, iesirile la iarba verde au fost destul de rare in ultimii ani.
S-au consumat 10 tone de bere si 3,5 tone de carne de mici
De 1 Mai, mii de ieseni au impinzit, cu mic cu mare, zonele de verdeata de la periferia Iasului. Ca in fiecare an, la aceasta sarbatoare, micii rumeniti la gratar au fost la loc de cinste, fiind udati, din belsug, cu bere. Comerciantii au declarat ieri ca au inregistrat vinzari record la acese produse. "Mi s-au golit butoaiele pe la prinz si am sunat la distribuitor sa-mi mai trimita un transport. Pot spune ca de astazi a inceput cu adevarat sezonul la terase", ne-a declarat Constantin Cretu, patronul unui bar din Bucsinescu. Conform estimarilor mai multor patroni de alimentare si baruri, cei aproximativ 10.000 de ieseni iesiti la iarba verde au consumat peste 3.500 kg de pasta de mici si peste 10 tone de bere.
Mai-marii Iasului si-au dat intilnire la Bolta Rece
Berea si tochitura moldoveneasca nu au mai fost subiecte de concurs in acest an, de 1 Mai, la Casa "Bolta Rece". Sarbatoarea s-a limitat la o masa oferita de conducerea circiumii, la recitalurile fanfarei "Zece Prajini" si tarafului lui Marinica Botea si la lansarea cartii "Junimea si Bolta Rece". "Pentru ca festivalul berii va avea loc in iunie, am lasat pentru acea data concursurile de baut bere si mincat tochitura", ne-a explicat Mihai Valeriu, directorul Casei "Bolta Rece". Ca in fiecare an, au fost invitate oficialitatile si personalitatile Iasului. Printre invitati s-au numarat primarul Constantin Simirad, senatorul Ion Solcanu, deputatul Anghel Stanciu, Mihai Popescu, vicepresedintele Consiliului Judetean, consilierul local Gheorghe Nichita, Ioan Holban, directorul Teatrului National, scriitorii Lucian Vasiliu, Cassian Maria Spiridon, Horia Zilieru si alti zece scriitori basarabeni.
La masa oferita de Casa "Bolta Rece", invitatii au mincat tochitura, sarmalute, chisca, mititei, cozonac si oua rosii si "au baut vinuri alese", cum s-a exprimat Mihai Valeriu.
Sefii orasului cred ca regele Carol I a proclamat Ziua Muncii
Liderii ieseni au absentat in copilarie de la orele de istorie a romanilor. Invitati sa raspunda la o intrebare-capcana – "Trebuie sa mai sarbatorim ziua de 1 Mai ca zi a muncii, daca ea a fost proclamata de Carol I in 1890?", alesii locali au gresit cu seninatate, lansindu-se in declaratii cit mai sarbatoresti cu putinta. Nici unul dintre cei cu care am discutat nu a stiut ca Regele Carol I nu a oficializat niciodata sarbatorirea acestei zile.
Presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a fost prima "victima" a acestei greseli. "Ziua de 1 Mai nu este depasita, nici perimata, fiind sarbatorita in toata lumea. Este firesc sa o sarbatorim si noi, indiferent cine si cind a proclamat-o in Romania", a spus Flaiser. Nici directorul Inspectoratului Judetean de Cultura, Bogdan Barleanu, nu a fost mai inspirat. Dimpotriva, el a descris cu lux de amanunte modul in care Carol I a ajuns sa oficializeze aceasta sarbatoare. "Ziua Muncii nu a fost proclamata de bunavoie de Carol. Sarbatoarea a fost cistigata prin lupta muncitorilor din Statele Unite, fiind in cele din urma acceptata si de Carol", a explicat Barleanu.
Desi face parte din Comisia de Cultura a Consiliului Local, Elena Nazarie a cazut si ea in capcana. "Si ce daca a fost proclamata de Carol I? Intoleranta anilor ’90 a trecut, asa ca nu mai conteaza ca el a proclamat-o. Este bine sa tinem traditiile, chiar daca dateaza din 1890", a spus Nazarie.
Capcana din intrebare nu a fost remarcata nici de viceprimarul Vasile Dumitriu. "Ziua de 1 Mai este o cucerire a democratiei americane, si nu este nevoie sa o asociem cu o persoana sau alta. Este o zi internationala, sarbatorita in toata lumea. Nu conteaza cine a instaurat-o si sub ce nume, important este sa o sarbatorim", a incheiat Dumitriu.
In Romania moderna, ziua de 1 Mai este sarbatorita ca zi a muncii din 1893, initiativa apartinind Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din Romania. La acea data, ziua de 1 Mai era deja traditionala, fiind sarbatorita ca Armindeni. Niciodata pina in 1947 nu s-a pus problema oficializarii ei printr-un decret regal, nici de catre Carol I, nici de catre alt rege. Abia in perioada comunista sarbatoarea muncii a capatat un caracter oficial si obligatoriu. (A.Z., B.P. , R.M., Dorel CODINA)

Comentarii