Tun de 15 miliarde in saracia din Sanatate

marți, 04 mai 2004, 23:00
6 MIN
 Tun de 15 miliarde in saracia din Sanatate

Incompetenta sau un tun de 15 miliarde de lei? Numai asa s-ar putea traduce bijbiielile inadmisibile ale Directiei de Sanatate Publica Iasi privind modul cum a decurs licitatia de 15 miliarde lei pentru laptele praf din acest an. Ca si anul trecut, cind licitatia a declansat un scandal ce s-a lasat cu un proces intentat DSP de una dintre firmele participante, si in acest an laptele copiilor se afla in centrul unui alt imens scandal. Refuzat de majoritatea DSP-urilor din tara pentru ca nu indeplinea criteriile de calitate cerute, laptele licitat de „Europharm”, a carui formula a tot fost „imbunatatita” de la o licitatie la alta, a fost acceptat fara nici un fel de rezerve la Iasi. Mai mult, desi nu au respectat primul termen de livrare impus, conducerea DSP Iasi continua sa mearga pe mina firmei brasovene. Firma brasoveana in spatele careia, in calitate de importator, se afla „MedInvest”, firma implicata in scandalul statiei de oxigen de la Maternitatea „Elena Doamna”, scandal soldat cu demiterea fostei conduceri a acestui spital si cu investigarea cazului de catre procurorii PNA.
„Ii asteptam pina pe data de 30 aprilie, orele 24.00. Daca laptele praf nu va fi in Iasi pina atunci, vom rezilia contractul cu Europharm si incepem negocierile cu firmele aflate pe locurile doi si trei”. Asa spunea, hotarit, joi, 29 aprilie, dr. Vica Todosiciuc, coordonatorul programului laptelui praf din cadrul DSP Iasi, care se felicita chiar de modul in care a decurs licitatia in acest an. O licitatie cistigata de „Europharm” din Brasov, in care au primat pretul foarte scazut oferit pentru laptele praf si formula calitativa. Daca in ceea ce priveste pretul, foarte atractiv pentru DSP Iasi (115.000 lei/kg), lucrurile au fost clare, la capitolul „formula calitativa” s-au iscat multe controverse.
Vineri, Europharm anunta DSP ca laptele este pe drum
Din cauza acestei formule, care a creat suspiciuni si care nu se incadra in normativele Ministerului Sanatatii, laptele praf oferit de „Europharm” si importat de „MedInvest” a fost respins de majoritatea DSP-urilor din tara. Purtata prin judete, de la o licitatie la alta, formula laptelui praf importat de „MedInvest” a ajuns la Iasi „imbunatatita” si la calitatea ceruta de Ministerul Sanatatii. Desi fusese informata asupra suspiciunilor declansate in alte judete privind laptele pe care „Europharm” dorea sa-l distribuie si la Iasi, conducerea DSP a decis sa mearga in continuare pe mina firmei brasovene. Au incheiat astfel contractul, in valoare de 15 miliarde de lei, impunind, cum era si firesc, clauzele de livrare. „Ne-am luat si noi niste masuri de precautie, sa nu ne trezim ca raminem fara lapte praf. Potrivit unei clauze din contract, «Europharm» trebuie sa aduca prima transa de lapte pina pe data de 30 aprilie, adica vineri pina la orele 24.00. Daca laptele nu este pina atunci in Iasi, a doua zi, la primele ore, se va rezilia contractul”, spunea joi, 29 aprilie, dr. Vica Todosiciuc. Vineri, 30 aprilie, directorul DSP Iasi, prof.dr. Stefan Georgescu, a fost anuntat telefonic de reprezentantii „Europharm” ca un camion cu lapte praf este in drum spre Iasi. Marfa insa nu a ajuns nici astazi la destinatie.
DSP pare dispusa sa faca jocul Europharm
Dupa ce s-a batut cu pumnii in piept ca va rezilia contractul daca laptele nu va fi adus in Iasi la data precizata in contract, conducerea Directiei s-a vazut pusa in postura de a nu-si respecta cuvintul, lasind astfel loc unor intrebari evidente: incompetenta sau un tun de 15 miliarde de lei? Directia de Sanatate Publica a ajuns astfel in pragul unui nou scandal al laptelui praf, dupa ce anul trecut a fost data in judecata de o firma participanta la licitatie. Si aceasta dupa ce directorul Georgescu pare sa fi dat in bilbiiala: el spune acum ca nu se mai poate rezilia legal contractul. „Colaboratorii mei m-au informat gresit, initial, spunindu-mi ca putem rezilia contractul daca firma nu respecta primul termen de livrare. Ulterior am aflat ca trebuie facuti niste pasi pentru desfacerea contractului, ca sa nu avem apoi probleme si sa fim dati in judecata. Am inceput deja sa-i facem. Singurul motiv pe care il putem folosi la reziliere este nerespectarea graficului de livrare. Ori, primul grafic de livrare a fost semnat numai de DSP si nu si de cei de la «Europharm». Acum asteptam de la firma brasoveana alt grafic de livrare, care sa fie semnat de ei”, spune candid dr. Stefan Georgescu, de parca ar vorbi de banii sai de tigari pe o zi, nu de 15 miliarde din banii asiguratilor. Mai mult, directorul DSP arunca o noua situatie exploziva: „Am luat deja in calcul ideea de a cumpara niste lapte praf de la alte firme, pentru o zi sau doua, pentru a nu ramine fara marfa pentru distributie, in caz ca nu se rezolva problema in timp util. Azi (ieri – n.r.) am sunat intr-una la Brasov, insa la Europharm nu a raspuns nimeni, parca ar fi fost o firma fantoma. Tocmai de aceea am inceput negocierile si cu firmele aflate pe locul doi si trei”.
Ministerul Sanatatii a cerut toate actele de la Iasi
Dr. Todosiciuc, cea care se ocupa in mod direct de licitatie, este insa de parere ca deocamdata nu sint motive de ingrijorare, deoarece in depozit mai este lapte praf pentru urmatoarea distribuire din data de 10 mai. Linistea cu care este tratata aceasta situatie de conducerea DSP este cel putin suspecta, in conditiile in care, in numai citeva zile, Europharm a mintit de doua ori DSP: o data cind a spus ca are deja laptele, iar a doua oara cind a anuntat ca acesta este pe drum. Cert este ca tot scandalul a ajuns si la Ministerul Sanatatii. „Asteptam sa vedem ce va spune si Ministerul. Din punctul meu de vedere nu este nici o problema cu laptele praf si nu vad de ce se face atita caz. Numai ziaristii fac un caz din asta”, ne-a declarat extrem de iritata dr. Vica Todosiciuc, care a inchis brusc telefonul.
Cine este MedInvest, importatorul laptelui praf
Firma MedInvest a devenit foarte cunoscuta in Iasi in urma cu un an, tot in urma unui scandal din Sanatate. De data aceasta, omnipotenta firma a promis ca va aduce la Maternitatea „Elena Doamna” o statie de oxigen. In mod cu totul surprinzator, pentru modul cum se fac achizitiile de aparatura medicala, spitalul a dat 3 miliarde de lei, jumatate din valoare, in avans. Timp de mai bine de un an si jumatate maternitatea a primit doar promisiuni. Controalele efectuate de Camera de Conturi Iasi si de Autoritatea Nationala de Control au pus in evidenta faptul ca firma MedInvest a fost aleasa in urma unei selectii de oferta ilegale. Practic, 3 miliarde de lei din banii contribuabililor au ajuns in buzunarele afaceristului Rares Cristea, patronul firmei MedInvest. Modul incorect in care a decurs selectia de oferte a determinat conducerea DSP Iasi sa-i demita pe directorul general medical dr. Dan Tomosoiu si pe directorul economic, Mioara Epifanov, ambii anchetati si de PNA. In ciuda acestor semnale, de data aceasta conducerea DSP a fost extrem de indulgenta cu MedInvest, importatorul firmei Europharm.
Laptele refuzat de mai multe DSP-uri din tara a devenit bun la Iasi
Laptele licitat de firma Europharm, Kingslac 1, produs de un mare concern olandez, a fost refuzat de mai multe directii de sanatate publica din tara. Motivele au fost multiple, dar cel mai invocat a fost nerespectarea formulei. Mai precis, analizele efectuate de DSP-urile din Mures, Bihor si Dolj au pus in evidenta faptul ca laptele nu respecta proportia de fier – mai mica -, concentratia de saruri minerale admise era depasita, iar valoarea energetica este sub cea ceruta. In sfirsit, laptele praf Kingslac 1 este adresat bebelusilor cu virste de la 0 la 6 luni, lucru precizat chiar si pe site-ul oficial al firmei, unde, de altfel, la rubrica „Oferte”, foarte bogata, nu figureaza deloc produsul oferit de Europharm la Iasi. De altfel, chiar si pe traducerea documentului original din limba engleza, prezentat de Europharm la DSP Iasi, la laptele Kingslac 1 este precizata formula pentru sugari 0-6 luni.
Cert este ca intr-o singura luna – din februarie, cind a fost refuzat de DSP-urile mentionate, si pina in martie, cind a avut loc licitatia la Iasi – laptele Kingslac 1, licitat de Europharm, si-a imbunatatit uimitor formula, pas cu pas, incadrindu-se in cele din urma, dupa cum au constatat cei de la DSP Iasi, in limitele impuse de Ministerul Sanatatii. DSP Iasi sustine ca acest lucru a fost confirmat si de analizele efectuate de Institutul de Sanatate Publica insa coordonatorul de program, dr. Vica Todosiciuc, nu a facut publice aceste rezultate. Fapt ce ridica, de asemenea, serioase semne de intrebare. (Carmen MAFTEI)

Comentarii