Un an pe Muntele Athos

marți, 21 mai 2002, 23:00
4 MIN
 Un an pe Muntele Athos

Dupa bucuria si efuziunea revederii, familia ieseanului Mihai C. a constatat zi de zi, cu uimire, schimbarile radicale din comportamentul acestuia. Dupa un an, timp in care a muncit pe Muntele Athos, Mihai C. s-a intors acasa foarte schimbat. Sotia si copiii spun ca barbatul este mult mai calm, mai blind, mai evlavios. Ieseanul Mihai C., care timp de un an a fost angajat la o manastire de pe Muntele Athos, recunoaste si el ca s-a schimbat. "Dar, atita timp cit m-am schimbat in bine, nu cred ca ar fi vreo problema", spune zimbind ieseanul, care ne-a povestit despre viata lui de pe Muntele Sfint.
Femeile nu au ce cauta pe Muntele Sfint
Muntelui Athos, grecii ii spun "Muntele Sfint". Aici nu a calcat niciodata vreo femeie. La zecile de manastiri si schituri de pe Muntele Athos au voie sa vina in pelerinaj doar barbati. Acestea sint regulile respectate de sute de ani de calugarii si preotii care slujesc la manastirile de pe Muntele Sfint. "Acestea sint regulile si trebuiesc respectate daca vrei sa ajungi pe Muntele Sfint", a povestit Mihai. Ieseanul, in virsta de 45 de ani, a plecat sa munceasca pe Muntele Athos in urma cu un an. Motivul este arhicunoscut: banii. "Si eu si sotia eram someri si, in afara baiatului care munceste, mai avem doua fiice: una studenta si una la liceu. Din ce sa traim? Cu ce sa le intretinem?", explica Mihai. Norocul acestuia a fost ca fiul lui in virsta de 22 de ani era deja angajat la o manastire de pe munte: "Acolo poti sa ajungi sa muncesti numai daca cineva te recomanda calugarilor sau preotilor. Fiul meu era deja plecat de doi ani si m-a recomandat preotilor. Si el, la rindul lui, a fost recomandat de un alt iesean. In total, cred ca la manastirile de pe munte lucreaza peste 60 de romani, dintre care 20 sint ieseni", povesteste Mihai, care s-a acomodat destul de repede cu viata de acolo.
Cistiga 50 de euro la doua zile
O viata linistita fara stres si fara griji. "Este foarte multa liniste si calm pe Muntele Sfint. Toti vorbesc frumos intre ei, nimeni nu ridica vocea, toata lumea este rabdatoare si intelegatoare. Timp de un an, cit am muncit acolo, niciodata nu mi-a spus nimeni «fa repede treaba asta»! Eu stiam ce am de facut, imi vedeam constiincios de treaba si eram apreciat pentru asta", isi aminteste Mihai, care a muncit in gradinile manastirii "Simonas Petra": a prasit, a cules portocale, a taiat lemne, a muncit in sere, a varuit chilii, a muncit la vie. Si cistiga aproximativ 50 de euro in doua zile, masa si cazarea fiind asigurate gratuit de manastire. "In zilele de sarbatoare nu munceam, iar de Craciun si de Pasti toti muncitorii au primit prime, in functie de zilele muncite intr-un an si de numarul membrilor familiei. Ziua de munca incepea dimineata pe la opt si munceam opt ore cu doua pauze de cafea si de masa, la prinz si dupa-amiaza pe la trei. Cu mincarea mi-a fost mai greu, pentru ca acolo nu se maninca niciodata carne. Doar peste, si asta atunci cind nu sint posturi. A fost pentru prima data in viata mea cind am tinut un post de la cap la coada", mai spune barbatul.
S-a dezobisnuit sa se mai uite la televizor
Zilele de sarbatoare, zilele libere, Mihai si le petrecea citind carti religioase, participind la slujbe sau discutind cu ceilalti romani de la manastire. "Pe munte nu exista nici un televizor. M-am si dezobisnuit sa ma uit la televizor. De fapt, m-am dezobisnuit de viata stresanta de aici", mai spune barbatul, care recunoaste ca viata de pe Muntele Sfint l-a schimbat. "Inainte nu-mi faceam cruce cind ma asezam si ma ridicam de la masa. Nici la biserica nu mergeam foarte des, pentru ca nu aveam timp si nici nu ma interesa foarte tare. Dar acum religia si credinta sint foarte importante pentru mine. Nici n-as accepta ideea sa treaca Pastele sau Craciunul si eu sa nu postesc sau sa nu ma spovedesc", mai spune Mihai C. Si sotia acestuia, Elena, e de aceeasi parere: "Inainte de a pleca sa munceasca pe Muntele Sfint era foarte agitat, foarte nervos, si ne certam mai tot timpul din nimicuri. Dar s-a intors foarte schimbat: e mult mai calm, mai blind, si tot timpul cind mai izbucneste o cearta in casa incearca sa o aplaneze", explica Elena, bucuroasa de schimbarea in bine a sotului. Ieseanul spune ca se va intoarce in curind in Grecia: "Nu este chiar atit de greu cum pare la inceput. Te obisnuiesti cu linistea si calmul de acolo si te adaptezi. Bineinteles ca mi-as dori sa traiesc alaturi de familia mea dar, daca as ramine in Romania, nu le-as putea oferi nimic fetelor mele. Voi munci pe Muntele Sfint pina cind voi aduna destui bani pentru a asigura un viitor copiilor mei". (Simona RELEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii