UPDATE: Lovitura de teatru in cazul basarabeanului Igori Istrati

Subtitlu

marți, 24 mai 2011, 12:20
4 MIN
 UPDATE: Lovitura de teatru in cazul basarabeanului Igori Istrati
A fost Igor Istrati folosit de unii dusmani ai prefectului de Iasi, care ii atiau acestuia "slabiciunile"

 Exceptia a fost invocata ieri de catre avocatul Corneliu Gheorghita, recent angajat de Istrati. Avocatul a solicitat si ca mandatul de arestare a clientului sau sa fie considerat nul, deoarece a fost emis de Tribunal, nu de Curtea de Apel. Aparatorul basarabeanului si-a argumentat cererea prin faptul ca Istrati este avocat in Republica Moldova si aceasta calitate face ca instanta competenta pentru a-l judeca initial sa fie Curtea de Apel.

 

Avocatii care il reprezinta pe basarabeanul Igori Istrati le-au cerut judecatorilor sa-l puna pe clientul lor in libertate. Astfel, avocatul Corneliu Gheorghita, fostul sef al DNA Iasi, care a fost angajat chiar ieri, in sala de judecata a Tribunalului Iasi, de catre Istrati, a mentionat ca instanta competenta pentru arestarea si judecarea basarabeanului ar fi, de fapt, Curtea de Apel, nu Tribunalul, motiv pentru care a solicitat constatarea nulitatii mandatului de arestare emis in cazul acestuia. „Igori Istrati este avocat in cadrul Baroului Chisinau. Codul Penal nu face distinctie intre avocatul roman si cel strain, la fel cum nu face distinctie intre militarul roman si cel strain. De exemplu, in cazul decesului cintaretului Teo Peter, cei care s-au ocupat de instrumentarea dosarului au fost procurorii militari, chiar daca a fost vorba despre o ucidere din culpa comisa de un militar american pe teritoriul tarii noastre, si nu de un militar roman", a declarat Gheorghita. Acesta a adaugat ca legislatia arata clar ca orice avocat trebuie judecat de catre curtile de apel, nu de catre tribunale. In opinia acestuia, mandatul de arestare preventiva, emis de tribunal in cazul lui Istrati, este lovit de nulitate si clientul sau ar trebui pus in libertate. Totodata, avocata Florentina Ilisei a formulat ieri o cerere de liberare provizorie sub control judiciar. In plus, aceasta a solicitat ca sedinta de judecata de ieri sa fie declarata secreta. Avocata a precizat ca nu doreste ca reprezentantii presei sa fie prezenti in sala de judecata la audierea martorilor, pentru a-si putea pregati apararea si pentru ca alti martori din proces sa nu afle despre ce s-a vorbit la acest termen. Judecatorii au analizat cererea si au respins-o, pentru lipsa unui temei legal.

"Mi-a dat bani, precum si un set de bijuterii"

In cadrul termenului de judecata care a avut loc ieri, magistratii au audiat patru martori, printre care pe fosta sefa a Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Iasi, Luisa Arsene, pe fina lui Igori Istrati, Alice Balan, concubina basarabeanului, precum si pe consilierul prefectului, Mihai Elvadeanu, dar si un cunoscut al inculpatului, din Republica Moldova. Atit Arsenie, cit si Elvadeanu au povestit cum a ajuns o copie dupa un ordin al prefectului din 2008 la Istrati. Conform afirmatiilor facute in instanta de cei doi martori, basarabeanul a apelat la fina sa, iar Arsene l-a intrebat pe Elvadeanu cum sa procedeze. Acesta din urma i-a zis ca persoana interesata sa formuleze o cerere, dupa care i-a dat copia fostei sefe a ADS. Conform anchetatorilor, copia dupa ordinul prefectului urma sa demonstreze relatiile apropiate dintre prefectul Tomaseschi si Istrati.

Tot ieri a depus marturie si concubina lui Istrati, Alice Balan. Aceasta a precizat ca il cunoaste pe denuntator, Paul Bunduta, fiind prieteni de familie de mai mult timp. „Bunduta m-a contactat dupa arestarea lui Igori Istrati, concubinul meu, si mi-a spus ca ii pare rau de ceea ce s-a intimplat, dar ca, altfel, nu putea sa se razbune pe prefectul Dragomir Tomaseschi si pe omul de afaceri Lucian Ailenei. Acesta mi-a dat in mai multe rinduri diverse sume de bani, precum si un set de bijuterii din aur, pentru a ma putea deplasa la Bucuresti, unde a fost arestat concubinul meu", a spus martora. Aceasta a recunoscut ca cererea formulata pentru a se elibera de la prefectura un ordin al sefului institutiei a fost completata si semnata de ea, dar a adaugat ca nu stia la ce foloseste si pentru cine este acea solicitare. „Am iesit la restaurant cu familia Bunduta cu o seara inainte de arestarea concubinului meu. Paul Bunduta i-a spus lui Igori in masina, cind ne intorceam catre casa: «Uite banii. Daca vrei, poti sa-i iei de pe acum.» In spatele masinii era o geanta, dar Igori i-a spus ca nu ia nici un ban pina nu lamureste situatia cu terenul respectiv", a mentionat martora. Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 6 iunie, iar judecatorii au anuntat ca se vor pronunta astazi cu privire la solicitarile formulate de avocatii lui Istrati.

Comentarii