In scolile din oras se pompeaza de 10 ori mai multi bani decit in cele de la tara

marți, 08 august 2006, 21:20
3 MIN
 In scolile din oras se pompeaza de 10 ori mai multi bani decit in cele de la tara

Sute de elevi de la tara asteapta sa le pice in cap tavanul scolilor in care invata. Potrivit oficialilor din administratie, nu mai putin de 10% dintre spatiile de invatamint din judet sint construite din chirpici, riscind oricind sa se darime. Aici au invatat si bunicii, si parintii actualilor elevi. Conditiile nu s-au schimbat cu nimic, ba mai mult, nimeni nu a facut aici vreo investitie. Toate acestea se intimpla intr-un judet, care, teoretic, in citeva luni va apartine UE.
Chirpiciul, la putere
Cu jumatate de an inaintea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, in judetul Iasi se mai invata inca in scoli de chirpici. Sefii Consiliului Judetean spun ca, din cele 900 de spatii de invatamint din tot judetul, 90 sint inca intr-o stare jalnica. „In judet mai exista inca 90 de scoli din chirpici, care nu au fost prinse in nici un program de modernizare. Mai mult, aproape jumatate din scolile din judet au probleme, mai ales cele din mediul rural. Multe din ele au fost modernizate, dar s-a facut treaba de mintuiala. In plus, vin din ce in ce mai putini bani de la Guvern pentru scoli, deoarece numarul copiilor de virsta scolara este in continua scadere. Oricum, bugetul total al judetului nu ar ajunge pentru ca problemele scolilor sa fie rezolvate”, a precizat Iovu Brezuleanu, vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ). Potrivit conducerii CJ, probleme exista chiar si la scolile refacute in anii trecuti cu bani de la Guvern sau din fonduri europene. „Mai sint opt scoli la care CJ a pus centralele termice, dar care nu pot fi folosite pentru ca nu vin bani pentru realizarea racordurilor”, a mai afirmat Brezuleanu, dind exemplu in acest sens scolile din Farcaseni, Ruginoasa si Andrieseni.
Care sint scolile norocoase
In acest an scolar, din cele aproximativ 600 de spatii de invatamint din mediul rural, doar 18 sint norocoase. Din septembrie, Ministerul Educatiei va aloca 13,6 miliarde lei vechi pentru investitii in 18 scoli din tot atitea comune. Scolile nominalizate de minister sint cele din Focuri, Mogosesti, Birnova, Bivolari, Comarna, Costuleni, Probota, Dumesti, Mironeasa, Schitu-Duca, Erbiceni, Tibana, Strunga, Sipote, Lungani, Popricani, Miroslava si Victoria. „Scolile aflate pe aceasta lista se confrunta cu aceleasi probleme ca in toata comuna, insa au fost alese acestea pentru ca aici nu s-au facut investitii de ani de zile”, a precizat Adriana Aftanase, contabil-sef al ISJ. Concret, cu banii trimisi de minister, cele 18 scoli vor avea asigurate aductiunea de apa, grupuri sanitare noi, precum si inlocuirea instalatiilor electrice. Reprezentantii ISJ spera ca, cel tirziu la jumatatea lunii noiembrie, lucrarile la cele 18 unitati sa fie deja finalizate. „La sfirsitul lunii august speram sa finalizam documentatia, adica proiectarea si toate procedurile de achizitie, ca din septembrie sa inceapa efectiv lucrul”, a mai spus Aftanase.
In ciuda acestor investitii, an de an scolile risca sa nu-si primeasca avizul sanitar al Directiei de Sanatate Publica din cauza conditiilor precare de invatare. Controalele pe care inspectorii sanitari le fac anual arata ca elevii din mediul rural invata carte pe aceleasi banci folosite si de parintii lor acum 20 de ani, de exemplu. Cele mai multe scoli de la tara au inca amenajate grupurile sanitare in curte, iar unele cladiri nu au nici geamuri la ferestre. Astfel, chiar investitiile de miliarde facute in scolile din mediul rural sint nesemnificative.
Discriminare crasa sat/oras
In oras, situatia sta tocmai invers. In acest an, de exemplu, pentru unitatile din Iasi, ministerul va asigura o suma de 71 miliarde lei vechi, de aproape sase ori mai mare decit cea acordata scolilor de la tara. Luat per unitate, avind in vedere ca doar circa 300 de scoli sint in oras din totalul de 900, inseamna ca o scoala din oras beneficiaza, in medie, de o finantare de peste 10 ori mai mare decit una din mediul rural. „Cele 71 de miliarde sint destinate reabilitarii cladirilor a 28 de unitati din oras, dintre care 10 gradinite, 10 scoli generale si alte opt unitati incepute deja anul trecut si care se apropie de finalizare”, a specificat Adriana Aftanase, adaugind ca lucrarile la cele 28 de unitati se vor intinde si pe parcursul lui 2007.

Comentarii