Interdictie la cezariana

duminică, 21 mai 2006, 21:18
3 MIN
 Interdictie la cezariana

Femeile care doresc sa nasca prin cezariana vor trebui foarte probabil sa plateasca, in curind, integral costurile interventiei. Operatiile de cezariana nu vor mai fi aprobate gratis decit in situatii de exceptie, cind nasterile normale implica riscuri reale. Plata oficiala a operatiilor de cezariana a fost ceruta de sefii sanatatii iesene Ministerului Sanatatii, si are toate sansele sa fie legiferata intr-un timp scurt, ministrul agreind in totalitate propunerea. „In Iasi 60% dintre nasteri se fac prin cezariana. Nu este normala aceasta situatie. Operatia de cezariana este un act medical de exceptie si o chestie de lux daca e facuta la cerere”, argumenteaza dr. Iulian Serban, directorul general al CJAS Iasi.
Plata unei astfel de operatii la cerere ar putea sa aduca mai multi bani spitalelor si ar promova mai mult nasterea naturala. Mai multe state din lume s-au confruntat cu o astfel de situatie, luind masuri pentru a descuraja cezariana. „De exemplu, Brazilia ajunsese sa aiba peste 80% din nasteri prin cezariana. Acolo, guvernul a decis sa acorde un plus la salariul medicilor ale caror paciente nasteau pe cale naturala. Asa s-a ajuns sa scada numarul mare de cezariene la cerere”, a povestit dr. Iulian Serban. El a adaugat ca, in majoritatea tarilor europene, indicele de operabilitate prin cezariana este de 10-15%. In Romania, acest indice ajunge la 50 la suta.
Cezariana „la negru”: 150 de euro
Propunerea insa a stirnit deja controverse, cea mai mare fiind legata de acele „cadouri” in bani pe care pacientele le dau in prezent medicilor. La ora actuala, in maternitatile iesene, o operatie de cezariana la cerere ajunge sa coste o pacienta peste 150 de euro. Chiar si prefectul judetului, Radu Prisacaru, care sustine aceasta propunere, recunoaste ca si el a recurs la un „cadou la plic” atunci cind i s-a nascut fiul. „Stiu pe propria mea piele ca cezariana costa chiar si mai mult de 150 de euro. Cu oficializarea acestei plati se urmareste sa se descurajeze si oferirea acestor cadouri medicilor care realizeaza operatia”, a spus prefectul. Unul dintre argumentele impotriva introducerii acestei oficializari a fost ca pacientele care vor dori sa nasca prin cezariana vor fi puse la plata de doua ori. „O sa se intimple ca o data o sa platesti la spital si inca o data la medicul care iti face cezariana, ca sa fii sigura ca te baga cineva in seama si operatia decurge bine. Acest lucru o sa-si permita doar femeile cu multi bani, iar cele care au mai putini vor recurge la tot felul de tertipuri ca sa fie declarate «apte» pentru operatie”, este de parere Elena L., insarcinata in luna a 7-a si care a optat sa nasca prin cezariana.
In cealalta tabara, a medicilor specialisti, cererea sefilor sanatatii iesene a stirnit neincredere. „Se va intimpla un lucru inevitabil. Femeile care vor dori neaparat sa nasca prin cezariana vor face presiuni asupra medicilor sa le dea indicatie pentru aceasta interventie. De cealalta parte, daca vor, medicii pot gasi o indicatie ca sa-si scuteasca pacientele de plata interventiei”, a apreciat prof.dr. Stefan Butureanu, director adjunct al Maternitatii „Elena Doamna”.
1.000 de euro in Vest
In prezent, cheltuielile unei maternitati cu o pacienta care naste prin cezariana se ridica la peste 6 milioane de lei. „In Romania nu s-a facut niciodata o cuantificare a unei interventii chirurgicale, pentru ca sint foarte multe calcule de facut si multe lucruri de adunat, incepind de la cita caldura s-a consumat in sala de operatie si pina la cite fese, tampoane, cite dezinfectante etc. Aici intra bineinteles si interventia propriu-zisa a medicului care, in Romania, are salariu fix”, este de parere prof.dr. Florin Dumitrache, de la Maternitatea „Elena Doamna”. In multe spitale din strainatate, spun medicii, preturile pentru o cezariana variaza intre 500 si 1.000 de euro.

Comentarii